Τετάρτη, Μαΐου 30, 2012

Η διαφορά ανάμεσα στο σύμπτωμα και την αιτία.

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι αν έχεις κρύωμα φταίει ένας ιός και όχι ότι δεν καθαρίζεις αρκετά γρήγορα την μύτη σου. Αυτή η απλή γνώση πρέπει να ισχύει για κάθε σύμπτωμα. Πίσω από το σύμπτωμα υπάρχουν τα αίτια και αυτά πρέπει να θεραπεύσεις. Το να απαλύνεις απλά το σύμπτωμα δεν αποτελεί θεραπεία.

Στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε συνηθίσει να δρούμε απέναντι στο σύμπτωμα και όχι στην αιτία. Έτσι οι λύσεις που δίνονται είναι επιφανειακές και δεν έχουν κανένα απολύτως μακροχρόνιο αποτέλεσμα. Αντιθέτως αφήνουν το πρόβλημα να χρονίζει και να βαθαίνουν τα αίτιά του μέχρι του σημείου που γίνεται πλέον καρκίνος στο σώμα της κοινωνίας.

Η οικονομία μας σήμερα βρίσκεται υπό διάλυση. Για αυτό δεν φταίνε οι χαμηλοί μισθοί ή συντάξεις. Αυτά είναι τα συμπτώματα. Δεν φταίνε καν οι υψηλές τιμές των Σουπερμάρκετ, καθώς και αυτές είναι σύμπτωμα. Δεν φταίει ο μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων καθώς και αυτό είναι σύμπτωμα. Δεν φταίει η μεγάλη φορολογία καθώς και αυτή είναι σύμπτωμα.

Το θέμα είναι να εντοπίσεις την ΡΙΖΑ του προβλήματος και να την καταπολεμήσεις. Και η ρίζα του προβλήματος είναι η διαφθορά, η αδιαφάνεια και η πελατειακή πολιτική πρακτική.

Γιατί φοροδιαφεύγει κάποιος πολύ πλούσιος; Γιατί είναι υψηλοί οι φόροι; Όχι... φοροδιαφεύγει γιατί μπορεί. Γιατί του δίνεται η δυνατότητα ώστε να τα έχει καλά μαζί του ο πολιτικός που θέλει χάρες. Που θέλει προβολή. Γιατί φοροδιαφεύγει ο γιατρός, ο δικηγόρος, ο ηλεκτρολόγος, ο υδραυλικός; Γιατί μπορεί. Γιατί αν φοροδιαφεύγει ο πλούσιος, γιατί όχι και αυτός; Εξάλλου αυτός τι μπορεί να προσφέρει; Λίγες χιλιάδες ευρώ; Σιγά... Εξάλλου δεν υπάρχει έλεγχος. Μπορεί να χρηματίσει (διαφθορά το λένε) τον έφορο και να γλιτώσει 1000 ευρώ στο κατοστάρικο. Άσε που το κράτος το ίδιο θα έρθει και θα του πει, κάνε μια περαίωση να τελειώνουμε...

Γιατί υπάρχει άραγε τόσο μεγάλη ανεργία αυτή την περίοδο; Φταίει η μείωση των μισθών των υψηλόμισθων; Μα αυτή δεν πήγαινε στην κατανάλωση που δίνει εργασία και το ποσό που πήγαινε τους έχει μείνει ακέραιο. Τότε μήπως φταίνε οι μειώσεις στα μικρά και μεσαία στρώματα; Πράγματι.

Είναι όμως αυτή η ρίζα του προβλήματος; Ας το δούμε: Γιατί έγινε αυτή η μείωση; Γιατί το κράτος αρνείται κατηγορηματικά να κάνει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και στην μείωση του κόστους του δημοσίου. Αρνείται κατηγορηματικά να παρατήσει την γραφειοκρατία που υπάρχει μόνο για να εξυπηρετεί τον διεφθαρμένο κρατικό μηχανισμό. Γιατί φανταστείτε τι θα έχαναν οι υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αν δεν περνούσαν από τα χέρια τους οι φάκελοι και δεν τους καθυστερούσαν τόσους μήνες ή και χρόνια ζητώντας γρηγορόσημα που φτάνουν να είναι παραπάνω από την μισή επένδυση!!! Και μη μου πει κανείς ότι επειδή συνέλαβαν 5-6 από αυτούς δεν συνεχίζεται το ίδιο βιολί... Σας πληροφορώ τώρα τα πράγματα είναι χειρότερα.

Δεν τα γνωρίζουν αυτά άραγε οι πολιτικοί μας; Φυσικά και τα γνωρίζουν. Όμως δεν τους ενδιαφέρει γιατί το μόνο που θέλουν είναι να διαχειρίζονται την εξουσία και να διατηρούν αυτά τα προβλήματα ώστε να εξακολουθήσει να υπάρχει το πελατειακό κράτος και έτσι εκείνοι να κυβερνούν...

Το θέμα της λαθρομετανάστευσης μπορείς να το λύσεις με φράχτες στον Έβρο ή με περιπολίες στα θαλάσσια σύνορα; Αυτό χτυπάει πάλι το σύμπτωμα και μάλιστα χωρίς να έχει επιτυχία καθώς οι περισσότεροι τελικά θα περάσουν στην χώρα. Οπότε τι πρέπει να γίνει; Μήπως να υπάρξει επιτέλους μεταναστευτική πολιτική; Να σταματήσει επιτέλους η εφαρμογή του Δουβλίνου ΙΙ που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μια απέραντη φυλακή; Να επιβάλουμε στην Τουρκία και στην Ευρώπη να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και να βοηθήσουν να το εξαλείψουμε γιατί αλλιώς θα τους στείλουμε έως 1μιση εκατομμύριο λαθρομετανάστες πακέτο με εκατομμύρια Έλληνες μετανάστες, αναγκαστικά με την διάλυση της χώρας;

Για αυτό το λόγο το Κόμμα Πειρατών επιμένει ότι η λύση είναι να χτυπήσεις το αίτιο του προβλήματος και όχι να απαλύνεις μόνο το σύμπτωμα. Σε κάποιες περιπτώσεις θα το κάνεις με κοινωνική πολιτική, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προσπαθείς και να ξεριζώσεις το αίτιο. Έχει φτάσει ο καιρός που αν περιμένουμε και άλλο θα διαλυθεί απλά ο κοινωνικός ιστός της χώρας. Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα τα λιμνάζοντα προβλήματα. Ή θα τα λύσουμε ή θα καταστραφούμε.

Το Κόμμα Πειρατών δεν ενδιαφέρεται για την "ιδεολογία". Μόνο για την εφαρμογή των αρχών του σε λύσεις που θα έχουν επιλεγεί, όχι βάση τοποθέτησης στον άξονα Αριστεράς-Κέντρου-Δεξιάς, αλλά βάση λειτουργικότητας, κατανόησης και αποδοχής. Για αυτό χρειάζονται ενημερωμένοι πολίτες. Χρειάζονται δομές και θεσμοί που λειτουργούν. Όχι γραφειοκρατία και διαχείριση της εξουσίας και των δανεικών που δυστυχώς μας προσφέρουν οι "μεγάλοι".

8 σχόλια:

Symeon Papadopoulos είπε...

Βασίλη, εύχομαι να ήταν περισσότεροι οι πολίτες που μοιράζονται αυτήν την αντίληψη. Όχι, γιατί θα λύσει άμεσα τα προβλήματά μας, αλλά γιατί αποτελεί τη βάση για μια μελλοντική βιώσιμη ευημερία.

yannidakis είπε...

το κείμενο είναι εξαιρετικό και εύστοχο.
Κρίμα που είναι κομματικοποιημένο και δεν μπορώ να το βραβεύσω στην αντίστοιχη ενότητα του yannidakis :[

Ανώνυμος είπε...

"Και η ρίζα του προβλήματος είναι η διαφθορά, η αδιαφάνεια και η πελατειακή πολιτική πρακτική". Σε πλήρη συνέπεια με όσα γράφεις, αναρωτιέμαι ποιά έιναι η αιτία που ανα-παράγει τη "διαφθορά, την αδιαφάνεια και την πελατειακή πρακτική" ;
Είμαι ψυχικά μαζί σας, όμως (σεμνά) υποβάλλω με αμφιβολία το ερώτημα. Πόσο μακριά φτάνει η ανάλυσή μας "χωρίς ιδεολογία", 'οπως λέτε!

Ανώνυμος είπε...

o παραπάνω Αnonymous είμαι ο
@georgegilias στο twitter

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Yanni Spiridakis
Δεν είναι κομματικοποιημένο. Είναι απλά η άποψη του Κόμματος Πειρατών. ΜΠΟΡΕΙΣ να βοηθήσεις και χωρίς να είσαι μέλος ή να το ψηφίζεις. Αυτό λέμε και εμείς. Δεν μας ενδιαφέρει ΠΟΙΟΣ θα το εφαρμόσει.

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

@georgegilias υπάρχουν οι αρχές. Η ιδεολογία "αριστερά - δεξιά" περιορίζει.

Αυτό που αναπαράγει την διαφθορά είναι η έλλειψη θεσμών, η έλλειψη διαχωρισμού εξουσιών, η έλλειψη ελέγχου από τον πολίτη και η έλλειψη παιδείας.

Peter Papageorgiou είπε...

Μπράβο Βασίλη! Ακριβώς τα ίδια γράφω κι εγώ αυτές τις μέρες στα αγγλικά προς ενημέρωση ξένων φίλων...Αν κι εσύ τα γράφεις πιο άρτια και τεκμηριωμένα, εγώ είμαι πιο "συναισθηματικός" Χαίρομαι που βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα, την "πειρατική"! Και τι άστοχο το σχόλιο περί κομματικού... Μισώ τα κόμματα θεωρώ ότι διέλυσαν την Ελλάδα με τις πρακτικές τους. Για μένα οι Πειρατές είναι κόμα μόνο στο όνομα, κατά τα άλλα ουδεμία σχέση...

Ανώνυμος είπε...

Πάρα πολύ εύστοχο. Όντως, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, όταν υπάρχει διαφθορά τίποτα δεν λειτουργεί.
Για παράδειγμα, είτε έχεις ένα νοσοκομείο σε δημόσιο έλεγχο όπου διορίζει ο καθένας τον ανηψιό του και κλέβει προμήθειες, είτε το ιδιοτικοποιήσεις και ο ιδιώτης προσλαμβάνει υπάλληλους σαν "χάρη" στον πολιτικό, για να κάνει τα στραβά μάτια ενώ καταχράζεται το χρήμα των ταμείων και συνταγογραφεί ανύπαρκτα πράγματα, το κράτος και οι πολίτες πάλι ζημιόνονται λόγο της διαφθοράς.