Κυριακή, Ιουλίου 01, 2012

Το ποσοστό της συνενοχής.

Σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία που το 3% μπαίνει στην βουλή αλλά το 1,5% ξεκινάει να έχει δικαιώματα στον κρατικό μηχανισμό, η διαπλοκή και η αδιαφάνεια είναι λογικό να κυβερνούν.

Μία πολύ καλή πρόταση (της Δράσης του Μάνου) ήταν το να κρατήσει μόνο 0,70 λεπτά για κάθε ψήφο, πράγμα που είναι και πρόταση του Κόμματος Πειρατών (το ακριβές ποσό δεν έχει σημασία).

Στο Κόμμα Πειρατών θα προτείνουμε κάτι που συζητάμε από τώρα με φίλους και μέλη. Να αρνηθούμε την οποιαδήποτε χρήση κρατικών πόρων για στελέχωση των υπηρεσιών μας πέραν της μικρής επιδότησης του εκλογικού ποσοστού στο ύψος των 0.50 έως 0,70 ευρώ ανά ψήφο. Θέση μας να είναι όμως η επιδότηση να δίδεται από την πρώτη ψήφο (και όχι από το 1,5% που γίνεται σήμερα). Με αυτόν τον τρόπο δαπάνη της επιδότησης μειώνεται περίπου κατά 95% (!!! ναι καλά διαβάζετε) και μοιράζεται δίκαια σε όλα τα κόμματα και σχηματισμούς) και οι λοιπές δαπάνες για απασχολούμενους δημοσίους υπαλλήλους απλά μηδενίζονται.

Φανταστείτε ότι 100000 ψήφοι  θα δίνουν επιδότηση 50000 ευρώ με την δική μας πρόταση ενώ σήμερα δίνουν πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ (αν πιάσει ένα κόμμα 1,5%) . Αυτές οι 50000 ευρώ είναι υπεραρκετά χρήματα για την λειτουργία ενός γραφείου με 2 άτομα για ένα χρόνο. Δεν χρειάζεται παραπάνω ένα μη κοινοβουλευτικό κόμμα. Αλλά ακόμα και τα μεγαλύτερα κόμματα, που λαμβάνουν σήμερα 400000 ψήφους και ποσοστό 5%, αντί να επιδοτηθούν με 4 εκατομμύρια ευρώ θα επιδοτηθούν με 200000 χιλιάδες ευρώ. Υπεραρκετά πάλι για λειτουργία γραφείου με στελέχωση από 6 έως 10 άτομα. 


Πρέπει επιτέλους τα κόμματα να αρχίσουν να αποδεσμεύονται από τον κρατικό μηχανισμό  και να αρχίσει μια σωστή παιδεία στα θέματα συμμετοχής στην πολιτική. Μόνο έτσι θα τελειώσουμε από την διαπλοκή σε αυτό το επίπεδο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: