Τρίτη, Μαΐου 20, 2014

Η πειρατεία στην εποχή του διαδικτύου...

Οι πειρατές κλέβουν ακούτε. Το έχετε ακούσει, μη μου πείτε ότι δεν το έχετε ακούσει...

Για να δούμε όμως, τι κλέβουν οι πειρατές:

Κλέβουν λέει μουσική. Χμ.... μάλιστα. Δηλαδή; Δηλαδή κατεβάζουν δίσκους ολόκληρους χωρίς να τους πληρώσουν. Αγοράζουν καθόλου; Ναι, αγοράζουν, αλλά δεν τα αγοράζουν όλα. Μάλιστα. Αν δηλαδή δεν μπορούσαν να τα κατεβάσουν θα τα αγόραζαν όλα;

Και εδώ ξεκινάει το αστείο. Νομικά, θεωρείται ότι θα τα αγόραζαν όλα οι πειρατές. Οπότε, αν έχετε στο δίσκο σας χιλιάδες άλμπουμ, που πολλά από αυτά τα ακούσατε μία φορά (αν τα ακούσατε), θα τα είχατε αγοράσει αν δεν τα βρίσκατε online! Λογικά όμως αυτό είναι βέβαια εκτός από παράλογο και αδύνατο. Δεν υπάρχουν τα χρήματα αυτά για να τα αγοράσεις όλα. Οπότε; Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Δεν θα πάρουν ευρώ οι εταιρίες που λένε ότι χάνουν!!!

Μάλιστα, ας το τραβήξουμε και λίγο παραπέρα. Μελέτες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι οι πειρατές, θα αγοράσουν πολύ περισσότερο πολιτιστικό περιεχόμενο από τους υπόλοιπους (σε μία τάξη 3/1). Γιατί; Γιατί ξέρουν να αναγνωρίζουν το ποιοτικό. Το ψάχνουν και όταν το βρουν, επιβραβεύουν αγοράζοντας. Αν δεν το γνωρίζουν, δεν θα το πάρουν.

Νομικά βέβαια, είναι παράνομο το να κατεβάζεις. Ωραία. Ας αλλάξουμε λοιπόν τον νόμο. Όχι την πραγματικότητα. Γιατί; Γιατί θέλω να υπάρχει ποιοτικό περιεχόμενο. Και η Πειρατεία φροντίζει ώστε το καλό περιεχόμενο να φαίνεται και να κερδίζει περισσότερο.

Αυτό το γνωρίζουν και οι εταιρίες λογισμικού. Νομίζεται ότι η Microsoft θα γινόταν τόσο μεγάλη αν δεν επέτρεπε την πειρατεία; Ω, από πίσω μπορεί να λέει ότι κυνηγάει τους πειρατές, αλλά αυτό είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου. Για να μην καταλάβουν ότι το ελεύθερο λογισμικό έχει περισσότερα οφέλη. Στην πραγματικότητα τι κάνει; Βάζει ένα ενοχλητικό μηνυματάκι και αυτή είναι όλη της η προσπάθεια καταπολέμησης της... κυρίαρχης δύναμής της! ΦΥΣΙΚΑ...

Ω, το θέμα μας δεν είναι μόνο το περιεχόμενο μουσικής, οι ταινίες και άλλο πνευματικό περιεχόμενο, ούτε μόνο το λογισμικό που θέλουμε για προσωπική χρήση να είναι ελεύθερο (οι επαγγελματίες πρέπει να πληρώνουν φυσικά γιατί τους αποδίδει χρήματα και έχουν και την επιλογή του ελεύθερου λογισμικού).

Είναι και η γνώση που βγαίνει από τα πανεπιστήμιά μας. Τα ίδια πανεπιστήμια που πληρώνουμε με τους φόρους μας. Και όμως, αντί η γνώση αυτή να είναι διαθέσιμη για την κοινωνία, αγοράζεται από εταιρίες που τις χρησιμοποιούν εναντίων μας για να εισπράττουν δικαιώματα; Τι; Αυτό που έχουμε πληρώσει εμείς για να αναπτυχθεί... μας το διπλοχρεώνουν!

Λένε ότι οι εταιρίες που έχουν τις πατέντες δημιουργούν θέσεις εργασίας! Μόνο που αν το προϊόν τους αγοράζεται από 100 αντί για 1000 λόγο της ακριβότερης τιμής (κόστος μονοπωλίου πατέντας), στην ουσία κόβουν θέσεις εργασίας από πιθανούς ανταγωνιστές που θα ανέβαζαν και την ποιότητα του προϊόντος για να είναι ανταγωνιστικό. Απλά μοιράζουν περισσότερο κέρδος στους μετόχους τους. Δεν είναι θέμα θέσεων. Είναι θέμα κέρδους από λίγους και μόνο.

Αυτά πρέπει να αλλάξουν. Η Ευρώπη το έχει καταλάβει και κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά θέλει σπρώξιμο. Και θέλει και προσοχή, καθώς μία μόνο συμφωνία όπως η TTIP που σύμφωνα με τις σημερινές "διαρροές" θα αρκούσε για να μας γυρίσει πίσω χρόνια, αν όχι να διαγράψει τελείως την πρόοδο που έχει γίνει.

Για αυτούς τους λόγους λοιπόν:


Το ψηφοδέλτιό μας ξεκινάει έτσι (είμαστε συνδυασμός με τους Οικολόγους Πράσινους):


Δεν υπάρχουν σχόλια: