Τετάρτη, Νοεμβρίου 28, 2007

Ασφαλιστικό και λογική

Προσέξτε "βόμβα" Μαγγίνα:

Νέα «βόμβα» Μαγγίνα στη Βουλή, αυτή τη φορά για την πρόωρη συνταξιοδότηση των γυναικών. «Δεν συμβάλει η πρόωρη έξοδος από την εργασία μιας μητέρας με παιδί που διανύει το 15ο ή 16ο έτος της ηλικίας του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Απασχόλησης.
Πηγή: Flash.gr

Επειδή αυτά είναι στην πρώτη σελίδα για να κάνουν εντύπωση, και να προϊδεάσουν ανθρώπους που σπάνια διαβάζουν όλο το άρθρο, ορίστε και η εικόνα:


Προσέξτε όμως τι λέει μέσα:

Ε. Προστασία της Μητρότητας.

Η Ελλάδα, αντιμετωπίζει έντονο δημογραφικό πρόβλημα, γεγονός που καθιστά επιτακτική τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της οικογένειας.

Ήδη έχουν ληφθεί μέτρα από πλευράς κοινωνικής ασφάλισης, τα οποία, ωστόσο, δεν είναι γενικά, αλλά αποσπασματικά και ως εκ τούτου, δεν συμβάλλουν αποτελεσματικά στην τόνωση του θεσμού της οικογένειας και τη διευκόλυνση των μητέρων που ταυτόχρονα εργάζονται.

Ούτε βεβαίως συμβάλλει η πρόωρη έξοδος από την εργασία μιας μητέρας, της οποίας το παιδί διανύει το 15ο - 16ο ή 17ο έτος της ηλικίας του, περίοδος που την έχει πολύ λιγότερο ανάγκη από τα πρώτα βρεφικά χρόνια, όπως άλλωστε υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Πρακτική.

Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την εξαιρετική σημασία της μητρότητας και το ρόλο της εργαζόμενης μητέρας στην ελληνική κοινωνία, εξετάζει:

1. Καθιέρωση του δικαιώματος αναγνώρισης πλασματικού χρόνου για κάθε παιδί, σε όλους τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς Μισθωτών, Αυτοαπασχολούμενων και τον ΟΓΑ.

2. Αύξηση του αναγνωριζόμενου πλασματικού χρόνου.

Ο χρόνος που πλέον θα αναγνωρίζεται, θα ανέρχεται κατ� ανώτατο όριο σε 5 έτη (1 για το πρώτο παιδί και 2 για κάθε επόμενο παιδί και μέχρι το τρίτο). Ο χρόνος αυτός θα είναι επιπλέον του χρόνου γονικής άδειας ανατροφής παιδιών.

3. Ουσιαστική αξιοποίηση του αναγνωριζόμενου χρόνου, ο οποίος θα χρησιμοποιείται εκτός από τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

4. Δραστική μείωση των εισφορών που καταβάλλουν οι ασφαλισμένες μητέρες, κατά το πρώτο έτος μετά τη γέννηση του κάθε παιδιού και μέχρι το τρίτο. Εξυπακούεται, βέβαια, ότι η εν λόγω μείωση θα αφορά κάθε γέννηση που θα χωρήσει με την ψήφιση του νέου νόμου
Πηγή: Flash.gr

Για να φτάσεις όμως εκεί να διαβάσεις όλα τα παραπάνω πρέπει να ακολουθήσεις δύο συνδέσμους.

Η λογική τι λέει; Ότι όχι μόνο δεν είναι βόμβα αυτό αλλά είναι βελτίωση του συστήματος. Αλλά όταν έχεις ανθρώπους που νοιάζονται μόνο για την βολή τους διαστρεβλώνουν τα πάντα και παραπληροφορούν.

Λογική δεν υπάρχει πλέον στον συνδικαλισμό και στην αντιπολίτευση;

5 σχόλια:

Demelene είπε...

Αυτόν τον πλασματικό χρόνο δεν το καταλαβαίνω. Μπορείς να εξηγήσεις συνοπτικά.
Ευχαριστώ

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Είναι χρόνος που μετράει ως συντάξιμος ακόμα και αν δεν έχουν συμπληρωθεί τα πραγματικά συντάξιμα χρόνια. Στην ουσία βοηθάει να είναι μεγαλύτερη η σύνταξη αν έχουν συμπληρωθεί τα πραγματικά συντάξιμα, ή πλήρη σύνταξη αν όχι.

Είναι μάλιστα σχετικό με ένα από τα σημεία που είχα πει σε προηγούμενα άρθρα (http://vaspersview.blogspot.com/2007/10/blog-post_06.html http://vaspersview.blogspot.com/2007/07/blog-post_06.html ). Χαίρομαι που το σκέφτηκαν και κάποιοι στο επιτελείο του Υπουργείου.

vivliofagos είπε...

αυτοπασχολούμενες θεωρούνται και όσες έχουν ασφάλεια ΟΑΕΕ (TEBE);

και αν υποθέσουμε ότι θα ισχύσουν αυτά για ποιες θα πρόκειται;

για τις μέλλουσες μητέρες ή ακόμα και για όσες έχουν ανήλικα παιδιά ήδη;

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Συνήθως όλα τα νέα μέτρα ισχύουν για αυτούς που έχουν ασφαλιστεί από κάποια χρονιά και μετά. Έχω την εντύπωση ότι η αρχή είναι το 1993 για τις τωρινές αλλαγές στο ασφαλιστικό.

mb είπε...

Vassili,

Giath den arxizete ena kinima (mesou internet) pou o skopos tou tha einai mia mazikh koinopiish (kapia mera sto ameso mellwn), diladh kapia apergia kai diadilosh pou tha apetish ta ekseis

1) Enosh ollwn twn kratikwn se ena kratiko tameio.
2) Telos se ollous tous 'forous-tritwn'
3) diaxorish ths asfaleias ugeias me thn asfaleia sindakshs.
4) Na mhn xrimatodotite apo kratiko us porous tameia pou theorounde eugenh (dimosios ipallilous klp klp)
5) Na iparxh mia minimum kratikh sindaksh.

klp klp klp.

Pistevo oti tha exei megalh apixesh, kai tha valh para pollous sthn thesh tous.