Τετάρτη, Οκτωβρίου 03, 2012

Vulcan Logic/Human Values... 2,7 Τρις ή 600 Δις;

Όταν οι εντάσεις και τα προβλήματα αυξάνονται σε περιόδους κρίσης, δυστυχώς χάνεται η λογική και επικρατεί το πάθος. Η επιθυμία μας να διορθωθούν τα πράγματα άμεσα ή τουλάχιστον να επανέλθουν στην προηγούμενη βολική κατάσταση δεν μας αφήνει να δούμε τους τρόπους που μπορούμε να βελτιώσουμε την ζωή μας και χανόμαστε σε ανόητες λεπτομέρειες και ευκαιριακές πλαστές λύσεις.

Τρία πράγματα καθορίζουν την πορεία μας. Οι αξίες, το συναίσθημα και η λογική μας.

Όταν οι αξίες μας τείνουν στον ατομικισμό και στο προσωπικό μας συμφέρον, τότε η πορεία μας είναι εσφαλμένη είτε δρούμε με λογική είτε με συναίσθημα.

Όταν οι αξίες μας είναι προς το κοινό συμφέρον, τότε συνήθως το συναίσθημα είναι καλός οδηγός αρκεί να λαμβάνει υπόψιν του την λογική.

Δεν αμφιβάλω ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας σήμερα τείνει προς τον ατομικισμό, ιδίως όταν μιλάμε για τους ανθρώπους που διοικούν αυτή τη χώρα. Αλλά ακόμα και αυτοί που λένε ότι ενδιαφέρονται για το κοινό συμφέρον, δυστυχώς πλέον δεν σκέφτονται λογικά αλλά μόνο με το συναίσθημα. Αποτέλεσμα να αγνοούν τελείως τις αιτίες των προβλημάτων και είτε να προτείνουν πράγματα που δεν γίνονται, αν προτείνουν και δεν εύχονται απλά ή δεν δίνουν κενές υποσχέσεις, είτε να ενστερνίζονται λύσεις που δεν εφαρμόζονται.

Προσωπικά προτιμώ να βλέπω κάθε πρόβλημα από την πλευρά της λογικής. Αν δεν καταπατά τις αξίες μου η όποια λύση βγαίνει με την λογική, την συγκρίνω με άλλες αντίστοιχες, αν υπάρχουν και επιλέγω την βέλτιστη. Το συναίσθημα για μένα πρέπει να παίζει ρόλο μόνο στην βελτιστοποίηση του αποτελέσματος, όχι στην διαμόρφωση λύσεων. Το πετυχαίνω πάντα; Σίγουρα όχι.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα που αυτές τις μέρες προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις.

Κάποιοι διατείνονται ότι έχουν στην διάθεσή τους 600 δις δολάρια για να τα διαθέσουν για την αγορά του χρέους της Ελλάδας και την ανάπτυξή της. Ζητάνε ελάχιστα ανταλλάγματα. Συναισθηματικά αυτό σίγουρα αναπτερώνει τις ελπίδες μας με το που το ακούμε. Αλλά αν προσέξουμε τι λένε και πως το λένε θα καταλάβουμε αμέσως ότι πρόκειται είτε για απατεώνες είτε στην καλύτερη για άτομα με σχιζοφρένεια.

Τι λένε λοιπόν; Η τελευταία τους εκδοχή είναι ότι διαθέτουν 600 δις δολάρια σε ληξιπρόθεσμα Αμερικάνικα ομόλογα. Αυτό όμως είναι αδύνατον καθώς ανά πάσα στιγμή στην αγορά δεν υπάρχουν πάνω από 12 Δις δολάρια σε ληξιπρόθεσμα ομόλογα. Επίσης λένε ότι έχουν αποδείξεις για αυτά ότι τα έχουν καταθέσει σε τράπεζα. Και αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει. Ομόλογα δεν καταθέτονται σε τράπεζες εκτός αν είναι για φύλαξη. Μάλιστα επειδή οι τράπεζες δεν αποζημιώνουν στην περίπτωση που κλαπούν ή καταστραφούν, δεν κοιτάνε την αξία τους. Αρκεί μια δήλωση του ιδιοκτήτη τους κατά την κατάθεση. Έτσι μπορώ εγώ να πάω να ζητήσω να μου φυλάξουν ομόλογα δηλώνοντας ότι είναι αξίας 1 Τετράκις δολαρίων και να πάρω σχετική "απόδειξη". Η πραγματική τους αξία όμως μπορεί να είναι ακόμα και τίποτα.

Ένα άλλο που πρέπει να υπολογίσουμε είναι ότι 600 δις δολάρια λένε πως είναι περιουσία Ελλήνων του Καναδά (περίσσευμα προφανώς γιατί κάπως πρέπει να ζουν). Δηλαδή εκτός του ότι δηλώνουν την περιουσία σχεδόν όλου του Fortune 500 (χωρίς να συμμετέχει ούτε ένας Έλληνας του Fortune 500)... είναι μόνο από μία χώρα που το συνολικό της ΑΕΠ είναι κάτι περισσότερο από 1,3 Τρις δολάρια.

Αν μάλιστα επισκεφθείτε την σελίδα του ιδρύματος END θα δείτε ότι οι ίδιοι λένε ότι δεν έχουν σχέση με τα αμερικάνικα ομόλογα και ότι έχουν στην κατοχή τους μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής με αξία 2,7 Τρισεκατομμύρια ευρώ! Φυσικά οι μετοχές αυτές έχουν μόνο συλλεκτική αξία καθώς ήταν ανταλλάξιμες μόνο με Ελληνικές δραχμές και φυσικά η Εθνική Τράπεζα που την δεκαετία του 30 αγόρασε την τράπεζα της Ανατολής δεν έχει 2,7 Τρις να δώσει για την... εξόφλησή τους!

Η λογική φυσικά λέει ότι αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν και δεν μπορεί να υπάρχουν. Και όμως... πολλοί από όσους διαβάζουν τα επιχειρήματα προτιμούν να πάνε με το συναίσθημα και μάλιστα χωρίς να το ψάξουν και να πιστέψουν ότι μπορούν να μας σώσουν αυτοί οι πλούσιοι Έλληνες και απλά δεν θέλουν οι κακοί πολιτικοί μας.... Ναι είναι κακοί οι πολιτικοί μας, αλλά αυτοί δεν είναι πλούσιοι. Είναι απατεώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: