Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 11, 2008

Πως γίνεται η παραποίηση στοιχείων.

Προσέξτε τίτλο σήμερα η εφημερίδα ΑΥΓΗ:

Στα ύψη η φορολογία των μισθωτών. Την τριετία 2004-2006, η φορολογία εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων ανέβηκε στο 50,1% από το 44%. Η φορολογία των επιχειρήσεων έπεσε στο 36,3% από το 43%.

Τι υπονοεί εδώ ο ποιητής (γιατί εδώ μιλάμε για ποιητική αδεία); Ότι ανέβηκε η φορολογία. Τι είναι όμως τα νούμερα που δίνει; Είναι το ποσοστό φόρων προερχόμενο από τις πηγές αυτές. Όχι το ποσοστό φορολογίας.

Και εξηγούμαι: Στην Ελλάδα υπάρχει ένας αριθμός μισθωτών, ένας αριθμός συνταξιούχων, ένας αριθμός ανέργων και ένας αριθμός επιχειρήσεων. Όσο αλλάζει η σχέση αυτών των αριθμών τόσο αλλάζει και η σχέση του ποσοστού που συμμετέχουν στην φορολογία. Όταν λοιπόν υπάρχει άνοδος στην ανεργία, το ποσοστό συμμετοχής των εργαζόμενων μειώνεται. Όταν πέφτει η ανεργία ανεβαίνει. Αντίστοιχα συμβαίνει και με τους συνταξιούχους. Αν συνταξιοδοτηθούν περισσότεροι θα ανέβει το ποσοστό. Αν λιγότεροι θα πέσει.

Επίσης οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν είναι τα πολυεθνικά μεγαθήρια που ρουφάνε το ζουμί του εργαζόμενου όπως θέλουν να παρουσιάσουν οι "προοδευτικές" φυλλάδες. Μόλις το 11% των εργαζόμενων δουλεύουν σε πολυεθνικές. Αντίθετα πάνω από τους μισούς δουλεύουν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η πραγματικότητα; Οι εργαζόμενοι, οι οικογενειάρχες και οι συνταξιούχοι πληρώνουν λιγότερο φόρο σε απόλυτα ποσά (ο καθένας ξεχωριστά) από ότι πριν 4 χρόνια. Όμως επειδή ο αριθμός των φορολογούμενων φυσικών προσώπων έχει αυξηθεί περισσότερο, έχει αυξηθεί και το ποσοστό συμμετοχής τους στην φορολογία.

Άντε να το περάσεις αυτό όμως στο μυαλό των "προοδευτικών" που δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι 1 και 1 δεν κάνει 11...

Δεν υπάρχουν σχόλια: