Κυριακή, Σεπτεμβρίου 30, 2007

Εκλογικός νόμος, προγραμματικές δηλώσεις και κόμματα

Κατηγόρησε ο προσωρινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση ότι δεν είπε τίποτα στις προγραμματικές τις δηλώσεις. Είπε ότι είναι κυβέρνηση μειοψηφίας και διάφορα άλλα...

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι εκτός της κυβέρνησης Καραμανλή αμέσως μετά την μεταπολίτευση, δεν υπήρξε ποτέ κυβέρνηση πλειοψηφίας, αλλά ο κ.Παπανδρέου προτιμά να το αγνοεί. Μάλιστα το 1996, ο κ.Σημίτης είχε κάνει κυβέρνηση με ποσοστό 41,5% δηλαδή 0.4% λιγότερο από αυτή την κυβέρνηση. Τότε βέβαια, ο εκλογικός νόμος είχε δώσει 160 έδρες.

Που βλέπει ο κ.Παπανδρέου ανακολουθία λόγων και έργων για τον εκλογικό νόμο; Πριν τις εκλογές, ο πρωθυπουργός είχε πει ότι δεν θέλει να αιφνιδιάζει. Καλό είναι ο εκλογικός νόμος να ψηφίζεται στην αρχή μια θητείας κυβέρνησης και όχι στο τέλος όταν έχουν εικόνα για το εκλογικό σώμα.

Προσωπικά όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, αυτή την στάση ευθύνης είχε η Ν.Δ. Ποτέ δεν έκανε νόμους με γνώμονα το πως θα εμποδίσει ισχυρές κυβερνήσεις όταν χάνει όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ. έφτιαχνε πάντα νόμους για ισχυρές κυβερνήσεις ασχέτως ποιος θα κυβερνούσε. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ όταν έβλεπε ότι έχανε έφτιαχνε νόμους που έδιναν δύσκολη πλειοψηφία όπως με τον νόμο Κουτσόγιωργα που με 46% ο κ.Μητσοτάκης δεν μπορούσε να κάνει κυβέρνηση... είχε μόνο 150 έδρες!!!

Φυσικά τα μικρά κόμματα (αυτά που δεν συνεργάζονται με κανέναν) θέλουν αναλογικό εκλογικό σύστημα!!! Μα χωρίς συνεργασία τι κυβέρνηση θα γίνει; Αν τουλάχιστον έλεγαν ότι θα διερευνήσουν συνεργασίες, να το δεχτούμε. Αλλά με αυτή τη στάση, το μόνο που μπορεί να επιτευχθεί είναι ακυβερνησία. Μήπως αυτό θέλουν ο κ.Αλαβάνος και η κ.Παπαρήγα;

Ανακολουθία λόγων και πράξεων έχουν δυστυχώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η πλήρης άρνηση συνεχίζεται. Ο κόσμος όμως τους έχει καταλάβει. Η προσωρινή περίοδος χάριτος που έδωσε στα μικρά κόμματα η οικολογική καταστροφή με τις πυρκαγιές θα περάσει και στις επόμενες εκλογές τα βλέπω να κλαίνε για τα ποσοστά τους. Ας σοβαρευτούν λοιπόν...

Τώρα ο κ.Παπανδρέου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είπε ακριβώς ότι και πριν από τις εκλογές. Φυσικά και δεν είπε καινούρια πράγματα. Ότι υποσχέθηκε θέλει να κάνει. Πολλές από τις υποσχέσεις έχουν ήδη κατατεθεί ως νομοσχέδια και θα ψηφισθούν μέσα στο έτος.

Τι μας λέει ότι θα κάνει ο κ.Παπανδρέου; Θα καταψηφίσει την παροχή του πολυτεκνικού επιδόματος στους τρίτεκνους που είναι ένα ακόμα βήμα για την εξίσωση; Θα καταψηφίσει τις ρυθμίσεις για τους πυρόπληκτους; Θα καταψηφίσει την βελτίωση του δικού τους εκλογικού νόμου που οι ίδιοι ευαγγελίζονταν πριν από τις εκλογές ότι θα αλλάξουν πριν καν δοκιμαστεί; Θα πολεμήσει όλες τις αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό που ο ίδιος παραδέχεται ότι ευθύνεται για τις 2 συνεχόμενες ήττες του ΠΑΣΟΚ; Μάλλον ναι. Δεν αλλάζει ο κ.Παπανδρέου. Η ήττα αυτή τον έκανε ποιο αλαζόνα.

Η κ.Παπαρήγα τώρα, αν και διαφωνώ κάθετα με τις απόψεις της είναι τουλάχιστον ειλικρινής και σταθερή στις απόψεις της. Το μόνο που θέλω να επισημάνω από την ομιλία της είναι η σχεδόν χιουμοριστική αναφορά της αντίθεσης του κόμματός της με την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Το κομμουνιστικό κόμμα δεν αλλάζει. Αν ποτέ βγει θα είναι όπως και στις υπόλοιπες χώρες που βγήκε μια ακόμα δικτατορία, απλά με κομμουνιστική ιδεολογία.

Ο κ.Αλαβάνος, που με ποσοστό 5% συμπεριφέρεται σαν να έχει 45% είναι απλά επικίνδυνος. Είναι λαϊκιστής τουλάχιστον του επιπέδου που ήταν ο μακαρίτης Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά ευτυχώς δεν έχει το λέγειν του. Ελέγχει όμως τις αντιδράσεις του κ.Παπανδρέου σε θέματα που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι ευαίσθητος. Φάνηκε καθαρά στις φοιτητικές αντιδράσεις. Ο κ.Παπανδρέου, παρ' όλο που συμφωνούσε όπως έδειχνε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ με τις αλλαγές στην παιδεία, έδειχνε να συμφωνεί και με τον κ.Αλαβάνο και τις ακροαριστερές απόψεις του και έτσι δεν μπόρεσε να ελέγξει ούτε την νεολαία του.

Τέλος τον κ.Καρατζαφέρη, τον είδα να επικεντρώνεται στην Εξωτερική πολιτική και αν και οι γενικές πολιτικές κατευθύνσεις του κόμματός τους είναι πολύ ακραίες για μένα, είχε πολύ καλές ιδέες και γενικά συμφωνούσα με τις θέσεις του. Αλλά με μία διαφορά. Κάποια πράγματα δεν γίνονται φανερά στην εξωτερική πολιτική. Οι απόψεις του είναι σωστές για μυστική διπλωματία, αλλά όχι για φανερή. Στον σημερινό κόσμο απλά θα μας απομόνωναν. Στην αρχή της ομιλίας του πολύ καλά έκανε και έδειξε την δυσαρέσκειά του με τα "αριστερά" κόμματα να αναφέρονται στο ΛΑΟΣ ως ακροδεξία. Θα μπορούσε κάλλιστα να τους επιτεθεί ως ακροαριστερά, αλλά δεν το έκανε. Κράτησε το επίπεδο και έδειξε ποιοι δεν μπορούν να το κάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: