Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 12, 2008

Τα "δωράκια" στο δημόσιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Μακεδονία, ο ετήσιος τζίρος από τα "δωράκια" στον δημόσιο τομέα φτάνει τα 620 εκατομμύρια ευρώ.

Το γρηγορόσημο στα δημόσια νοσοκομεία κυμαίνεται από 40 έως 5.000 ευρώ, στις πολεοδομίες από 50 έως 13.000, στις εφορίες από 20 έως 20.000, ενώ στις υπηρεσίες του υπ. Μεταφορών από 30 έως 15.000. Σημαντική θέση στον πίνακα των υπηρεσιών που παρουσιάζεται διαφθορά κατέχουν οι δήμοι, πέμπτοι, έκτες έρχονται οι υπηρεσίες του υπ. Υγείας και ακολουθούν ΙΚΑ, νομαρχίες, ΔΕΗ, κτηματολόγιο, τράπεζες, ΟΤΕ, δασαρχεία και ΟΕΚ.

Η διαφθορά είναι συστατικό της Ελληνικής κοινωνίας εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς έφτασε σε τόσο δυσθεώρητα ύψη που δεν μαζεύεται με τίποτα σχεδόν. Ο μόνος τρόπος θα ήταν να μπουν οι μισοί κρατικοί λειτουργοί (τουλάχιστον) στην φυλακή. Δηλώσεις μάλιστα του τύπου "Να κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του, αλλά όχι και 500 εκατομύρια" νομιμοποίησαν αυτή την κατάσταση.

Αυτό είναι το πρώτο, μεγάλο και συνεχές σκάνδαλο. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να το σταματήσουν. Αλλά πως; Αφού οι ίδιοι οι πολίτες είναι αυτοί που πολλές φορές ζητάνε την "εξυπηρέτηση" ή τα παίρνουν για να "εξυπηρετήσουν".

2 σχόλια:

Γερόλυκος είπε...

Ο καθένας μας βάζει το χέρι του στην τσέπη του άλλου! Σ' αυτό το χάλι έχει φτάσει η κοινωνία μας!

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Συμφωνώ 100%