Παρασκευή, Μαρτίου 02, 2012

Μετά τα γενόσημα: Οικονομικά φάρμακα με δημόσια έρευνα, χωρίς πατέντες.

Πηγή: Κόμμα Πειρατών Ελλάδας

Θέλουμε όλα μας τα φάρμακα να κοστίζουν ελάχιστα λεπτά του ευρώ; Γίνεται και οι Ευρωπαίοι Πειρατές έχουν εξηγήσει πώς.

Τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα ανακαλύπτει επίσημα τα γενόσημα φάρμακα (φάρμακα που περιέχουν την ίδια δραστική ουσία με τα πρωτότυπα και τα οποία παράγονται αφού λήξει η πατέντα) σαν μέσο για να περιοριστούν οι απίστευτες φαρμακευτικές μας δαπάνες.

Ταυτόχρονα βομβαρδιζόμαστε από πληρωμένες διαφημίσεις ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων, που προσπαθούν να τρομάξουν τους πολίτες. Μια πιθανή συνέπεια των διαφημίσεων αυτών είναι οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν απ΄το υστέρημά τους πανάκριβα πρωτότυπα φάρμακα, φοβούμενοι για τα γενόσημα. (τα οποία δικαιολογούν τα Ταμεία).

Είναι προφανές ότι αυτοί που αντιστέκονται στα γενόσημα φάρμακα, είναι αυτοί που ταυτίζονται, με το αζημίωτο, με τα συμφέροντα μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών.
Στην Ελλάδα της Κρίσης Αξιών θα περιμέναμε οι επιστήμονες να μιλούν επιστημονικά και όχι συντεχνιακά.

Με την επισήμανση ότι πρέπει να υπάρξει διασφάλιση της ποιότητας των γενόσημων φαρμάκων μέσω της εφαρμογής των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας έρχεται να δείξει και το επόμενο βήμα:

ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΕΝΤΕΣ.

Σήμερα τα περισσότερα έσοδα των φαρμακευτικών εταιρειών στην Ευρώπη προέρχονται από τα Κράτη. Από κάθε 120 ευρώ που δαπανώνται στην Ευρώπη για φάρμακα τα 100 είναι από Δημόσια Ταμεία και Κράτη. Από αυτά τα 100 ΔΙΚΑ ΜΑΣ ευρώ, μόνο τα 15 πηγαίνουν στην Έρευνα και τα άλλα 85 είναι «marketing» και κέρδη.

Η πρόταση των Ευρωπαϊκών Κομμάτων Πειρατών περιλαμβάνει τη σταδιακή στροφή του 20% από τα χρήματα που ΗΔΗ δίνουμε, προς τα ΔΗΜΟΣΙΑ Πανεπιστήμια για έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα κατοχυρώνονται, αλλά θα διατίθενται δωρεάν για την παρασκευή φαρμάκων που θα κοστίζουν λίγα λεπτά το κάθε κουτί.

Σε μια Ευρώπη όπου θα φροντίσουμε σταδιακά να μην χρειάζονται οι πατέντες στα φάρμακα, θα έχουμε και καλύτερη Δημόσια Υγεία και περισσότερα χρήματα για να δοθούν πραγματικά στην ιατρική έρευνα, αντί να χρηματοδοτούμε από τους κρατικούς προϋπολογισμούς το μάρκετινγκ των φαρμακευτικών εταιρειών και τα δώρα των γιατρών.

Όταν οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα χρειάζεται πλέον να επενδύουν στην έρευνα, δεν θα χρειάζονται και πατέντες για την κατοχύρωση της όποιας επένδυσής τους.

Η τιμή των φαρμάκων πέφτει όταν φτιάχνονται σε μια ανταγωνιστική αγορά, αντί από μονοπώλια προστατευμένα με πατέντες, ενώ η κοινωνία ωφελείται όταν τα κράτη δεν είναι αναγκασμένα να πληρώνουν ακριβά πατενταρισμένα φάρμακα.

Μετά το Δέντρο, ας κοιτάξουμε και το Δάσος.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βασίλη, για όσους έχουμε μυαλό για να σκεπτόμαστε μόνοι μας, το πρόβλημα δεν είναι ο όρος γενόσημα. Αν είχαμε έναν ασφαλή μηχανισμό ελέγχου τους δεν θα υπήρχε καμμία επιφύλαξη.
Τώρα αν γινόταν και κάποια πριμοδότηση στα Ελληνικής κατασκευής, δεν θα με χάλαγε.

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Ακριβώς. Το πρόβλημα είναι ότι οι πολιτικοί μας δεν σκέφτονται ούτε καν τα βασικά. Τα πάντα για αυτούς είναι θέμα κομματικής θέσης και οσφιοκαμψίας.