Σάββατο, Μαρτίου 02, 2013

ΑΠΕ, οικολογία και συμφέροντα.

Γιατί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα καλύπτουμε μόνο το 5% των ενεργειακών μας αναγκών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; Απλό... γιατί υπάρχουν συμφέροντα.

Συμφέροντα που θέλουν τις ΑΠΕ όσο ακριβές ή και πιο ακριβές από τις συμβατικές τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας. Γιατί... η οικολογία πρέπει να στοιχίζει για να είναι σικ! Και εμείς το έχουμε δεχτεί.

Είναι όμως έτσι;

Θα σας δύο μόνο παραδείγματα:

1)  ΤΕΙ που πληρώνει 1 εκατομμύριο λογαριασμό της ΔΕΗ τον χρόνο, διαθέτει επιφάνεια πάνω στα κτήριά του αρκετές χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Έχει γίνει λοιπόν πρόταση να καλυφθεί από φωτοβολταϊκά, τα οποία μάλιστα θα στηθούν από τους φοιτητές των σχετικών τμημάτων ως τμήμα της εργασίας τους, με αυτοματοποιήσεις για την παρακολούθηση του ήλιου. Όλα αυτά με το ελάχιστο κόστος.

Αυτή η πρόταση έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια, αλλά δεν πρόκειται να προχωρήσει. Γιατί; Γιατί απλά θα κάλυπτε όλες τις ενεργειακές ανάγκες της σχολής καθώς και για θέρμανση και ψύξη και μετά τι θα έκαναν οι προμηθευτές πετρελαίου της σχολής; Θα μου πείτε, τι νοιάζει την σχολή. Την σχολή δεν την νοιάζει... αλλά αν κάποιος παίρνει μίζες ή μεταπουλάει πετρέλαιο όπως γινόταν αποδεδειγμένα σε άλλα πανεπιστήμια, νομίζετε θέλει να τα χάσει;

2) Υπάρχει σε νησί, πηγή γεωθερμίας (το πιο καθαρό και φθηνό είδος ενέργειας) πάνω από 300MW, αρκετή για να καλύψει το ίδιο το νησί και μερικά διπλανά... Όμως, οι προμηθευτές πετρελαίου στις μονάδες της ΔΕΗ πληρώνουν τις τοπικές αρχές ώστε να ξεσηκώνουν τους πολίτες ενάντια στην γεωθερμία με ανόητες δικαιολογίες. Έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει καμία επένδυση. Σημειώστε ότι υπάρχουν 4 πηγές γεωθερμίας στην Ελλάδα που μόνες τους μπορούν να φτάσουν τα 2000MW χωρίς να υπολογίσουμε πολλές άλλες μικρότερες.

Φανταστείτε τώρα, αυτά που περιέγραψα επί 1000... γιατί τόσες είναι οι δυνατότητες που έχουμε στην Ελλάδα για ΑΠΕ και θα καταλάβετε γιατί δεν γίνεται τίποτα αν δεν υπάρχει άμεσο οικονομικό συμφέρον, όχι για το κράτος... αλλά για τον διεφθαρμένο κρατικό μηχανισμό και τους βολεμένους παρατρεχάμενους.

Προσοχή, αυτά είναι πράγματα που δεν θα ακούσετε ποτέ από τα ΜΜΕ γιατί πίσω από τα ΜΜΕ κρύβονται εταιρίες που κατασκευάζουν τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ με μεγάλο κόστος, πολύ μεγαλύτερο από ότι θα έπρεπε και θέλουν να νομίζετε ότι οι ΑΠΕ είναι ακριβές και ασύμφορες για να μπουν γρήγορα, παντού...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ΑΠΕ δεν είναι λύση για 100% κάλυψη, και δεν αποδίδουν όλες το ίδιο. ΑΛΛΑ μπορούν να γίνουν σίγουρα με λιγότερο κόστος, είναι σίγουρα πολύ ασφαλείς και η γεωγραφία της Ελλάδας καθώς και οι καιρικές της συνθήκες βοηθούν πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: