Δευτέρα, Μαρτίου 17, 2014

Άδωνις, τα μαύρα μεσάνυχτα...

Το Σαββάτο το βράδυ ήρθε στο σπίτι μία παιδική μου φίλη με τον σύζυγό της. Η κοπέλα αυτή είναι έγκυος, στον πέμπτο μήνα και περιμένουν ένα κοριτσάκι. Έχει κανονίσει να γεννήσει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, στο Έλενα, το οποίο θεωρείται από τα κορυφαία στην χώρα και το ίδιο και οι γιατροί του.

Στην κουβέντα έμαθα ότι η γιατρός της φίλης μου αυτής, της ζήτησε 1000 ευρώ για να παραβρίσκεται η ίδια στην γέννα και 200 ευρώ για τον αναισθησιολόγο. Φυσικά μαύρα, χωρίς απόδειξη!!! Η φίλη μου, που έχει διάφορα θέματα υγείας, δεν μπορεί να διακινδυνεύσει με άλλον γιατρό που δεν ξέρει το ιστορικό, οπότε θα υποκύψει στον εκβιασμό αυτό.

Ευτυχώς πάντως που σήμερα το πρωί ο Υπουργός υγείας ήταν στα κανάλια (ακόμα τριγυρνάει κάπου εκεί έξω) και μιλούσε με το γνωστό πομπώδες ύφος του για την καλή δουλειά που κάνει στην υγεία!!! Χθες το βράδυ μάλιστα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα μας αποχαιρέτησε στο twitter με αυτό:


Πείτε μου τώρα πως θα καταπολεμήσει αυτός ο άνθρωπος την λαίλαπα που καταστρέφει αυτή τη χώρα; Το φακελάκι δεν έχει σταματήσει και ούτε πρόκειται όσο δεν λαμβάνουμε σοβαρά μέτρα.

Θα του πρότεινα λοιπόν του κυρίου αυτού, αντί να περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι να συνεννοηθεί με το υπουργείο Οικονομικών, πρώτον να ανεβάσουν τους μισθούς των γιατρών και δεύτερον να τους αλλάξουν τα φώτα στους ελέγχους. Γιατί η κυρία αυτή που ζήτησε το φακελάκι σίγουρα ζει πάνω από τις δυνατότητες του μισθού της που είναι λίγο παραπάνω από το φακελάκι που θα πάρει για... μία μέρα!!!

Είμαι πραγματικά περίεργος να δω αν ασχοληθεί καθόλου με το σοβαρότατο αυτό θέμα. Δεν το πιστεύω, αλλά δεν κοστίζει κάτι να προσπαθήσω να τον σπρώξω. Περιμένω πάντως να μου ζητήσει να του δώσω εγώ στοιχεία... και να κάνω την δουλειά του!!!

Ενημέρωση: Πως θα καταπολεμήσει η κυβέρνηση τα φακελάκια σύμφωνα με την απάντηση του Άδωνι; Με τα απογευματινά ιατρεία! Δεν έχουν καταλάβει ότι τα φακελάκια δεν είναι για συγκεκριμένες ώρες αλλά για να έχεις τον γιατρό που ξέρει το ιστορικό σου.

Ενημέρωση 2: Είναι πολύ εύκολο να πεις να μην υποκύψει το θύμα. Δεν είναι όμως η ζωή σου ή του παιδιού σου που κινδυνεύει. Ούτε είναι τσάμπα να τρέχεις σε δικαστήρια και καταθέσεις με αναβολές επί αναβολών. Το κράτος πρέπει να κάνει την δουλειά του και όχι να περιμένει να την κάνουν οι πολίτες.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βασίλη, είσαι σίγουρος ότι φταίει ο υπουργός και όχι η φίλη σου;
Από τους 20+ γυναικολόγους του Μητέρα και τους 500+ γυναικολόγους της Αθήνας δεν υπάρχει άλλος που να μπορεί να αντιμετωπίσει την κύηση της φίλης σου, αφού της πάρει ένα πλήρες ιστορικό που διαρκεί 25 λεπτά της ώρας;
Γιατί επιμένει στην συγκεκριμένη γιατρό; Είναι η μόνη στην χώρα που μπορεί να αντιμετωπίσει μία επιπλεγμένη κύηση; Αν και πολύ αμφιβάλω ότι είναι επιπλεγμένη και δεν είναι παπάτζες της γιατρού για να δικαιολογήσει τα λεφτά που ζητάει.
Για το φακελάκι φταίει κυρίως ο ασθενής που αντιμετωπίζει τον γιατρό σαν τον μοναδικό επί γης σωτήρα για την εύνοια του οποίου δηλώνει ότι είναι διατεθειμένος να υποκύψει στα πάντα.

Και αφού ψάχνεσαι, αντί να προσπαθείς να σπρώξεις τον υπουργό εσύ και η φίλη σου, από το μπλόγκ σου, θα σου συνιστούσα να γίνεις proactive και να κάνετε το καθήκον σας σαν πολίτες, χρησιμοποιώντας τα μέσα που σας έχει προσφέρει ο υπουργός για να εξαλειφθεί το φαινόμενο.
Μπορείς να κάνεις καταγγελία στην αστυνομία, η οποία αναλαμβάνει να σε εφοδιάσει με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, να σου συμπαρασταθεί στην διαδικασία και να συλλάβει τον επίορκο ΔΥ/γιατρό. (Υπάρχουν πάρα πολλοί που το έχουν κάνει)
Μπορείς να πάρεις το τηλέφωνο καταγγελίας της διαφθοράς στο δημόσιο, όπου όταν συγκεντρωθεί ένας αριθμός καταγγελιών για τον ίδιο γιατρό γίνεται ειδική επιχείρηση της αστυνομίας, ύστερα από εντολή του εισαγγελέα, με μυστικούς αστυνομικούς που συλλαμβάνουν τον γιατρό επ´ αυτοφώρω. (Και αυτό έχει γίνει πολλάκις)
Τέλος μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη διαδικτυακή διεύθυνση http://www.edosafakelaki.org/reports/fakelaki-gia-anaitia-kaisariki
που αναλαμβάνει να κάνει μήνυση στο συγκεκριμένο γιατρό μετά τη συλλογή ικανοποιητικού αριθμού καταγγελιών για το ίδιο άτομο.
Κάποτε πρέπει να πάψουμε να περιμένουμε από τον πατερούλη υπουργό/υπεύθυνο κλπ να μυρίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα τα νύχια του για να δει ποιός από τους 11000 γιατρούς ή τοις 40000 νοσοκόμες και λοιπούς εργαζόμενους στην υγεία ζήτησε φακελάκι σε κάποιους από τα,2000000 ασθενείς που χρησιμοποιούν το ΕΣΥ κάθε χρόνο, και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας σαν πολίτες που θέλουμε να προστατέψουμε το κράτος μας και την πολιτεία μας .
Γιατί εφόσον η συναλλαγή γίνεται μεταξύ των δύο μερών, ιδιωτικά, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πιάσεις την συναλλαγή αν δεν την δημοσιοποιήσει ένα από τα δύο μέρη, όσα μέτρα, διατάξεις και ελέγχους να κάνεις.
Από το 1986 που ξεκίνησε τα φακελάκια ο Σπύρου και υπόλοιποι καρδιοχειρουργοί μέχρι τις μέρες μας έχουν δοκιμαστεί τα πάντα(κριτήρια διαβίωσης, έλεγχος λογαριασμών στις τράπεζες, κ.α) χωρίς αποτέλεσμα.

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Κατ'αρχήν δεν είπα ότι φταίει ο υπουργός. Είπα ότι ο υπουργός δεν κάνει την δουλειά του.

Και δεύτερον ΝΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ η φίλη μου.

Όταν έχεις να κάνεις με την ζωή σου ή την ζωή του παιδιού σου δεν παίζεις. Υποκύπτεις στους εκβιασμούς. Αν αυτό είναι φταίξιμο, τότε είναι σαν να μου λες ότι για τον βιασμό φταίει το... θύμα.

Δεν προσφέρει φακελάκι ο ασθενής. Ο γιατρός το ζητάει για να κάνει την δουλειά του.

Και, όχι, ούτε στην αστυνομία μπορείς να πας. 1ον, ο γιατρός απλά θα το αρνηθεί αν πας πριν και μετά ξέχνα το νοσοκομείο, 2ον αν πας μετά πρέπει να χάνεις χρόνο για δικαστήρια, καταθέσεις και τα λεφτά δεν υπάρχουν για χάσιμο χρόνου (ω ναι... κοστίζει περισσότερο από το φακελάκι).

Πίστεψέ με, το έχουν σκεφτεί πολύ καλά όλοι αυτοί που εκβιάζουν.

Και ΝΑΙ, είναι υποχρέωση του κράτους να ελέγχει. ΟΧΙ του πολίτη. Αν νομίζεις ότι ο πολίτης πρέπει να κάνει τον ερευνητή και τον αστυνομικό, τότε κάνεις μεγάλο λάθος.

Επίσης, δεν χρειαζόμαστε ιστοσελιδούλες καταγγελιών. Θεσμική θωράκιση χρειαζόμαστε και ελέγχους.

Αν μου έδινε το όνομα του γιατρού και δεν φοβόταν για το παιδί της η φίλη μου... θα έκανα την καταγγελία εγώ. Αλλά δεν παίζεις με αυτά.

Για αυτό το λόγο ο υπουργός και η κυβέρνηση πρέπει να κάνουν την δουλειά τους. ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ.

Ανώνυμος είπε...

Κε Περαντζάκη προτείνετε στο άρθρο σας στον υπουργό υγείας να ανεβάσει τις αποδοχές των Γιατρών των δημοσίων νοσοκομείων.
Πιστεύετε οτι με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσουν οι παραπάνω να ζητούν φακελάκι?
Εγώ πάντως όχι.

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Σε συνδυασμό με αυστηρούς ελέγχους; Ναι. Οι γιατροί αυτή τη στιγμή πληρώνονται ελάχιστα για το έργο που καλούνται να "παράγουν". Ένας από τους λόγους που το "φακελάκι" έχει γίνει νόμος είναι οι υπερβολικά χαμηλές αμοιβές τους.