Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2012

Η ρητορεία του μίσους...

Δεν θα μπορέσω ποτέ να καταλάβω αυτόν που μισεί οποιονδήποτε γιατί είναι διαφορετικός από αυτόν σε οτιδήποτε... Μπορώ να κατανοήσω την κριτική του διαφορετικού, αλλά από εκεί μέχρι το φόβο και το μίσος υπάρχουν και άλλες αιτίες.

Τι είναι αυτό που παρακινεί Χριστιανούς ή Μουσουλμάνους να επιτίθενται σε ηθοποιούς για κάποια παράσταση ή ταινία, όσο γελοία ή αριστουργηματική και να είναι. Θεωρούν ότι τους απειλεί; Απειλεί τον τρόπο ζωής τους;

Μπορώ να καταλάβω τον Μητροπολίτη Σιατίστης ο οποίος αποκαλεί το έργο γελοίο. Είναι η γνώμη του και είναι σεβαστή. Εγώ δεν το έχω δει και δεν ξέρω. Αλλά τι είναι αυτό που κάνει έναν ιερωμένο να πάει με το σταυρό έξω από την παράσταση και να απειλήσει με... αφορισμό όσους μπαίνουν να την δουν ενώ έχει καλέσει και τον φουσκωμένο βουλευτή της Χ.Α., που πριν έκανε πόρτα σε νυχτερινά κέντρα, για να κάνει τον νταή και να σπάσει και μερικά κεφάλια!

Μπορώ να καταλάβω τον Μουφτή που λέει ότι η ταινία "Η αθωότητα των Μουσουλμάνων" είναι ανιστόρητη. Είναι η γνώμη του και είναι σεβαστή. Αλλά τι είναι αυτό που παρακινεί Μουσουλμάνους να πηγαίνουν μπροστά από πρεσβείες τρίτων χωρών για μια ταινία και να απειλούν με Ιντιφάντες ενώ σπάνε και καταστρέφουν περιουσίες "άπιστων";

Μπορώ να καταλάβω αυτόν που θεωρεί ότι το μεταναστευτικό είναι βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και είναι γιατί υπάρχει κάτι που κάνει κάποιους να μισούν τους μετανάστες. Το μίσος αυτό όμως τι το παρακινεί;

Σίγουρα δεν μπορώ να καταλάβω αυτόν που μισεί κάποιον γιατί έχει περισσότερη ή λιγότερη μελανίνη στο δέρμα του!!! Η αυτούς που μισούν όσους έχουν διαφορετική σεξουαλική προτίμηση στις ενήλικες σχέσεις.

Τι είναι αυτό που παρακινεί ανθρώπους να μισούν ανθρώπους και το... αντίθετο;

Τι είναι λοιπόν; Είναι έλλειψη ασφάλειας; Είναι έλλειψη κουλτούρας; Παιδείας; Μπορεί να είναι ένα, μπορεί και όλα μαζί.

Το χειρότερο όμως είναι ότι ενώ αυτά τα βλέπουμε και τα ξέρουμε, δεν κάνουμε τίποτα. Απλά κατηγορούμε τους ανασφαλής, τους αμόρφωτους και τους φοβισμένους. Δεν φτάνει και δεν διορθώνει το πρόβλημα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τους μορφώσουμε, να τους δώσουμε ασφάλεια και να τους μυήσουμε σε μια κουλτούρα ανοχής της διαφορετικότητας. Δεν είναι εύκολο, ούτε γίνεται από την μία μέρα στην άλλη και κάποιοι δεν θα το δεχτούν καν. Αλλά αν δεν γίνει, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. Δεν πρέπει να μισούμε αυτούς που μισούν αλλιώς πέφτουμε στην ίδια παγίδα.

Δεν μισώ αυτούς που προανέφερα. Αλλά τους λυπάμαι που με μισούν εκείνοι γιατί δεν μισώ μαζί τους. Στο τέλος, εγώ είμαι ήρεμος και τα έχω καλά με την συνείδησή μου. Η ρητορεία του μίσους αντίθετα μόνο καταστροφή φέρνει. Αυτό πρέπει να μας έχει διδάξει αν μη τι άλλο η ιστορία μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: