Όπως ίσως ξέρετε, εργάζομαι στον τομέα της πληροφορικής. Είμαι υπάλληλος σε μία εταιρία που έχει λίγο πάνω από το 1% των μετοχών σε μία επένδυση που ξεκίνησε ως ιδέα το 2000 για την δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου με το όνομα "Τεχνόπολη Ακρόπολις" στις Αφίδνες, στην περιοχή πρώην λατομείου. Αυτά τα λέω για να μην νομίζει κανείς ότι κρύβω κάποιο συμφέρον για αυτά που θα πω:
Η επένδυση αυτή θα δημιουργούσε σε χώρο 216 στρεμμάτων τις υποδομές για έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων, συνεργασία ανάμεσα σε εταιρίες πληροφορικής, εργαστήρια έρευνας, εκπαιδευτικά ιδρύματα. Εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αρχικά 8000 θέσεις εργασίας τον τομέα της πληροφορικής και στις διοικητικές υπηρεσίες των εταιριών που συμμετέχουν. Για να μην πω για τις δυνατότητες ανάπτυξης που θα έδινε αυτού του είδους η άμεση συνεργασία στην εξαγωγική μας δραστηριότητα στην πληροφορική.
Όμως, 14 χρόνια μετά, και με 8 χρόνια προσπάθειας να γίνει τελική χωροθέτηση και έναρξη εργασιών, έχουμε καταλήξει να μην μπορεί να γίνει τίποτα. Γιατί; Γιατί δεν μπορούν να συμφωνήσουν στα περιβαλλοντικά, ούτε καν στο ίδιο το ΣΤΕ που έχει πάει δύο φορές η υπόθεση και την μία δικαίωσε την επένδυση ενώ την δεύτερη όχι. Ούτε όμως αναλαμβάνει το κράτος να προτείνει να πάει κάπου αλλού η επένδυση. Απλά την μπλοκάρουν!
Το αστείο; Η περιοχή δεν είναι δασική. Αγροτική έκταση είναι όπου τώρα δεν υπάρχει η δυνατότητα να φυτρώσει τίποτα εκτός από θάμνοι, λίγα δέντρα και χαμηλή βλάστηση. Αντίθετα αν γίνει το τεχνολογικό πάρκο, η έκταση θα αναδασωθεί με έξοδα των επενδυτών, θα υπάρχει σύστημα δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας, ενώ τα κτήρια που θα ανεγερθούν δεν είναι βιομηχανικά ώστε να μολύνουν, αλλά χώροι έρευνας και γραφείων.
Δείτε εδώ: http://www.acropolisictpark.gr/41.htm και εδώ: http://www.acropolisictpark.gr/62.htm
Τι θα πρότεινα; Η να γίνει άμεσα η χωροθέτηση αλλού με ανταλλαγή εκτάσεων από το κράτος, ή να μπει αυστηρός έλεγχος από το υπουργείο περιβάλλοντος στην εκτέλεση του έργου, έστω και με παραπάνω περιορισμούς και νέα μελέτη. Δεν είναι δυνατόν η απραξία και η ευθυνοφοβία να αποτελεί τροχοπέδη δια παντός!
Φανταστείτε ότι υπολογίζεται πως το 2015 (δηλαδή του χρόνου) θα υπάρχει στην Ευρώπη που μαστίζεται από την ανεργία έλλειψη 900000 ανθρώπων για να καλύψουν θέσεις στον τομέα της πληροφορικής. Και όμως, εμείς στην Ελλάδα βγάζουμε ακόμα περισσότερους δικηγόρους και γιατρούς το χρόνο από ότι πληροφορικάριους! Αισθάνομαι σαν να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας για πεταλωτές την εποχή του αυτοκινήτου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου