Πέμπτη, Ιουλίου 05, 2012

Έρευνα στην Ελλάδα.

Μετά την χθεσινή ανακοίνωση του CERN για την πιθανή ανακάλυψη του μποζονίου Higgs, του επονομαζόμενου "σωματίδιο του Θεού" σκέφτηκα να γράψω ένα μικρό άρθρο για το τι γίνεται στην Ελλάδα γενικά με την έρευνα.

Στην Ελλάδα η έρευνα είναι κάτω από το 0,5% του ΑΕΠ την στιγμή που σε άλλες χώρες τις Ευρώπης φτάνει μέχρι και το 5%. Η έρευνα είναι πολύ σημαντική για μια οικονομία. Την βοηθάει να αναπτύσσει νέα προϊόντα και υπηρεσίες και να παραμένει ανταγωνιστική. Δυστυχώς και εκεί όμως είμαστε ουραγοί αντί να είμαστε πρωτοπόροι.

Το θέμα δεν είναι ότι έχουμε έλλειψη ιδεών ή επιστημόνων για την έρευνα. Αντίθετα οι δημοσιεύσεις που γίνονται σε έντυπα δείχνουν ότι είμαστε σε πολύ καλή θέση. Αυτό που λείπει και πάλι είναι μια σοβαρή πολιτική για την έρευνα και την χρηματοδότησή της.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών που υπάρχει από το 1958 έχει πολύ λίγους τομείς που δραστηριοποιείται και σχεδόν κανένας δεν έχει σχέση με την οικονομία. 

Τι θα πρέπει λοιπόν να γίνει; Να σκεφτούμε έναν τρόπο ώστε και να επεκταθούν οι δραστηριότητες και να δίδονται χρήματα και σε τομείς που έχουν προοπτική να αποφέρουν στην οικονομία και να προοδεύσουν την επιστήμη καθώς και να δώσουν αντικείμενο εργασίας σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να εργαστούν στο αντικείμενό τους δημιουργώντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: