Τρίτη, Σεπτεμβρίου 18, 2007

Ανοιχτό Λογισμικό, Linux

Για να ξεφύγουμε λίγο από την πολιτική, θα γράψω για το ανοικτό λογισμικό. Είναι έτοιμο για τον μέσο χρήστη; Προσωπικά νομίζω ότι είναι. Αν δεν θέλει κάποιος να παίξει το τελευταίο παιχνίδι που θα κυκλοφορήσει στα μαγαζιά, με λειτουργικό ανοιχτού λογισμικού μπορεί να κάνει ότι και με τα Windows ή το MacOSX.

Οι σημερινές "διανομές" Linux είναι υπερπλήρης. Ελάχιστο hardware δεν υποστηρίζουν και μάλιστα συνήθως είναι περισσότερο από ότι υποστηρίζουν οι εγκαταστάσεις Windows, χωρίς να χρειαστεί να βάλετε και άλλα 5-6 CD με οδηγούς. Οι ρυθμίσεις γίνονται ιδιαίτερα εύκολα, οι εγκαταστάσεις προγραμμάτων στο 99% των περιπτώσεων γίνεται με ένα click και η σύνδεση και η χρήση του διαδικτύου είναι παιχνιδάκι.

Για την χρήση Linux υπάρχουν πηγές πληροφοριών για όσους έχουν προβλήματα, αντίστοιχες με αυτές για τα Windows, και σε πολλές περιπτώσεις καλύτερες.

Ακόμα και στις περιπτώσεις που κάποιος χρησιμοποιεί Windows ή MacOSX υπάρχουν προγράμματα ανοικτού λογισμικού για σχεδόν όλες τις δουλειές και σε αυτά. OpenOffice, Gimp, CDRecord και χιλιάδες άλλα.

Τι χρειάζεται για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ανοιχτό λογισμικό και επαγγελματικά και ίσως και στο δημόσιο; Εταιρίες υποστήριξης ανοικτού λογισμικού. Αυτό χρειάζεται. Υπάρχουν βέβαια κάποιες αλλά είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες που μπορεί να δημιουργηθούν.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά χρησιμοποιώ openSuSE 10.2 και είμαι αρκετά ευχαριστημένh. Το KDE είναι πανέμορφο και επιπλέον χρησιμοποιώ το SuSE Menu που είναι ιδιαίτερα εύχρηστο. Περιέχει ό,τι πρόγραμμα μπορεί να φανταστεί κανείς, ωστόσο αντιμετώπισα κάποιες δυσκολίες εξοικείωσης, που δεν είναι ανυπέρβλητες για μένα σαν αρκετά πεπειραμένη, αλλά για τη μαμά μου (π.χ.) δεν ξέρω αν είναι το ίδιο...

Ωστόσο, νομίζω ότι αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί καλό είναι να αρχίσει από τα.. μαλακά - ubuntu με Gnome (Linux for human beings :P) και μετά να περάσει στα σκληρά βλ. Gentoo, Arch, slackware κτλ.

Πρέπει, δε, να σημειώσω ότι τα παιχνίδια που περιέχει προσφέρονται για ανελέητο κάψιμο (SuperTux π.χ.) :P :P

Ανώνυμος είπε...

Επίσης, οφείλω να σημειώσω την συνεχή προτροπή και καταπληκτική υποστήριξη που μας παρέχει το τμήμα μου (μηχ Η/υ, δικτύων και τηλεπικοινωνιών) από την πρώτη μέρα που πατήσαμε το πόδι μας, στο να χρησιμοποιούμε γενικότερα open source λειτουργικά. Τουλάχιστον εμένα με έπεισαν. το θέμα είναι όμως ότι κάποια εργοστασιακά προγράμματα παράγονται μόνο για windows και mac users και δεν παρέχουν υποστήριξη μέσω wine. Λαμπρό παράδειγμα το ableton. Υπάρχουν βέβαια και πολλά άλλα, πράγμα το οποίο είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο καθώς η κοινότητα χρηστών Linux έχει αυξηθεί εντυπωσιακά κυρίως μετά την έλευση του φιλικού ubuntu. Ίσως θα έπρεπε να στοχεύσουν και σε εμάς τους ταπεινούς θνητούς χρήστες Linux :P