Τρίτη, Νοεμβρίου 27, 2007

Γιατί επιλέγουν δημόσιο; Η αρχή της κατάρρευσης του ασφαλιστικού.

Η πρώτη απάντηση που παίρνω είναι γιατί τα πράγματα στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι καλά γιατί οι μισθοί είναι χαμηλοί, υπάρχει εκμετάλλευση... και συνήθως καταλήγουν και σε μάθημα για τον ιμπεριαλισμό ή τον καπιταλισμό ή και τους δυο μαζί.

Και όμως. Στην Ελλάδα μόλις το 11% των εργαζόμενων δουλεύουν σε μεγάλες επιχειρήσεις που ακολουθούν τα στυγνά... ιμπεριαλιστικά ή καπιταλιστικά πρότυπα (και οι οποίες σας πληροφορώ έχουν πολύ καλοπληρωμένες θέσεις και για νέους). Οι υπόλοιποι που εργάζονται; Σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι περισσότερες μάλιστα από 2 έως 10 άτομα.

Οπότε που βλέπουν τον κακό καπιταλιστή; Στο πρόσωπο του αφεντικού που προσπαθεί κάθε μήνα να πληρώσει τους εργάτες, τις ασφάλειες, την εφορία και όλα τα τρέχοντα; Σοβαρά; Η μήπως στο πρόσωπο του πατέρα τους που έχει το μικρό μαγαζάκι στην γωνία;

Απλά φτηνές δικαιολογίες λοιπόν. Διαλέγουν τον δημόσιο τομέα γιατί θεωρούν ότι έτσι θα βολευτούν και δεν θα χρειαστεί να κοπιάσουν. Έτσι όμως ρίχνουν το βάρος στους υπόλοιπους. Οπότε ο Ιδιωτικός τομέας πάει χάλια και έχει χαμηλούς μισθούς.

Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, ας πάει να δει πόσο... δουλεύουν και τι παράγουν στο δημόσιο και μετά να έρθει να μου πει ότι αξίζουν τα προνόμια που έχουν, ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με περισσότερες εισφορές δεν τα αξίζουν.

Εδώ να πω και κάτι για την ΓΣΕΕ. Να πάψει να υπερασπίζεται μόνο τα κεκτημένα των Δημοσίων τεμπέληδων και να αρχίσει να νοιάζεται για τους πραγματικά Εργαζόμενους.

4 σχόλια:

Demelene είπε...

Παράθεση
Απλά φτηνές δικαιολογίες λοιπόν. Διαλέγουν τον δημόσιο τομέα γιατί θεωρούν ότι έτσι θα βολευτούν και δεν θα χρειαστεί να κοπιάσουν. Έτσι όμως ρίχνουν το βάρος στους υπόλοιπους. Οπότε ο Ιδιωτικός τομέας πάει χάλια και έχει χαμηλούς μισθούς.

Εκτός από κάποιες σπάνιες εξαιρέσεις συμφωνώ απόλυτα.

Να σου πω μια σπάνια εξαίρεση. Έχεις πόρωση με την τεχνολογία αεροσκαφών και έχεις τον μηχανικό μέσα σου? Ε μόνο στην πολεμική αεροπορία μπορείς να πας να πορωθείς. Έχω φίλο για αυτό στο λέω. Και κάποιες άλλες μικρές και σπάνιες εξαιρέσεις.

Εδώ ακούω άτομα που κάνουν δικτορικά για να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. 4 χρόνιοα σκλαβιάς στο κάθε ηλίθιο καθηγητή για στα 30 να παίρνει το μισθό του δημοσίου και να τα ξύνει.

Δεν μπορώ να φανταστώ άτομα που έχουν κάνει σοβαρό διδακτορικό με το μικρόβιο μέσα τους, και να θέλουν να αναλλώσουν το ταλέντο τους στο Ελληνικό Δημόσιο.

Εν κατακλείδι από δικαιολογίες άλλο τίποτα.

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Το δημόσιο φυσικά και δεν είναι παντού χάλια. Αυτό μας έλλειπε. Σε αρκετές περιπτώσεις σε μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα είναι μονόδρομος.

Εσύ ανέφερες την τεχνολογία αεροσκαφών που στον ιδιωτικό τομέα φυσικό είναι να μην υπάρχουν ευκαιρίες κυρίως γιατί είμαστε πολύ μικρή χώρα για να έχουμε τέτοιο ιδιωτικό τομέα. Να σου πω και κάτι ποιο... down to earth και είναι το ίδιο σε όλο τον κόσμο. Αν μεράκι σου είναι η διπλωματία.. δεν θα πας σε ιδιωτική επιχείρηση!!!

Λογικό.

Jim Slip είπε...

Ανούσιο άρθρο. Το αφεντικό είναι αφεντικό, είτε είναι σε πολυεθνική, είτε στο μαγαζάκι της γωνίας που περιμένει να του στείλουν άτομο απ' τον ΟΑΕΔ για να του επιδοτούν τις εισφορές.

Για την ακρίβεια καλύτερα να δουλεύεις σε πολυεθνικές, παρά σε τέτοιες επιχειρησούλες της συμφοράς.

Για τον εργαζόμενο οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες στο δημόσιο γι' αυτό και το προτιμούν οι περισσότεροι. Είναι εξαιρετικά απλό. 'Αλλωστε σήμερα διαβάζαμε οτι την τελευταία διετία παρατηρείται θεαματική αύξηση των μονιμων δημοσίων υπαλλήλων.

Φανταστείτε να μην προσπαθούσε να μείωσει το δημόσιο η ΝΔ τι θα γινόταν. Χαχαχα, αν είναι δυνατόν.

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Ανούσιο σχόλιο...

Οι επιχειρήσεις της συμφοράς που λες φροντίζουν να ταΐζουν τους Δημόσιους Τεμπέληδες. Το δημόσιο δεν παράγει τίποτα. Οπότε το 1 και πλέον εκατομμύρια υπάλληλοί του είναι βάρος σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Λίγο σεβασμός δεν βλάπτει... ειδικά αν είσαι τέτοιο βάρος σε αυτές τις επιχειρησούλες της συμφοράς.