Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2007

Μια γρήγορη ματιά στα Vista

Ως προγραμματιστής, αργά η γρήγορα θα πρέπει και εγώ να ασχοληθώ με τα Windows Vista. Οπότε αποφάσισα να σπαταλήσω μια από τις διαθέσιμες άδειες που έχουμε για να περάσω τα Vista στον υπολογιστή μου στο γραφείο, σε έναν κενό δίσκο, και να τα δοκιμάσω. Και τι κατάλαβα; Ότι ο περιορισμός της ενεργοποίησης και μόνο τα καταντάει άχρηστα ή δύσκολα στην χρήση τους κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Προσωπικά κάνω συχνά αλλαγές στο hardware για διάφορους λόγους. Όχι για λόγους αναβάθμισης, αλλά περισσότερο για αν δοκιμάζω διάφορα συστήματα. Ε εκεί με τα Vista βρήκα το μπελά μου. Να μου πείτε θα συμβαίνει αυτό σε όλους; Όχι βέβαια, αλλά και εμένα που μου συνέβη μόνο μία φορά μου φάνηκε εκνευριστικό μέχρι αηδίας.

Χρειάστηκε να αλλάξω μνήμη, κάρτα οθόνης και κάρτα δικτύου... Ε αυτό ήταν. Η ενεργοποίηση δεν μπορούσε να γίνει γιατί δεν ήταν ρυθμισμένη η κάρτα δικτύου!!! Και φυσικά δεν μπορούσα να ρυθμίσω την κάρτα δικτύου γιατί δεν ήταν τα Windows ενεργοποιημένα!!! Άντε βρες άκρη. Και μπορεί η Microsoft να έχει κάποιον εύκολο τρόπο κάπου σε κάποιο manual ή σε κάποιο help κρυμμένο για να αλλάζεις τις ρυθμίσεις της κάρτας δικτύου, αλλά στα 10 λεπτά που ασχολήθηκα εγώ δεν τον βρήκα. Φανταστείτε λοιπόν πόσο χρόνο θα πάρει σε κάποιον απλό χρήστη αν υπάρχει.

Για κάποιο λόγο που δεν κατάλαβα μπορούσα μόνο να ρυθμίσω ασύρματο δίκτυο (δεν έχω), usb adsl modem (έχω τον υπολογιστή πάνω σε gigabit switch με ethernet), και κλασσικό modem (φυσικά και δεν έχω απλό modem). Ενσύρματο δίκτυο δεν μπορούσα να ρυθμίσω.

Γενικά το σύστημα φαινόταν να είναι πιο βαρύ από ότι στα XP (έχω πάντα απενεργοποιημένα τα eyecandy) και οι ρυθμίσεις ήταν χάλια. Ανακατεμένες, μετονομασμένες και για κάποιο λόγο όλα σε άλλες θέσεις από ότι στα XP. Ούτε καν ποιο μαζεμένες ή με περισσότερη/διαφορετική λειτουργικότητα. Αν βάλω μέσα και το γεγονός ότι από τα προγράμματα που αναπτύσσουμε εμείς αυτή την στιγμή με .Net V2 και SQL Server 2005 κάποια δεν τρέχουν λόγο... συμβατότητας , έχουμε την πλήρη συνταγή αποτυχίας.

Ευτυχώς που στο προσωπικό μου PC εδώ και 2 χρόνια χρησιμοποιώ μόνο Linux....

2 σχόλια:

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

χαχαχαχα! Γελάω διότι αποτύπωσες τα προβλήματα με απόλυτη γλαφυρότητα. Δεν έχω μπεί στην διαδικασία να τα τοποθετήσω ακόμα και αυτό γιατί οι απόψεις που έχω ακούσει είναι μοιρασμένες (ξέχωρα που όπως και με τα xp περιμένω το πρώτο service pack για να φτιαχτούν τα πρώτα bugs).

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Bugs δεν έχει σοβαρά (πλην της ασυμβατότητας που είναι γνωστή) αλλά έχει σοβαρό πρόβλημα σχεδιασμού. Δυστυχώς δεν βλέπω να διορθώνεται με service pack αυτό. Και όχι τίποτε άλλο, αλλά σε ένα με δύο χρόνια το πολύ θα είμαστε αναγκασμένοι να το χρησιμοποιούμαι καθημερινά. Εγώ πάντως μόνο σε Virtual Machine αποφάσισα ότι θα το βάλω. Από κάτω ένα γερό linuxάκι και με VMWare Server. Ευτυχώς η bussiness έκδοση το επιτρέπει.