Κυριακή, Μαρτίου 16, 2008

Πως τρομοκρατούν μέσω παραπληροφόρησης...

Πριν από λίγες μέρες η ΓΣΕΕ έδωσε στην δημοσιότητα κάτι πίνακες για το επικουρικό που εμφάνιζαν μεγάλες μειώσεις στα ποσά. Αν και η αλήθεια είναι ότι με το κατώτερο (και όχι ανώτερο όπως λένε) πλαφόν υπάρχουν μικρές μειώσεις, αλλά και πάλι μόνο εφόσον τα ταμεία δεν κάνουν αναλογιστικές μελέτες για να ζητήσουν μεγαλύτερο ποσοστό από το 20%.

Και εδώ ξεκινάμε με την παραπληροφόρηση. Ο πίνακας δείχνει πως θα διαμορφωνόταν ο πίνακας αν ίσχυε ο νόμος Ρέππα που λέει για επικουρική στο 20% της κύριας σύνταξης. Αντίθετα το ασφαλιστικό μιλάει για 20% των συντάξιμων αποδοχών. Ποια η διαφορά; Η εξής απλή: Αν κάποιος στο ΙΚΑ έχει σύνταξη 600 ευρώ, τότε σήμερα το επικουρικό διαμορφώνεται στα 170 ευρώ (28% της κύριας σύνταξης). Σύμφωνα λοιπόν με τον νόμο Ρέππα αυτό το ποσό θα κατέβαινε στα 120 ευρώ (20% των 600 ευρώ). Οι συντάξιμες όμως αποδοχές είναι 800 ευρώ. Οπότε το 20% στα 800 ευρώ είναι... 160 Ευρώ!!!

Οπότε οι πίνακες που έδωσε η ΓΣΕΕ και διαφήμισαν όλες οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες ψευδώς διέδιδαν μια μείωση 50 ολόκληρων ευρώ!!!. Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη. Αν το ΙΚΑ δεν κάνει αναλογιστική μελέτη ώστε να προσαρμόσει το ποσοστό αυτό (μόνο προς τα πάνω μπορεί) τότε η μείωση είναι το 1/5 αυτής που λένε για να τρομοκρατήσουν. Αν το ΙΚΑ κάνει αναλογιστική μελέτη και αυξήσει ας πούμε το ποσοστό κατά... 1,3% μόνο, στο 21,3% τότε η επικουρική δεν μειώνεται καθόλου... Αν η αύξηση του ποσοστού είναι πάνω από αυτό το 1,3% τότε υπάρχει αύξηση...!!!

Εγώ να δεχτώ ότι είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις για την μείωση, όσο μικρή και να είναι. Είναι ανάγκη να την υποστηρίξουμε με ψέμματα τρομοκρατώντας τον κόσμο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: