Τετάρτη, Ιουνίου 22, 2011

Περί ιδιωτικοποίησης...

Ως φιλελεύθερος δεξιός θεωρώ ότι το κράτος δεν πρέπει να είναι επιχειρηματίας. Όταν όμως είναι επιχειρηματίας δεν πρέπει και να χαρίζει την επιχείρησή του. Έτσι; Και αυτό που κάνουμε τώρα είναι χάρισμα. Δεν είναι πώληση. Δεν είναι δυνατόν ο δεξιός Καραμανλής να πουλάει με 28 ευρώ την μετοχή του ΟΤΕ και να του την λέει ο Σοσιαλιστής Παπανδρέου, ενώ όταν αυτός πουλάει το ίδιο πράγμα με 8 ευρώ την μετοχή να πρέπει να του πούμε και ευχαριστώ...

Οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να γίνουν. Αλλά όχι σε βάρος του δημοσίου. Όχι σε βάρος του Ελληνικού λαού μόνο και μόνο για να πληρώσουμε μία δόση. Αν θέλουν να πουλήσουν την ΔΕΗ να το κάνουν στην πραγματική της αξία, συν ένα εύλογο κέρδος. Όχι στην αξία της μετοχής της που την έχουν ρίξει στα τάρταρα. Εν ανάγκη να υπάρξει αγορά όλων των μετοχών από το δημόσιο στις ισχύουσες τιμές, έξοδος από το χρηματιστήριο, αποτίμηση της πραγματικής αξίας και είσοδο ξανά με την νέα τιμή και μετά πώληση αυτών.

Σχετικά τώρα με τα κέρδη του κράτους από τις εταιρίες που ιδιωτικοποιούνται. Ναι υπάρχουν κέρδη. Θα συνεχίσουν όμως να υπάρχουν σε μορφή φόρων. Και φυσικά δεν θα υπάρχουν έξοδα. Επίσης δεν θα χρειάζεται το κράτος να σχεδιάζει και να χρηματοδοτεί. Αυτό σημαίνει και μικρότερο δημόσιο και λιγότερα έξοδα διαχείρισης.

Το κράτος πρέπει να έχει μόνο μηχανισμούς ελεγκτικούς και πρόνοιας. Από οπουδήποτε αλλού πρέπει απλά να εισπράττει για να μπορεί να δίνει παροχές στην υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια και τις μεταφορές.

Καταλαβαίνω αυτούς που μιλάνε για μία μόνο μετοχή της ΔΕΗ ή του ΟΤΕ και αυτή στο δημόσιο, αλλά δεν μπορείς να έχεις επιλεκτικό κομμουνισμό ή σοσιαλισμό και στα υπόλοιπα να είσαι καπιταλιστής. Αν είναι έτσι, τότε να πάμε και όλους τους μισθούς σε ένα και μόνο ημερομίσθιο και να ανήκουν όλα στο κράτος. Μεσοβέζικες λύσεις δεν υπάρχουν.

5 σχόλια:

Agg3los είπε...

"Ως φιλελεύθερος δεξιός θεωρώ ότι το κράτος δεν πρέπει να είναι επιχειρηματίας."

στα βασικα δικτυα,,,επικοινωνιας ενεργειας νερου και τρενα πρεπει το κρατος να εχει εναν ελεγχο,,

στην ευρωπη αυτο γινεται..

γιατι η Γερμανια να εχει το κρατος μεσα στην τελεκομ ενω εμεις να την πουλαμε εντελως?



απλα το μέτρο τωρα χαθηκε επειδη μας βρηκαν χρεωμενους και στριμωγμενους,,και θα τα ξεπουλησουμε περισσοτερο απο οσο πρεπει..

και δυστυχως αυτο ουτε ο Σαμαρας ή η ΝΔ μπορει να το αλλαξει εντελως..

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Άλλο το δίκτυο και άλλο επιχειρήσεις. Ο έλεγχος ναι πρέπει να είναι του κράτους. Υποδομές ναι πρέπει να είναι του κράτους. Όχι επιχειρήσεις όμως.

Η πώληση τώρα είναι απλά ασύμφορη με αυτές τις τιμές. Καλύτερα να τις κρατήσουν. Δεν μπορούν να τις πουλάνε για λιγότερα χρήματα από αυτά που θα αποφέρουν σε ένα χρόνο!!!

Ανώνυμος είπε...

Τα ίδια ακριβώς έλεγαν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ οτι κάνουν απεργία όχι γιατί διαφωνούν με την ενέργεια της πώλησης αλλά για την χαμηλή τιμή που δέν θα έχει κανένα κέρδος στο κράτος δυστυχώς έχουμε μάθει κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης να την βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι.

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Δεν λένε ΚΑΘΟΛΟΥ τα ίδια οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ. Το ότι λένε ΚΑΙ αυτό δεν κάνει λάθος την δική μου γνώμη. Σε παρακαλώ να δώσεις συγκεκριμένα επιχειρήματα και μην κάνεις το τσουβάλιασμα για το οποίο μιλάς.

Όταν κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να έχουμε πρώτα υπόψιν το συμφέρον του κράτους και όχι των ιδιωτών που θα αγοράσουν. Αυτό δεν αλλάζει. Οι ιδιώτες έχουν την δυνατότητα να κρίνουν αν αξίζει αυτό που αγοράζουν ή όχι.

Ανώνυμος είπε...

Τροφή για σκέψη:

http://teddygr.blogspot.com/2011/06/21.html

http://teddygr.blogspot.com/2011/06/21_22.html

http://teddygr.blogspot.com/2011/06/23-2011.html

και τα περί φιλελευθερισμού, τ' ακούω βερεσέ.