Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 25, 2008

Επιθέσεις ενάντια στην δικαιοσύνη.

Περίεργο... ο Κεφαλογιάννης επιτέθηκε σε συγκεκριμένους δικαστές και έγινε σκάνδαλο που κλονίζει την δεξιά. Αλλά όταν ο Σοσιαλιστής ηγέτης Παπανδρέου λέει πουλημένους στην δεξιά τους δικαστές και τους εισαγγελείς... δεν κουνιέται φύλλο και οι αντιδράσεις των δικαστικών κρύβονται από τα ΜΜΕ!!!

Αυτές οι ανοησίες πρέπει να σταματήσουν. Η θα δεχτούμε ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και θα καταδικάζουμε όλοι τις επιθέσεις όλων εναντίων της ή να καταργήσουμε την δημοκρατία...

7 σχόλια:

blogger είπε...

Ή άσπρο ή μαύρο. Ή τάξη ή χάος.
Το απόλυτο θετικό ή το απόλυτο αρνητικό.

Εσύ έχεις πάντα δίκιο ή πάντα άδικο;

Στην ζωή φίλε Βασίλη υπάρχει και το γκρι που δυστυχώς βασιλεύει.

Αν καταφέρουμε να το κάνουμε λίγο πιο ανοιχτόχρωμο, τότε θα είμαι ευχαριστημένος εγώ.

Καλή σου μέρα.

http://naxios.blogspot.com είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ , ΓΙΩΡΓΟ ΣΕ ΧΑΣΑΜΕ ΕΙΧΕΣ ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΦΑΝΕΙΣ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΕΨΑΧΝΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΡΗΤΙΚΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ ΦΤΑΙΕΙ ΜΟΝΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ.
ΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΣΤ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ (Η θα δεχτούμε ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και θα καταδικάζουμε όλοι τις επιθέσεις όλων εναντίων της ή να καταργήσουμε την δημοκρατία...)ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ Η ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΑΝΤΑΣ ΜΕ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Γιώργο, όταν λες ότι η δικαιοσύνη είναι πουλημένη, είναι το απόλυτο μαύρο.

Δικαστές επίορκοι υπάρχουν και αποδείχτηκε επί αυτής της κυβέρνησης και τους βάλανε φυλακή οι συνάδελφοί τους. Αλλά δεν θα αποφασίσει ο Κεφαλογιάννης ή ο Παπανδρέου ποιοι είναι επίορκοι.

blogger είπε...

@ Βασίλη. Συμφωνώ. Ο Λαός θα αποφασίσει.

@ Νάξιε, άστο αγόρι μου. Μην το παιδεύεις. Εγώ πρώτος είπα "όλοι στην φυλακή". Για το Κρητικό Βατοπέδι όπως λες, δεν γνωρίζω τίποτα, οπότε δεν μπορώ και να τοποθετηθώ.

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Γιώργο, ακριβώς. Ελπίζω μόνο να μην εννοείς τον Καρατζαφέρη... :-)

blogger είπε...

Αυτός είναι ΤΟ ΛΑΟΣ. ;)
Πάντως αυτός μαζί με τον Ψωμιάδη είναι ταλιμπάν υπέρ Καραμανλή αυτές τις μέρες. Τους παραδέχομαι. "Η Λαίκή Δεξιά".

http://naxios.blogspot.com είπε...

ΠΩΣ ΣΤΗΘΗΚΕ ΤΟ "ΙΕΡΟ ΚΟΛΠΟ" ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟ PRESS.GR
Μόνο ο Αλαβάνος κατήγγειλε το «Κρητικό Βατοπαίδι». Τη μονή Τοπλού.
Ακόλουθη το πλήρες ρεπορτάζ από την εφημερίδα Νέα Κρήτη
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΧΙΝΗ
Σε "μαγικό" αριθμό εξελίσσεται το 26.000, αφού τόσο για τις εκτάσεις-"φιλέτο" στο Βατοπαίδιο, όσο και για αυτές στο Τοπλού, ο αριθμός είναι κοινός. Τα κοινά χαρακτηριστικά είναι πολλά, με βασικό αυτό της εμπλοκής διαχρονικά πολιτικών παραγόντων και της απεμπόλησης από πλευράς του Δημοσίου δικαιωμάτων και διεκδικήσεων επί της δημόσιας γης.
Βασικός καμβάς είναι η λογική "όλα στο όνομα της αξιοποίησης δημόσιων εκτάσεων", που τελικά μόνο το Δημόσιο που δεν ωφελούν, αλλά τις μονές και τις συναλλαγές τους με ιδιώτες. Η χθεσινή μας αποκάλυψη, ότι την ώρα που το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικούσε από τα 26 χιλιάδες στρέμματα τα 10.000 στα ελληνικά δικαστήρια ο τότε υφυπουργός Οικονομικών με επιστολή του διαβεβαίωνε τη Μονή ότι και τη δίκη να χάσουν το Δημόσιο θα τους εκποιήσει τα επίδικα στρέμματα για να τα δώσουν στους Άγγλους επενδυτές προς αξιοποίηση, προκαλεί αίσθηση και αναταράξεις. Ωστόσο, η απεμπόληση των δικαιωμάτων του Δημοσίου με ευθύνη πολιτικών προϊσταμένων υπουργείων επιβεβαιώνεται, όχι μόνο από τα έγγραφα που αποκαλύψαμε, αλλά και από άλλα γεγονότα...

Επιβεβαίωση Σπ. Δανέλλη
Ο δήμαρχος Χερσονήσου Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος την κρίσιμη περίοδο του 1997 ήταν βουλευτής του Συνασπισμού, σε δηλώσεις του στη "Ν.Κ." σημειώνει ότι «στα πλαίσια κοινοβουλευτικού ελέγχου τότε για το θέμα, στο ερώτημά μου τι θα γίνει με τα 10 χιλιάδες στρέμματα που διεκδικεί το Ελληνικό Δημόσιο και ότι δεν ανήκουν στη Μονή, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς μού είχε απαντήσει ότι, ακόμη και αν το Ελληνικό Δημόσιο κερδίσει τη δίκη, είναι στις προθέσεις του να εκποιήσει αυτή τη δημόσια έκταση στη Μονή ώστε οι Άγγλοι επενδυτές να προχωρήσουν την αξιοποίησή της...».
Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά από αυτή την παρέμβαση Δανέλλη, που έθετε σοβαρά ερωτήματα και για τις διαδικασίες και για το είδος και για την αξιοπιστία της επένδυσης, η τότε δημοτική Αρχή Σητείας είχε κηρύξει το βουλευτή "ανεπιθύμητο πρόσωπο" που μάχεται την ανάπτυξη της περιοχής!

Νέες αποκαλύψεις
Αλλά η "Ν.Κ." προχωρά σήμερα σε νέες αποκαλύψεις μέσα από έγγραφα, πρακτικά δικαστηρίων και καταθέσεις πρωταγωνιστών της υπόθεσης, που αναδεικνύουν ένα "νοσηρό κλίμα" αδιαφάνειας και μεθοδεύσεων, όπου εμφανίζεται ο ηγούμενος της Μονής Τοπλού μέχρι και μάρτυρας σε δίκη για μεσιτικά κέρδη υπέρ των Άγγλων επενδυτών. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά παρουσιάζουμε άγνωστες πτυχές της δικαστικής εξέλιξης, όπου, ενώ αρχικά στο Εφετείο Κρήτης το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζεται ως ο δικαιούχος των 10.000 στρεμμάτων, στον Άρειο Πάγο - παρά την αντίθετη γνώμη του εισηγητή του - όλα αλλάζουν, και στη συνέχεια μια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (όπως και στο Βατοπαίδι) οδήγησε στην πλήρη παραίτηση του Δημοσίου από κάθε αξίωσή του επί της έκτασης!

AMAΡΤΩΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ "ΒΡΟΜΙΚΟ '89" ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
Το 1989, χρονιά έντονα πολιτικά φορτισμένη στην Ελλάδα, που από πολλούς αποκλήθηκε και ως το «βρόμικο ’89», φαίνεται ότι είναι στην πραγματικότητα το έτος που ξεκινούν όλα γύρω από την επένδυση για τουριστικούς λόγους στη Μονή Τοπλού, και όχι το 1991, όπως όλοι πίστευαν, με την ίδρυση στο Λονδίνο της «Loyalward» τον Ιανουάριο του έτους αυτού, με μοναδικό σκοπό την αξιοποίηση των 26 χιλιάδων στρεμμάτων του Τοπλού.
Η «Ν.Κ.» αποκαλύπτει σήμερα ότι αρχές του 1989 γίνονται οι πρώτες επαφές μεταξύ του ηγούμενου της Μονής κ. Φιλόθεου και δύο Άγγλων, του Peter Choulman (μετέπειτα ιδρυτή της Loyalward) και του Simon Berry, με θέμα τη διάθεση της μοναστηριακής περιουσίας σε επενδυτές για αξιοποίηση.
Το παραπάνω γεγονός - μέχρι σήμερα άγνωστο στο ευρύ κοινό - επιβεβαιώνει ο ίδιος ο ηγούμενος της Μονής (!) 15 χρόνια μετά, σε μια δίκη που όλως περιέργως επίσης έμεινε άγνωστη στην ουσία της, και αυτό αποτελεί μια ακόμη αποκάλυψη σήμερα, καθώς σε αυτή τη δίκη στις 28/04/2004 ο ηγούμενος εμφανίζεται και καταθέτει μάρτυρας υπέρ της Loyalward (στην οποία ήδη έχει παραχωρήσει για 80 χρόνια τα 26 χιλιάδες στρέμματα), κατά δύο Ελλήνων πολιτών (Λ. Ανεμογιάννης-Γ. Ξενικάκης), που διεκδικούσαν μεγάλη μεσιτική αμοιβή (!), ακριβώς για τα 26.000 στρέμματα της Μονής (!).
Σε αυτή τη δίκη λοιπόν, που έγινε τον Απρίλιο του 2004 στο Πρωτοδικείο Λασιθίου στη Νεάπολη, στην οποία ο ηγούμενος εμφανίζεται μάρτυρας επενδυτών σε αντιδικία με μεσίτες για έκταση της Μονής του, που έχει παραχωρηθεί για 80 χρόνια (!) στα πρακτικά της, ο ηγούμενος μεταξύ άλλων καταθέτει: «... Επληροφορήθηκε φαίνεται... ότι το Μοναστήρι ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει την περιουσία και ήρθανε μαζί. Πρέπει να ήρθανε το 1989, νομίζω, μαζί με κάποιον κ. Σάιμον Μπέρι, Εγγλέζο... και ρωτούσανε αν ενδιαφερόμεθα να αξιοποιήσουμε την περιουσία. Τους είπαμε ότι έχομε μια τέτοια σκέψη...».
Σημειώνεται ότι όλα αυτά συμβαίνουν και ενώ η εδαφική έκταση στο Κάβο Σίδερο είναι αντικείμενο δικαστικής διεκδίκησης από το 1985 με το Ελληνικό Δημόσιο.
ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΜΕ... ΚΑΠΑΡΟ
Από τα πρακτικά αυτής της δίκης, 15 χρόνια μετά την πρώτη επαφή για το Τοπλού, αποκαλύπτουμε σήμερα κάτι ακόμη πιο συγκλονιστικό, που αποδεικνύει ότι εξαρχής το παιχνίδι ήταν με "σημαδεμένη τράπουλα"...
Σε έγγραφο που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Νεάπολης στη δίκη για τα μεσιτικά, στις 28/4/2004, από τη Loyalward, που επρόκειτο για σχέδιο συμβιβαστικής συμφωνίας με τους δύο Έλληνες μεσίτες αντιδίκους, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Πριν ή κατά τη διάρκεια του έτους 1990 η εταιρεία Outside Design Company Limited, που ανήκει στον Σάιμον Μπέρι, απέκτησε από το Μοναστήρι Τοπλού ένα "δικαίωμα" πρώτης υποβολής χωροταξικής μελέτης για την ανάπτυξη στην περιοχή Κάβο Σίδερο. Αυτό το "δικαίωμα" μεταβιβάστηκε έγκυρα στον Σάιμον Μπέρι, έναντι εύλογου ανταλλάγματος...»!
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αντάλλαγμα αυτό από την πλευρά των Άγγλων δηλώνεται ότι ανερχόταν σε δεκάδες εκατομμύρια δραχμές την εποχή εκείνη και είναι άγνωστο πού κατέληξε, καθώς μιλάμε για μια περίοδο που ούτε η εταιρεία Loyalward δεν υπήρχε, ούτε η Μονή είχε συστήσει καν ίδρυμα για αξιοποίηση της περιουσίας της. Κοινώς, πριν καν υπάρξει οποιαδήποτε σοβαρή ενέργεια, η έκταση "καπαρώνεται" ότι θα δοθεί ως δικαίωμα πρώτου λόγου σε αυτόν που έχει το χαρτί "option" από τη Μονή Τοπλού για την αξιοποίηση της περιουσίας της!
Πράγματι τον Ιανουάριο του 1991 ο Peter Choulman ιδρύει τη Loyalward με κεφάλαιο μόλις 1.000 λίρες Αγγλίας (!), με μόνο σκοπό την αξιοποίηση της περιουσίας της Μονής. Αυτόματα η εταιρεία εξαγοράζει από τον Σάιμον Μπέρι το "δικαίωμα προτίμησης" που είχε αγοράσει από τη Μονή, με αντάλλαγμα το 15% των μετοχών της ελληνικής εταιρείας που θα συσταθεί για να διαχειριστεί το έργο.
Έτσι, όμως, τώρα, με τις σημερινές αποκαλύψεις της "Ν.Κ." για το "καπάρο", εξηγείται γιατί το Δεκέμβριο του 1992 το Ίδρυμα ("Παναγία η Ακρωτηριανή"), στο οποίο η Μονή έχει μεταβιβάσει την έκταση προς αξιοποίηση, χωρίς καμία εποπτεία από τα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας, Γεωργίας και Οικονομικών, με συνοπτικές διαδικασίες προτιμά μια άγνωστη αγγλική εταιρεία, αποκλείοντας ελληνικούς κατασκευαστικούς κολοσσούς και τη θυγατρική της αυστριακής Εθνικής Τράπεζας από το διαγωνισμό διεκδίκησης της επένδυσης μέσω προσφορών.
Το "καπάρο" εκατομμυρίων δραχμών δύο χρόνια πριν έχει δεσμεύσει ήδη τις επιλογές στο "δικαίωμα πρώτης υποβολής" των Άγγλων.
ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Όπως γνωρίζουμε και από προηγούμενα δημοσιεύματα, από το 1985 το Ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται σε διαμάχη με τη Μονή Τοπλού για την εδαφική έκταση στο Κάβο Σίδερο, με επίκεντρο τα 10.000 στρέμματα. Όπως αποκαλύψαμε, ενώ η δικαστική διαμάχη κράτησε μέχρι το Νοέμβριο του 1999, εντούτοις σε όλα αυτά τα χρόνια και με πολιτικό «πράσινο φως» η Μονή συμπεριφέρεται, πριν καν τελεσιδικήσει η υπόθεση, ως κύριος και των 26.000 στρεμμάτων και συνάπτει συμφωνίες, συμβάσεις, κυριότητες και παραχωρήσεις χωρίς να περιμένει καν τις δικαστικές αποφάσεις. Για την ακρίβεια, διάφοροι πολιτικοί παράγοντες την έχουν διαβεβαιώσει ότι, ακόμη και αν το Ελληνικό Δημόσιο κερδίσει τα 10.000 στρέμματα, θα τις τα εκποιήσουν.

Το Εφετείο Κρήτης
Τον Ιανουάριο του 1997, η αντιδικία Ελληνικού Δημοσίου με τη Μονή Τοπλού φτάνει στο Εφετείο Κρήτης, όπου τη Μονή εκπροσωπεί ο Οργανισμός Διοικήσεως Μοναστηριακής Περιουσίας Νομού Λασιθίου.
Το Εφετείο Κρήτης με την απόφαση 23/97 αναγνωρίζει ότι 10.000 στρέμματα της επίδικης έκτασης ανήκουν στο Δημόσιο. Ταυτόχρονα, με άλλη απόφασή του, την 22/97, το Εφετείο υποχρεώνει τότε τη Μονή να επιστρέψει στο κράτος 128 εκατομμύρια δρχ., που είχε εισπράξει ως αποζημίωση για την απαλλοτρίωση της έκτασης που τώρα αναγνωρίζεται ως δημόσια. Η Μονή ασκεί αναιρέσεις και κατά των δύο αποφάσεων στον Άρειο Πάγο.

Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΚΑΙ Ο... ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ
Η υπόθεση φτάνει στον Άρειο Πάγο το Νοέμβριο του 1998. Εκεί ο εισηγητής αρεοπαγίτης Κωνσταντίνος Παπαλάκης εισηγείται την απόρριψη και των δύο αναιρέσεων που είχε ασκήσει η Μονή.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την έκταση των 10.000 στρεμμάτων, τη χαρακτηρίζει δημόσια γη και όχι της Μονής, αντιστρέφοντας τα νομικά επιχειρήματα της Μονής Τοπλού που αντλούνται από τον Οθωμανικό Αστικό Κώδικα (!) και από σουλτανικά φιρμάνια και πατριαρχικά σιγίλια (ανάλογες αναφορές και στο Βατοπαίδιο), σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Με το από 12/02/1704 σιγίλιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γαβριήλ Γ’ χαρακτηρίστηκε "Πατριαρχικόν Σταυροπήγιον". Έτσι της απονεμήθηκαν τα προνόμια του Πατριαρχείου, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα κτήσης κυριότητας επί ακινήτων βάσει των εκάστοτε "βερατίων" του σουλτάνου. Σε αυτή είχαν παραχωρηθεί από το οθωμανικό κράτος προσοδοφόρες εκτάσεις για τη συντήρηση των μοναχών, ενώ με άτυπες παραχωρήσεις από πιστούς χριστιανούς... πριν και μετά την κατάκτηση της Κρήτης από τους Τούρκους... περιήλθαν στην ιδιοκτησία της Μονής διάφορες εκτάσεις, οι οποίες εξαιτίας των προνομίων της δεν απαλλοτριωθήκαν από τους Οθωμανούς...».
Όπως αναφέρεται, μέσα σε αυτές τις εκτάσεις περιλαμβάνονται και το φοινικόδασος στο Βάι, καθώς και εκτάσεις που διανεμήθηκαν το 1945 σε ακτήμονες. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ό,τι αποτελούσε δημόσια γαία και ανήκε τότε στο οθωμανικό κράτος, και ως τέτοιο, δυνάμει του Ν. ΔΣΙΓ(79) του 1913, περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο μετά την απελευθέρωση της Κρήτης. Έτσι, επί των εκτάσεων που περιήλθαν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου δεν αποδεικνύεται δικαίωμα κυριότητας της Μονής, το οποίο να αποκτήθηκε με έκτακτη χρησικτησία. Οι εν λόγω εκτάσεις ήταν ανέκαθεν δημόσιες γαίες και ανήκαν αρχικά στο οθωμανικό κράτος, στη συνέχεια δε περιήλθαν κατά κυριότητα κατά το έτος 1913 στο εναγόμενο Ελληνικό Δημόσιο». Έτσι ο εισηγητής ζητάει να απορριφθεί η αίτηση αναιρέσεως της Μονής Τοπλού.
ΗΛΙΟΥ ΦΑΕΙΝΟΤΗΤΑ
Είναι σαφές από τη νομική επιχειρηματολογία ότι όλα αυτά συμβαίνουν στα 1998 με νομικά επιχειρήματα της Μονής που αντλούνται από το οθωμανικό δίκαιο, τα σουλτανικά φιρμάνια και προνόμια, που πάντως οι Κρήτες επαναστάτες και οι πρόγονοί μας όχι μόνο δεν απολάμβαναν, αλλά με αγώνες, θυσίες και αίμα υποτίθεται ότι πέτυχαν να ελευθερώσουν την τιμημένη γη της Κρήτης από το ένα άκρο στο άλλο.

"ΠΗΓΑΙΝΕΛΑ" Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Παρά την εισήγηση του αρεοπαγίτη Κ. Παπαλάκη, ο Άρειος Πάγος αποφαίνεται με τις αποφάσεις 1551/98 και 1550/98 υπέρ της Μονής Τοπλού στην αναίρεσή της, και ξαναστέλνει τις υποθέσεις να εκδικαστούν εξαρχής στο Εφετείο Κρήτης, αλλά με άλλη σύνθεση από αυτή που τον Ιανουάριο του 1997 είχε δικαιώσει το Ελληνικό Δημόσιο(!).
Το Γ’ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, με πέντε δικαστές στη σύνθεσή του, αποφαίνεται χαρακτηριστικά: «Όπως προκύπτει από τα άρθρα 1248 και 1614 του Οθωμανικού Αστικού Κώδικα, η χρησικτησία δε μνημονεύεται ως τρόπος κυριότητας. Εντούτοις αρκεί η νομή (λέει ο Άρειος Πάγος) επί 20 έτη. Με το 12/2/1704 σιγίλιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γαβριήλ Γ’ η Μονή ως σταυροπήγιο υπήχθη με όλα τα κτήματα στον Πατριαρχικό Θρόνο... Με προνόμια... μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα κτήσης κυριότητας επί ακινήτων βάσει των εκάστοτε "βερατίων" του σουλτάνου...
Επειδή δεν υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση αν οι ζώνες δημόσιας γης που εξαιρέθηκαν από την περιουσία της Μονής εμπίπτουν ή δεν εμπίπτουν στις παραχωρηθείσες προς τη Μονή από το τουρκικό δημόσιο εκτάσεις, επειδή και οι εκτάσεις που παραχωρήθηκαν για βοσκή δεν εμπίπτουν στο καθεστώς της τουρκικής νομοθεσίας, όπου οι εκκλησίες δεν είχαν δικαιώματα και υποχρεώσεις, επειδή η Μονή ως σταυροπηγιακή είχε το προνόμιο του σουλτάνου και επειδή από την επίδικη έκταση χωρίς να προσδιορίζεται τμήμα της χρησιμοποιείτο από τη Μονή για βοσκή και επειδή οι θεωρηθείσες ως δημόσιες γαίες περιλαμβάνουν και την απαλλοτριωθείσα επίδικη έκταση χωρίς άλλο συγκεκριμένο προσδιορισμό, για τους λόγους αυτούς αναιρεί την 22/1997 απόφαση του Εφετείου Κρήτης, αναπέμπει στο ίδιο Εφετείο την υπόθεση για νέα εκδίκαση αλλά με σύνθεση δικαστών εκτός αυτών που εξέδωσαν την αναιρούμενη απόφαση».
ΟΙ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟ
Τον Ιούνιο του 1999 η υπόθεση εκδικάζεται εκ νέου στο Εφετείο Κρήτης, το οποίο δύο χρόνια μετά τη δικαίωση του Ελληνικού Δημοσίου, με την απόφασή του 330/99, αυτή τη φορά αναγνωρίζει την κυριότητα της Μονής Τοπλού στο σύνολο της έκτασης.
Το περίεργο είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο ασκεί νέα αναίρεση στον Άρειο Πάγο, επειδή εκτιμά ότι η ανατροπή είναι πέρα από κάθε λογική. Όμως το Νοέμβριο του 1999 το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδοτεί ότι η αναίρεση του Ελληνικού Δημοσίου δεν ευσταθεί (Γ’ Τμήμα, Αρ. 898/10-11-1999) και έτσι το Ελληνικό Δημόσιο παραιτείται οριστικά της υπόθεσης και η απόφαση του Εφετείου καθίσταται αμετάκλητη.
Σύμπτωση ή όχι, όπως και στο Βατοπέδιο, έτσι και στο Τοπλού το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι αυτό που γνωμοδοτεί με αποτέλεσμα το Ελληνικό Δημόσιο να απεμπολεί τα δικαιώματά του επί δημόσιας γης. Όλα αυτά φυσικά την ώρα που πολιτικοί τότε κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, ήδη με έγγραφα βεβαίωναν ότι και τα δικαστήρια να έχανε η Μονή, πάλι η δημόσια γη θα εκποιούνταν υπέρ της.
Μέσα σε αυτό το κλίμα προχώρησε η υπόθεση της επένδυσης, με την κυβέρνηση Σημίτη να είναι θετικά διακείμενη, ενώ η κυβέρνηση του Καραμανλή με Κοινή Υπουργική Απόφαση πέρυσι ενέκρινε την αξιοποίηση με επένδυση μεγάλων τουριστικών υποδομών, γηπέδων γκολφ, αναψυκτηρίου πολυτελείας στο Βάι και άλλα.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΗΣ "Ν.Κ." ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΛΟΥ
Υπόθεση ανάλογη με εκείνη της μονής Βατοπαιδίου στην Κρήτη, στη μονή Τοπλού, κατήγγειλε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, υποστηρίζοντας ότι το Δημόσιο παραιτήθηκε από 15 χιλιάδες στρέμματα σε σύνολο 30 χιλιάδων.
Όπως εξήγησε, πρόκειται για δημόσια έκταση, για μια περιοχή "Νatura", με μοναδικό αρχαιολογικό χώρο και το μόνο μέρος στη Μεσόγειο που έχει επιβιώσει από τη Μινωική έως τη Βυζαντινή περίοδο, για τη διάσωση της οποίας υπάρχει παγκόσμια κινητοποίηση.
Η περιπέτεια αυτή, όπως ανέφερε ο κ. Αλαβάνος, ξεκίνησε το 1991 επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη. Η τότε κυβέρνηση αναγνώρισε ένα σουλτανικό φιρμάνι που επικαλέστηκε η Μονή. Στη συνέχεια η Μονή δημιούργησε ένα Ίδρυμα για την εκμετάλλευση της έκτασης. Μάλιστα, είπε ο κ. Αλαβάνος, μια αγγλική εταιρεία έδειξε ενδιαφέρον. Στη συνέχεια, μετά από δικαστικές αποφάσεις, τα μισά στρέμματα πέρασαν στη κυριότητα του κράτους.
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, αργότερα και εν μέσω δικαστικής εξέλιξης, με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους καλείται το Δημόσιο να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση.
Η υπόθεση αυτή, όπως είπε ο κ. Αλαβανος, είναι η υπόθεση Βατοπαιδίου στην Κρήτη, ενώ ανέφερε ότι και η εφημερίδα "Νέα Κρήτη", που κατ’ επανάληψη έχει ασχοληθεί με το θέμα σε σχετικό ρεπορτάζ, χθες αποκάλυψε και άλλα στοιχεία για την υπόθεση.
«Τον Ιανουάριο του 1997 οι μισές ήδη εκτάσεις της περιοχής αυτής με απόφαση του Εφετείου της Κρήτης κατοχυρώνονται στο Ελληνικό Δημόσιο. Δε δέχεται το Εφετείο της Κρήτης την ιδιοκτησία της Μονής, δηλαδή του αδελφού Φιλόθεου και αναγνωρίζει ότι, υπάρχει δημόσια ιδιοκτησία. Αυτό γίνεται το Γενάρη του 1997. Το Σεπτέμβρη του 1997 έχουν έγγραφο του τότε υπουργού Οικονομικών της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προς το Ίδρυμα "Παναγία η Ακρωτηριανή" του αδελφού Φιλόθεου, με το οποίο διατυπώνει τις θέσεις του Δημοσίου, αναφέρει ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς θα κριθεί τελικά από τη Δικαιοσύνη, αλλά» συνέχισε ο κ. Αλαβάνος «διαβεβαιώνει κι αυτό περιλαμβάνεται πια στο συμβόλαιο που υπέγραψε το Ίδρυμα με την εταιρεία Loyalward Ltd. Βεβαιώνει ότι ακόμα και στην