Δευτέρα, Ιουλίου 02, 2012

ΑΕΠΙ, ο μπαμπούλας της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Το Σαββάτο αστυνομικοί συνέλαβαν στα Τρίκαλα μία γυναίκα 70 ετών γιατί είχε χρέος 300 ευρώ προς την Ανώνυμη Εταιρία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ). Πιθανών να είχε κάποιο περίπτερο που είχε βάλει να ακούει ραδιόφωνο και δεν πλήρωσε δικαιώματα για αυτά που τύχαινε να ακούν οι... περαστικοί ή κάποιο καφενεδάκι 10 τετραγωνικών!

Αυτή η τρέλα με τα πνευματικά δικαιώματα είναι που θέλουμε εμείς οι Πειρατές να σταματήσει. Δεν είναι δυνατόν επειδή κάποιες εταιρίες θέλουν να πληρώνονται εσαεί για τις παραγωγές τους να στιγματίζουν ως εγκληματίες απλούς βιοπαλαιστές. Γιατί εδώ δεν μιλάμε για κάποιο ιδιοκτήτη κλαμπ που βγάζει εκατομμύρια εκμεταλλευόμενος εμπορικά την μουσική!!!

Πόσοι γνωρίζετε για παράδειγμα ότι τα ταξί είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν δικαιώματα για το ραδιόφωνό τους ή για να παίζουν τα αγορασμένα CD επειδή θα τύχει να ακούσουν κάτι οι πελάτες;

Πόσοι γνωρίζετε ότι ιδιωτικές εταιρίες πρέπει να πληρώνουν δικαιώματα για να έχουν απαλή μουσική στους χώρους αναμονής; Μιλάμε για καταστάσεις τρέλας. 


Ναι, να πληρώσω για να αγοράσω ένα CD ή να κατεβάσω ένα τραγούδι που μου αρέσει. Ναι, ένα κλαμπ να πληρώνει για την μουσική που παίζει, ναι, όποιος εκμεταλλεύεται εμπορικά πνευματική ιδιοκτησία να πληρώνει, αλλά αυτές οι χρήσεις δεν είναι εμπορικές μόνο και μόνο επειδή είναι σε επαγγελματικούς χώρους! Ο μόνος λόγος που υπάρχουν αυτές οι χρεώσεις είναι για να κερδίζουν τα μονοπώλια πνευματικής ιδιοκτησίας. 


Θα δεχόμασταν αυτές τις χρεώσεις αν πήγαιναν στους δημιουργούς. Το αστείο όμως είναι ότι οι ίδιοι οι δημιουργοί δεν βλέπουν δεκάρα από αυτά τα χρήματα. Οι καλλιτέχνες είναι που δημιουργούν τα έργα. Αν αυτοί δεν βλέπουν δεκάρα, τότε τι ακριβώς πληρώνουμε; Πως ακριβώς προστατεύεται η καλλιτεχνική δημιουργία και δίνονται κίνητρα για αυτήν;


Οι νόμοι περί πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και ο τρόπος λειτουργίας της ΑΕΠΙ χρειάζονται μεγάλες αλλαγές για να γίνουν ορθολογικοί και δίκαιοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: