Τρίτη, Μαΐου 11, 2010

Tο ημερολόγιο των αλλαγών στο ασφαλιστικό

Πηγή: nooz.gr

(Σημείωση: αφού το διαβάσετε αναρωτηθείτε τι θα γινόταν αν αυτά τα πρότεινε η Νέα Δημοκρατία... - που τα περισσότερα είναι προτάσεις της δηλαδή... αλλά λέμε...)

Ανατροπές στο ασφαλιστικό με το νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας το οποίο πήρε πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο. Τα γενικά όρια ηλικίας παραμένουν στα 65 έτη, ωστόσο για την ανώτατη σύνταξη θα απαιτείται εργασία σαράντα ετών, ενώ αυξάνεται στο 6% για κάθε χρόνο η ποινή πρόωρης συνταξιοδότησης.


*Από το 2013, όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι στο δημόσιοθα εντάσσονται στο ΙΚΑ

*Από το 2018, όλα τα ταμεία ενοποιούνται σε τρία κύριας ασφάλισης για μισθωτούς, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

*Από το 2011, ξεκινά η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση ρύθμιση του υπουργείου οικονομικών.

*Από το 2018, θεσμοθετείται βασική σύνταξη για ανασφάλιστους ένω των 65 ετών ύψους 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα.

*Από την 1η Αυγούστου φέτος η επιβολή του νέου ΛΑΦΚΑ 3% για συντάξεις από 1400 έως 1700 ευρώ, 5% έως 2.300 ευρώ, 7% έως 2900 ευρώ και 9% για συντάξεις πάνω από από αυτό το όριο.

Το ημερολόγιο των ανατροπών:

2010
Από την 1η Αυγούστου 2010 επιβάλλεται ειδική εισφορά υπερ των ασφαλιστικών ταμείων στους συνταξιούχους από 3 έως 9% για συντάξεις πάνω από 1400 ευρώ. Αναλυτικότερα:

α.Για συντάξεις από 1.401,00 ευρώ έως 1.700,00 ευρώ, ποσοστό 3%
β.Για συντάξεις από 1.701,00 ευρώ έως 2.300,00 ευρώ, ποσοστό 5%
γ.Για συντάξεις από 2.301,00 ευρώ έως 2.900,00 ευρώ, ποσοστό 7%
δ.Για συντάξεις από 2.901,00 ευρώ και πάνω, ποσοστό 9%

Επίσης:

*Καταργούνται τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

*Καθιερώνονται ενιαίοι κανόνες απασχόλησης συνταξιούχων που οδηγούν στη μείωση της σύνταξης, ακόμα και στην αναστολή της για όσους είναι κάτω των 55 ετών.

*Καθιερώνεται εργόσημο για απασχόληση οικιακών βοηθών, εργατών γης κλπ.

2011
*1η Ιανουαρίου σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για τις εργαζόμενες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα κατά 5 χρόνια κατά περίπτωση.

*Αύξηση στο 6% από το 3% του ποσοστού μείωσης της σύνταξης για κάθε έτος που υπολείπεται από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

*Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο σταδιακά ως το 2013 με βάση ρύθμιση του υπουργείου οικονομικών.

*Αναπροσαρμογή της λίστας των βαρέων και ανθυιγεινών επαγγελμάτων για αυτούς που ασφαλίζονται από 01-07-2011 για πρώτη φορά.

Υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΙΚΑ οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ οι οποίοι έχουν ασφαλιστοί σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα ως 31-12-1992 στον ιδιωτικό τομέα.


Αλλάζει το καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης:
α. η καταβολή της σύνταξης γίνεται από τον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα εφ όσον συγκεντρώνει τις προυποθέσεις συνταξιοδότησης.
β. στην περίπτωση που αυτό δεν συμβαίνει η σύνταξη θα καταβάλλεται από τον οργανισμό στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποίησε τις περισσότερες ημέρες εργασίας.
γ. αν ο ασφαλισμένος δεν συγκεντρώνει τις προυποθέσεις συνταξιοδότησης κανενός από τα ταμεία που ασφαλίστηκε τότε αρμόδιος για την κρίση του δικαιώματος σύνταξης είναι ο τελευταίος οργανισμός.

Επίσης:

*Αυστηροποίηση του πλαισίου χορήγησης αναπηρικών συντάξεων και δημιουργία ενιαίου κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας.

*Καταργούνται οι συντάξεις που καταβάλλονται στις άγαμες και διαζευγμένες θυγατέρες. Εξαιρούνται αυτές που ήδη χορηγούνται.

*Από το 1ο εξάμηνο, θα γίνει ο διαχωρισμός των υπηρεσιών υγείας από τις συντάξεις.

*Αναπροσαρμόζεται με ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης οι επικουρικές συντάξεις με βάση μελέτες της εθνικής αναλογιστικής αρχής.

2013
Νέος ενιαίος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους.
Ένταξη των νεοπροσλαμβανομένων δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ.

2014
Αναπροσαρμογή συντάξεων κατ΄ έτος με βάση 3 παράγοντες:
α. δείκτης τιμών καταναλωτή
β. ΑΕΠ
γ. οικονομικές δυνατότητες ταμείου

2018
Σταδιακά ως βάση υπολογισμού της σύνταξης καθίσταται το σύνολο του εργασιακού βίου.

Ορίζεται στα 360 ευρώ μηνιαίως η βασική σύνταξη που χορηγείται μαζί με την ανταποδοτική ενώ για τους ανασφάλιστους με τη συμπλήρωση του 65ου έτους και βάση εισοδηματικών κριτηρίων.

Δημιουργούνται 3 ταμεία κύριας ασφάλισης για μισθωτούς, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους. Εξαιρούνται δημοσιογράφοι, γιατροί, δικηγοροι, μηχανικοί και εργαζόμενοι στην τράπεζα της Ελλάδος.

2020
Εισάγεται μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής του γενικού ορίου συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: