Κυριακή, Μαΐου 20, 2012

Εκλογές πόλωσης ή (πειρατικών) λύσεων;

Από πολλούς ακούω το γνωστό παραμύθι που επαναλαμβάνουν τα ΜΜΕ. Ότι δηλαδή αυτές οι εκλογές δεν είναι ευκαιρία για "μικρά" κόμματα γιατί υπάρχει η πόλωση και το δίλημμα για το τι θα γίνει την επομένη των εκλογών. Οπότε οι επιλογές περιορίζονται στα κόμματα που είναι σίγουρο ότι θα μπουν στην Βουλή...

Από την άλλη εγώ έχω μόνο μία απάντηση να δώσω σε αυτό. Αν πιστεύει κάποιος ότι τις λύσεις για την έξοδο από την κρίση ή τις λύσεις γενικότερα για τα προβλήματα της χώρας τις έχει κάποιο κόμμα γιατί να μην το ψηφίσει; Έχει σημασία αν είναι εντός ή εκτός βουλής τώρα;  Αν δεν είναι και το ψηφίσει, θα μπει.

Στις προηγούμενες εκλογές π.χ. άκουγα ανθρώπους που ήθελαν να ψηφίσουν Οικολόγους, αλλά επειδή θεωρούσαν ότι δεν θα μπουν, δεν τους ψήφισαν. Τελικά οι Οικολόγοι δεν μπήκαν στην βουλή για... 5000 ψήφους. Αστείο νούμερο δηλαδή. Οπότε αν τους ψήφιζαν όσοι τους ήθελαν... οι Οικολόγοι θα είχαν μπει στην βουλή.

Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι αυτή τη στιγμή ο νέος δικομματισμός (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ) έχει ποσοστά γύρω στο 51% μέσα σε περιβάλλον πόλωσης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει χώρος για άλλα κόμματα που μπορείτε να εμπιστευθείτε και μάλιστα είναι δυνατή ακόμα και μια ανατροπή.

Η προσωπική μου γνώμη για τα προγράμματα των δύο "μεγάλων" κομμάτων είναι ότι η μεν Ν.Δ. έχει δηλώσει ότι θέλει "πάση θυσία" να παραμείνουμε στο Ευρώ, που σημαίνει ότι θα εφαρμόσει το μνημόνιο ως προς τα σκληρά μέτρα, αλλά ξεχάστε τις μεταρρυθμίσεις καθώς αυτές θα σημαίνουν πολιτικό κόστος. Εγώ αδυνατώ να πιστέψω ότι οι ίδιοι που δεν είχαν το θάρρος να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο πριν με αντίπαλο το "μετριοπαθές" ΠΑΣΟΚ, θα πάρουν μέτρα με αντίπαλο τον αντιδραστικό ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ έχει τόσες απόψεις όσες και βουλευτές που είναι αδύνατον να βγάλεις άκρη. Άλλοι μιλάνε για σκληρή επαναδιαπραγμάτευση, άλλοι για καταγγελία, ο Τσίπρας λέει "θα μας δίνουν λεφτά γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς"... εεε δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά για κόμμα που θέλει να μας κυβερνήσει!!!

Αυτό που βλέπω είναι ότι με οποιονδήποτε συνδυασμό από τους "μεγάλους", η χρεωκοπία είναι προ των πυλών.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι άλλου είδους διακυβέρνηση. Μία διακυβέρνηση όπου ο λαός γνωρίζει ότι έχει λόγο σε κάθε κίνηση, που μπορεί να πει την γνώμη του ενημερωμένα και να την επιβάλει μέσω της ψήφου του από την τοπική κοινωνία μέχρι σε εθνικό επίπεδο. Την σημερινή εποχή της τεχνολογίας αυτό είναι απόλυτα εφικτό. Μάλιστα με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το μέσο κόστος κάθε έργου, κάθε μεταρρύθμισης όπως έχει αποδείξει το σύστημα που ήδη λειτουργεί στην Ελβετία.

Το βασικό πρόβλημά μας είναι ότι παράγουμε λιγότερα από όσα ξοδεύουμε εδώ και δεκαετίες. Και για αυτό το λόγο χρειαζόμαστε συνεχή δανεισμό. Μάλιστα η σπατάλη έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που χωρίς μεταρρυθμίσεις για να σταματήσει η μαύρη οικονομία και ανάπτυξη για να αυξηθεί το παραγόμενο προϊόν δεν θα βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο. Θα ακολουθεί η μία χρεοκοπία την άλλη.

Πιστεύω ακράδαντα ότι το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας έχει βρει την σωστή συνταγή που μπορεί να οδηγήσει σε μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη. Αυτή τη συνταγή προτείνει και δεν χρειάζεται καν να γίνει κυβέρνηση για να την φέρει στο προσκήνιο. Χρειάζεται μόνο φωνή για να ακουστεί. Χρειάζεται την φωνή σας, γιατί οι Πειρατές είστε εσείς. Και χρειάζεται την συμμετοχή σας για να βελτιώνει τις προτάσεις του και να τις προσαρμόζει συνεχώς στις ανάγκες της εποχής.

Η πολιτική δεν είναι κάτι σταθερό. Είναι κάτι ρευστό και για αυτό το λόγο χρειάζεται ανανέωση. Δώστε δύναμη στην φωνή σας. Με ενημέρωση, παιδεία, διαφάνεια και άμεση δημοκρατία θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τον κόσμο για εμάς και τα παιδιά μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: