Τετάρτη, Μαΐου 02, 2012

Διαφάνεια. Όχι απλά καταγραφή. Θεσμός.

Δεν νομίζω ότι αποτελεί έκπληξη για κανέναν που το Κόμμα Πειρατών έχει στις αρχές και στο πρόγραμμά του την διαφάνεια. Εξάλλου, θα σκεφτούν κάποιοι, τα τελευταία χρόνια το να ευαγγελίζεται κάποιος την διαφάνεια έχει γίνει μόδα...

Τι σημαίνει όμως διαφάνεια για εμάς; Σημαίνει ότι ένα μέρος των δημοσίων εγγράφων, πράξεων, κρατικών συμβάσεων ή αποφάσεων της δημόσιας διοίκηση απλά θα βρίσκεται αναρτημένο στην σχετική σελίδα του Διαύγεια όπως συμβαίνει σήμερα; 

Όχι. Αντίθετα πρέπει να σημαίνει ότι δεν ισχύει τίποτα μέχρι να αναρτηθεί. Λάβετε το σαν ένα κωδικοποιημένο και αναζητήσιμο ΦΕΚ. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει μία αυστηρή εφαρμογή σε κάθε υπουργείο, σε κάθε οργανισμό, σε κάθε τμήμα του δημοσίου τομέα. Όλες οι εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα για την Εθνική Ασφάλεια θα πρέπει να είναι σαφώς ορισμένες και αιτιολογημένες. 

Επίσης πρέπει να σημαίνει ότι υπάρχει ευθύνη για μη τήρηση των νόμων και των κανόνων που διέπουν την δημόσια διοίκηση. Κάθε απόφαση, κάθε σύμβαση, κάθε πράξη μπορεί να ελεγχθεί για την νομιμότητά της και να υπάρχουν κυρώσεις στους υπευθύνους αν βρεθεί μη σύννομη ή αντιτίθεται στο δημόσιο συμφέρον. 

Η διαφάνεια με αυτούς τους όρους έχει σκοπό να μειώσει την διαφθορά και κατ' επέκταση το κόστος της δημόσιας διοίκησης.  Επίσης έχει και μια ευχάριστη παρενέργεια. Ενθαρρύνει την ενημέρωση των πολιτών που είναι ένας από τους θεμέλιους λίθους για την λειτουργία της άμεσης δημοκρατίας. 

Η διαφάνεια δεν μπορεί να είναι μια απλή καταγραφή. Η διαφάνεια θα πρέπει να είναι θεσμός. Επιβάλλεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ να γνωρίζει ο πολίτης γιατί και πως γίνεται κάτι στον δημόσιο τομέα. Πόσο του κοστίζει και τι του αποφέρει.

Η διαφάνεια δεν είναι απλά μία λέξη ή ένα μικρό κομμάτι του προγράμματός μας. Είναι ίσως το σημαντικότερο από όλα καθώς χωρίς διαφάνεια τρέφεται η διαφθορά. Διαφθορά όπως αυτή που μας έφερε στην σημερινή κατάσταση.

Το Κόμμα Πειρατών κάνει πράξη πρώτα στην δική του οργάνωση όλα όσα έχει στις αρχές του για την διακυβέρνηση του τόπου. Αυτό είναι το καλύτερο παράδειγμα που θα μπορούσα να σκεφτώ.

2 σχόλια:

ΤΑΓΑΡ είπε...

Σύμφωνοι με όλα αυτά, αλλά νομίζω ότι αυτή η πρόταση ξεκινάει από αλλού.

Πρώτα πρέπει να φύγουμε από το γραφειοκρατικό μεσαίωνα των αντιγράφων και της ασυνενοησίας και μετά να μιλάμε για πλήρη διαφάνεια. Έτσι, αν θέλει κάποιος να εντοπίσει ένα έγγραφο, να μπορεί σε ένα κεντρικό μηχανισμό και να μη χάνεται σε εκατομμύρια αντίγραφα και αχρηστόγραφα σε άπειρες υπηρεσίες.

Καταλαβαίνω ότι εσείς -όπως κι εγώ- μπορεί να το θεωρείτε δεδομένο αυτό, αλλά για τον περισσότερο κόσμο δεν είναι.

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Δεν το θεωρούμε δεδομένο, γιατί δεν είναι.

Όμως αυτό ακριβώς περιγράφουμε. Έναν κεντρικό μηχανισμό που θα τα βρίσκει κάποιος όλα είτε είναι πολίτης είτε κρατικός υπάλληλος.

Η διαφάνεια ως θεσμός σε αυτό το επίπεδο χτυπάει και την γραφειοκρατία μειώνοντας έτσι το κόστος της δημόσιας διοίκησης.