περίπτωση, που θα έρθει η έκταση αυτή στα χέρια του Δημοσίου, θα πωληθεί απευθείας, θα εκποιηθεί στο Ίδρυμα αυτό. Σαν να μπορεί ένας υφυπουργός να αποφασίζει, εφόσον πωληθεί μία έκταση του Δημοσίου, σε ποιον ακριβώς θα δοθεί. Αναφέρει κατά λέξη ότι όταν κριθεί το θέμα της κυριότητας της επίμαχης έκτασης από τη Δικαιοσύνη θα προβούμε σε απευθείας εκποίηση προς το Ίδρυμα, της εν λόγω έκτασης, με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση.
Αναφέρει, επίσης ότι, αν τμήμα της έκτασης χαρακτηρίζεται ως χορτολιβαδική η εκποίηση θα μπορεί να γίνει μετά τον αποχαρακτηρισμό της. Δηλαδή αποχαρακτηρισμός της έκτασης και μετά εκποίηση. Το έχετε αυτό το έγγραφο. Κι αυτά γίνονται, ενώ έχει υπάρχει απόφαση του Εφετείου της Κρήτης, που αναγνωρίζει την κυριότητα του Δημοσίου στη μισή απ’ αυτή την έκταση, δηλαδή σε 10.000 στρέμματα περίπου.
Τον Ιούλιο του 1998, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας αποφασίζει να εγκρίνει την προσφορά της εταιρείας Loyalward Ltd προς το Ίδρυμα, σε μια έκταση η οποία έχει θεωρηθεί κατά το ήμισυ Δημόσια ήδη από το δικαστήριο. Στη συνέχεια, η Μονή και το Ίδρυμα προσφεύγουν στον Άρειο Πάγο. Ο Άρειος Πάγος, παρά την αρνητική τοποθέτηση του εισηγητή για διαδικαστικούς λόγους παραπέμπει το θέμα ξανά στο Εφετείο Κρήτης. Τη δεύτερη φορά το Εφετείο Κρήτης κρίνει ότι η έκταση ανήκει στη Μονή. Το Δημόσιο κάνει δεύτερη αναίρεση στον Άρειο Πάγο, όπως είχε δικαίωμα, και μετά επικαλούμενο απόφαση του 3ου Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους το Δημόσιο ανακαλεί την αναίρεσή του. Και όπως ακριβώς στο Βατοπαίδιο, νομίζει κανείς ότι είναι φωτοτυπημένες αυτές οι μέθοδοι, το Δημόσιο παραιτείται το Νοέμβριο του 1998 από τη διεκδίκηση της κυριότητας αυτής της έκτασης», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη διάρκεια πια της διακυβέρνησης της Ν.Δ. η εταιρεία αυτή προχωρεί στο σχεδιασμό της και το Φεβρουάριο του 2007» συνέχισε ο κ. Αλαβάνος «υπάρχει Κοινή Υπουργική Απόφαση, του ΥΠΕΧΩΔΕ, του υπουργού Υγείας, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ., Τουριστικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας, με βάση την οποία εγκρίνεται η περιβαλλοντική μελέτη για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων, 7.000 κλινών και για την κατασκευή γηπέδων γκολφ, σε μια περιοχή, που είναι εξαιρετικά ξηροθερμική και ιδιαίτερα γνωστή για τα προβλήματα λειψυδρίας και μάλιστα μεταξύ των καλλιεργειών και του αρχαιολογικού χώρου των Μινωικών της περιοχής».
Τέλος, ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να στείλει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά το σχετικό φάκελο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ "Ν.Κ.":
ΑΚΥΡΕΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 26.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
ΤΑ ΚΡΥΦΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