Τρίτη, Μαρτίου 12, 2013

Σκουριές: Οι μαϊμούδες, η σκάλα και οι μπανάνες...

Κάποτε είχαν βάλει 10 μαϊμούδες σε ένα κλουβί. Στην μέση αυτού του κλουβιού είχαν βάλει μία σκάλα και στην κορυφή της σκάλας είχαν βάλει ένα τσαμπί μπανάνες.

Στην αρχή, μόλις μία μαϊμού ανέβαινε την σκάλα και κόντευε να φτάσει στην κορυφή, ένα σύστημα ψέκαζε με νερό όλες της μαϊμούδες. Έτσι, σιγά σιγά οι μαϊμούδες έμαθαν ότι αν πλησίαζαν τις μπανάνες θα βρεχόντουσαν και το απέφευγαν.

Μετά από λίγο καιρό, έβγαλαν μία μαϊμού από το κλουβί και έβαλαν μία καινούρια. Η καινούρια, μην ξέροντας τι συμβαίνει με την σκάλα, την πλησιάζει για να την ανέβει. Όμως οι άλλες μαϊμούδες που ήξεραν, άρχισαν να την δέρνουν. Έτσι και αυτή η μαϊμού κάθισε και δεν πλησίαζε την σκάλα.

Για τις επόμενες μέρες, έβγαζαν κάποια από τις αρχικές μαϊμούδες και έβαζαν μία καινούρια και κάθε φορά, μόλις πήγαινε η καινούρια να ανέβει την σκάλα, έτρωγε ξύλο. Ακόμα και από τις μαϊμούδες που δεν ήξεραν γιατί.

Μετά από 10 μέρες, στο κλουβί υπήρχαν 10 καινούριες μαϊμούδες, οι οποίες δεν πλησίαζαν την σκάλα από το φόβο μην φάνε ξύλο. Καμία δεν ήξερε γιατί.

Γιατί την λέω αυτή την ιστορία; Γιατί όπως οι μαϊμούδες, η Ελληνική κοινωνία έχει εκπαιδευτεί σε αυτοματισμούς έχοντας χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Δεν θέλουμε επενδύσεις γιατί... έτσι ή τις θέλουμε γιατί... έτσι.

Αυτό συμβαίνει στις Σκουριές. Κανείς (σχεδόν) από αυτούς που λέει ότι δεν πρέπει να γίνει η επένδυση δεν ξέρει ακριβώς το γιατί δεν πρέπει. Και κανείς (σχεδόν) από αυτούς που θέλουν να γίνει η επένδυση δεν ξέρει τι ακριβώς είναι αυτή η επένδυση. Ω ναι... το ντύνουν με λόγια περί Οικολογίας, ή Ανάπτυξης, αλλά αυτά είναι λέξεις χωρίς τα δεδομένα από πίσω.

Οπότε ότι και να πει κανείς υπέρ, ή κατά της συγκεκριμένης επένδυσης είναι λόγια στον αέρα. Κανείς δεν εμπιστεύεται πλέον και τους θεσμούς. Κανείς δεν πιστεύει τις μελέτες ή ότι το κράτος θα φροντίσει να εφαρμοστεί μία σωστή συμφωνία... που πάλι δεν πιστεύουν ότι μπορεί να έχει κάνει μια σωστή συμφωνία.

Έτσι, έχουμε καταντήσει να παρακολουθούμε ένα σώου με μαϊμούδες που τρώνε ξύλο... και δεν ξέρουν γιατί!!! Από όλες τις πλευρές.

Πολύ φοβάμαι ότι στο τέλος θα γίνει ακριβώς αυτό που μας λένε όλοι ότι δεν πρέπει ή δεν θα γίνει. Μια οικολογική καταστροφή και μερικές χιλιάδες άνεργοι....

4 σχόλια:

Admin είπε...

Ας έκανε το κράτος καλά την δουλειά του και όχι τις παραποντιές.

Και ας είχε όλα τα μέτρα ασφαλείας για προστασίας του περιβάλλοντος.

Και ας άφηνε να πουν οι επιστήμονες τι είναι καλύτερο ως τεχνολογία και άμα χρειαστεί να εφεύρουν κάτι καινούριο.

Και μετά ποιός δεν θα ήθελε???

Εσύ τους εμπιστεύεσαι να κάνουν οτιδήποτε αυτή την στιγμή?

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Ακριβώς αυτό που γράφω. Αν δεν υπάρχουν θεσμοί που λειτουργούν ποιον να εμπιστευθείς;

Η αντίθεσή μου με την συγκεκριμένη επένδυση έχει λόγο όμως. Δεν είναι επειδή έτσι...

eumenios είπε...

Κάνετε μεγάλο λάθος, αγαπητέ.
Γνωρίζουμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ γιατί δεν πρέπει να γίνει το μεταλλείο στις Σκουριές, δεν είμαστε ηλίθιοι να παριστάνουμε τους επαναστάτες έτσι για πλάκα.
Δυστυχώς υποφέρουμε από ανθρώπους που νιώθουν ότι τα ξέρουν όλα, αν και δεν ξέρουν ούτε καν κατά που πέφτει η Μεγάλη Παναγία, και που εκφέρουν λόγο πομπώδη, αν και έχουν μαύρα μεσάνυχτα για το θέμα, και έχουν μπερδέψει την "ανάπτυξη" (χαχαχα) με την καταστροφή.

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Εσείς μπορεί να ξέρετε. Ξέρουν όλοι; Γιατί αυτά που ακούω και διαβάζω από τους περισσότερους είναι ανοησίες που όχι μόνο δεν στέκουν, αλλά δεν γνωρίζουν βασικά δεδομένα. Και μιλάω και για αυτούς που είναι τυφλά υπέρ μιας επένδυσης.

Μακάρι να κάνω λάθος, αλλά δεν το νομίζω. Και ξέρετε γιατί; Γιατί το ίδιο μου λένε και όσοι είναι υπέρ της επένδυσης.