Τρίτη, Σεπτεμβρίου 23, 2008

Μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών προωθεί η κυβέρνηση

Πηγή: Aegean Times

Η άμεση προώθηση του νομοσχεδίου, που θέτει περιορισμούς σε κατασχέσεις ακινήτων δανειοληπτών αλλά και περιέχει ευνοϊκότερες διατάξεις για την προστασία των νοικοκυριών, όπως επίσης και η λήψη συμπληρωματικών μέτρων που θα χρειαστούν για την προστασία της οικονομίας και των νοικοκυριών απέναντι στην κρίση, αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρουσία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, και του διοικητή της ΤτΕ, Γιώργου Προβόπουλου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει το ενδιαφέρον στην οικονομία και στις συνέπειες από τη διεθνή κρίση, καθώς αυτό θα είναι το θέμα της σημερινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, εν μέσω βέβαια της κριτικής που δέχεται το οικονομικό επιτελείο από στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος της Ν.Δ.

Στη χθεσινή σύσκεψη στην ΤτΕ, αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση της οικονομίας, ζήτησε να ληφθούν μέτρα για τους δανειολήπτες, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα και στο πιστωτικό σύστημα.

Σε πρώτη φάση, ζήτησε την προώθηση του νομοσχεδίου για την προστασία των δανειοληπτών, το οποίο:

*Επιβάλλει τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών αποκλειστικά και μόνο στα Ειρηνοδικεία με έγγραφες σφραγισμένες προσφορές, έτσι ώστε να διασφαλιστεί στο ακέραιο το αδιάβλητο των σχετικών διαδικασιών και να αποτρέπονται τα απαράδεκτα φαινόμενα των εκβιασμών.

*Επεκτείνει το ακατάσχετο των μισθών στις περιπτώσεις εκείνες, στις οποίες ο μισθός καταβάλλεται από τον εργοδότη, όχι απευθείας στον εργαζόμενο, αλλά με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του τελευταίου.

*Απαγόρευση πλειστηριασμών ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής αξίας τους.

*Αυξάνεται έτσι ώστε να αυξηθεί το ποσό κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός μοναδικής κατοικίας. Σήμερα, είναι 10.000 ευρώ και θα αυξηθεί πιθανότατα σε 20.000 ευρώ.

*Ρυθμίζει το καθεστώς λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών. Πρόκειται για τις εταιρείες στις οποίες αναθέτουν οι τράπεζες την είσπραξη των οφειλών τους από τους πελάτες τους.

Εξάλλου, και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εντείνει τις πιέσεις της προς τις τράπεζες, ώστε να περιορίσουν τις επισφαλείς απαιτήσεις τους και γενικά λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας τους έναντι της κρίσης.

Σχόλιο vasper: Καλό θα είναι να μελετηθεί και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την πτώχευση φυσικών προσώπων. Είναι πολύπλοκο θέμα για να μπει σε αυτό το νομοσχέδιο, αλλά αξίζει να μελετηθεί για εφαρμογή του στο άμεσο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: