Παρασκευή, Μαΐου 02, 2014

Γιατί πρέπει να σταματήσουμε την TTIP;

Πηγή: Piratetimes

Ήμασταν όλοι τόσο χαρούμενοι όταν, δύο χρόνια πριν, το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε την ACTA. Αλλά οι μηχανισμοί των Lobby ποτέ δεν ξεκουράζονται, οι μεγάλες εταιρίες θα χρησιμοποιήσουν κάθε ευκαιρία για να εισάγουν τους ίδιους όρους σε κάθε διεθνή συμφωνία που υπογράφουν οι κυβερνήσεις μας. Θα προσθέσουν ακόμα και νέα πράγματα αν είναι δυνατόν όπως το Investor State Dispute Settlement (ISDS). 

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα του πως λειτουργεί - από την μήνυση της Philip Morris ενάντια στην Αυστραλιανή κυβέρνηση για την εισαγωγή προειδοποιήσεων ρίσκου υγείας στα πακέτα τσιγάρων, την μήνυση της φαρμακευτικής εταιρίας Eli Lilly ενάντια στον Καναδά για την απόρριψη καταχώρησης πατέντας, ως τα υπερβολικά νομικά κόστη αν κάποιο κράτος μηνυθεί. 

Γιατί να δεχτούμε αυτό το ρίσκο όταν οι επενδύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. είναι οι υψηλότερες στον κόσμο; Προφανώς οι επενδυτές δεν θεωρούν το Ευρωπαϊκό σύστημα δικαιοσύνης αναξιόπιστο.

Είναι πιθανών αλήθεια ότι οι διαπραγματεύσεις για τις διεθνείς συνθήκες στο παρελθόν ποτέ δεν έγιναν ανοιχτά. Ήταν τεχνικά αδύνατο. Αλλά τώρα έχουμε το διαδίκτυο. Οι τακτικές διαπραγμάτευσης απαιτούν να μην αποκαλύπτεις από την αρχή τα πάντα στον "αντίπαλο", αλλά τα έγγραφα που έχουν ανταλλαχθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν είναι μυστικά σε καμία από τις δύο πλευρές. Οπότε γιατί είναι μυστικά για εμάς;

Οι διαρροές από τις διαπραγματεύσεις δεν μας καθησυχάζουν. Για παράδειγμα, η πιο πρόσφατη λέει πως: "Ευρωπαϊκές εταιρίες θέλουν αυτό και εκείνο, και σε αντάλλαγμα οι Αμερικανικές εταιρίες θέλουν τούτο και το άλλο", αλλά τι είδους ανταλλαγή είναι αυτή; Όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δίνει επιπλέον δικαιώματα στους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς, αφαιρεί τις ελευθερίες από κάθε άλλο πολίτη και επιχείρηση. Όταν η Ευρώπη συμφωνεί για την προστασία των δεδομένων των ιατρικών δοκιμών, περιορίζει την ελευθερία των πολιτών της να χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα. Δεν θα είναι οι Ευρωπαϊκές εταιρίες που θα επωμιστούν το κόστος των προνομίων που παραχωρούνται στις Αμερικανικές εταιρίες και δεν είναι οι Αμερικανικές εταιρίες που θα επωμιστούν το κόστος των προνομίων που παίρνουν οι Ευρωπαϊκές εταιρίες. Θα είναι οι κοινωνίες ως σύνολο που θα πληρώσουν το κόστος και θα είναι μόνο οι εταιρίες που θα λάβουν τα προνόμια. Οι διαπραγματευτές είναι αντιπρόσωποι κυβερνήσεων, αλλά η σύγκρουση συμφερόντων δεν είναι μεταξύ των κυβερνήσεων, αλλά μεταξύ εταιριών και πολιτών. 

Φοβόμαστε ότι οι κυβερνήσεις τείνουν στην παροχή προνομίων σε εταιρίες του εξωτερικού με αντάλλαγμα προνόμια για εγχώριες εταιρίες, ξεχνώντας το κόστος στις κοινωνίες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Συγκεκριμένα φοβόμαστε ότι:
  • η ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα σημάνει έναν τρόπο παράκαμψης των ατομικών δικαιωμάτων.
  • η συνθήκη δώσει πρόσθετα προνόμια στα μονοπώλια πνευματικών δικαιωμάτων (όπως οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί, η προστασία των δεδομένων ιατρικών δοκιμών ή τα σχέδια της μόδας).
  • θα κάνει την μεταρρύθμιση των σημερινών μονοπωλίων πνευματικών δικαιωμάτων ακόμα δυσκολότερη, καθώς κάθε αλλαγή θα απαιτεί αλλαγή και σε μία διεθνή συνθήκη.
  • θα αναγκάσει τα κράτη να ελαφρύνουν τους κανονισμούς προστασίας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος και θα το κάνει δυσκολότερο να εισαχθούν νέοι κανονισμοί.
  • ο μηχανισμός του ISDS θα εισάγει νέα σημεία πίεσης των κρατών για αυστηρότερη προστασία των μονοπωλίων πνευματικών δικαιωμάτων.
  • το ISDS μπορεί να μπλοκάρει χώρες από το να ζητούν άδειες ελεύθερου λογισμικού σε δημόσιες συμβάσεις.
  • το ISDS θα χρησιμοποιηθεί από εταιρίες για να εκβιάσουν χρήματα ή βολικές νομοθεσίες από κυβερνήσεις.

Δεν θέλουμε να βρεθούμε κολλημένοι στον τοίχο. Η συνθήκη TTIP μπορεί να έχει αρκετά ευεργετικά τμήματα και θέλουμε να το μάθουμε αρκετά γρήγορα ώστε να προτείνουμε τροποποιήσεις και να μην μας μείνουν μόνο δύο επιλογές, αποδοχή ή απόρριψη. 

Δεν θέλουμε να συμπεριληφθεί στην συνθήκη η ISDS. Δεν εμπιστευόμαστε ότι κάποιες τροποποιήσεις στον λόγο δεν θα περιορίσουν το δικαίωμα κυβερνήσεων να ρυθμίζουν και - αυτό είναι το πιο σημαντικό - δεν θέλουμε μεγάλες επιχειρήσεις να έχουν κυριαρχία και περισσότερη δύναμη πάνω στις κυβερνήσεις μας.

Η ACTA απέτυχε γιατί οι πολίτες πολέμησαν εναντίων της. Πρέπει να το κάνουμε ξανά.

April 29, 2014 · by Zbigniew Łukasiak
(μετάφραση vasper)

Σημείωση vasper: Το κόμμα Πειρατών Ελλάδας καθώς και το Ευρωπαϊκό Πειρατικό Κόμμα μαζί με τους συμμάχους τους στην Ευρωβουλή θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να διορθωθεί ή να απορριφθεί η TTIP. Οι υπόλοιποι που μιλάνε για ανάπτυξη τι λένε; Δεν βλέπουν ότι αυτή η συμφωνία έτσι όπως συντάσσεται θα είναι καταστροφή;

Δεν υπάρχουν σχόλια: