Τρίτη, Σεπτεμβρίου 25, 2007

Αποσύρθηκε...

Αποσύρθηκε το βιβλίο Ιστορίας της 6ης Δημοτικού που προκάλεσε τόσα προβλήματα και έβγαλε από την βουλή και την τέως υπουργό Παιδείας (γιατί πλήρωσε το βιβλίο και όχι τις φοιτητικές "εξεγέρσεις").

Από την στιγμή που ούτε το παιδαγωγικό Ινστιτούτο δεν δεχόταν ότι είχαν γίνει οι διορθώσεις σύμφωνα με τις συστάσεις και της Ακαδημίας Αθηνών, πολύ καλά έκανε ο κ.Στυλιανίδης.

Ένα σημείο όμως που δεν γνωρίζαμε παλαιότερα (όταν είχα ξαναγράψει για το βιβλίο) ήταν ότι ενώ η κ.Ρεπούση έλεγε και ξανάλεγε, διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά της, ότι κανένας δεν ανακατεύτηκε στην συγγραφή του βιβλίου πλην επιστημόνων Ιστορικών και ότι δεν υπήρξε πολιτική παρέμβαση, μάθαμε ξαφνικά ότι υπήρξε διμερής συμφωνία με την Τουρκία από το 2000, με υπογραφή του κ.Παπανδρέου για την συγγραφή βιβλίων που θα αφήνουν εκτός του περιεχόμενού τους πράγματα που θεωρούνται ότι προκαλούν μίσος. Είναι προφανές, όταν καταγράφετε η καταστροφή της Σμύρνης ως συνωστισμός, ότι αυτή την "οδηγία" ακολούθησαν.

Δικό μου συμπέρασμα; Η κυρία Ρεπούση έλεγε ψέμματα. Έκανε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έλεγε. Άφησε την πολιτική να γράψει το βιβλίο.

Στα βιβλία ιστορίας πρέπει να γράφεται η αλήθεια όσο άσχημη και να είναι για εμάς ή για τους άλλους. Δεν μπορεί να μετριάζονται ή να αποκρύβονται γεγονότα και καταστάσεις στο όνομα της... φιλίας.

4 σχόλια:

vivliofagos είπε...

σχετικά με τον Παπανδρέου και το βιβλίο μου έγινε γνωστό από blog (πριν τις εκλογές). Αναρωτιέμαι γιατί δεν το έχω ακούσει από αλλού!

john anast είπε...

Μου φαίνεται περίεργο, αλλά είχα ακούσει γι' αυτή τη συμφωνία πριν από χρόνια, όταν είχε γίνει μια επιτροπή μεταξύ των δύο κρατών για να γίνουν κάποια βήματα συμφιλίωσης (επι Σημίτη). Και μου φαίνεται περίεργο γιατί ξαφνικά όλοι το ξεχάσανε, όσο γινόταν η συζήτηση για το βιβλίο. Ξέρετε, αν ο κόσμος το ήξερε ίσως το βιβλίο να είχε και άλλη συμπεριφορά απένατί του. Αλλά έπρεπε να βγει το ΛΑΟΣ, έτσι δεν είναι;
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΑΛήθεια έχουμε σ'αυτό τον τόπο;

Jim.Hellas είπε...

"Στα βιβλία ιστορίας πρέπει να γράφεται η αλήθεια όσο άσχημη και να είναι για εμάς ή για τους άλλους."

Πες μου ένα άσχημο σημείο για εμάς που αναφέρεται γενικά στην διδασκόμενη Ιστορία, ΠΡΙΝ την αναφορά περί "λάθους στρατηγικής από πλευράς της ελληνικής ηγεσίας όσον αφορά την μετακίνηση του ελληνικού στρατού εις τα ενδότερα της Τουρκίας πριν την Μιρκασιατική Καταστροφή".

Αντίθετα, πες μου σε παρακαλώ, πόσες ανακρίβειες γράφτηκαν γύρω από την ιστορία τέλη 19ου, αρχές 20ου αιώνα (γιατί τότε θέλαμε να χτίσουμε έθνος), τις οποίες συνεχίζουμε να αναμασάμε και σήμερα, χωρίς ποτέ να καθίσουμε να αναζητήσουμε ιστορικά ντοκουμέντα. Τεράστιο παράδειγμα, οι κινήσεις της Εκκλησίας και η ουσιαστική της σχέση με την Επανάσταση :)

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

@vivliofagos

Έγινε γνωστό λίγο πριν τις εκλογές από την τηλεόραση.

@john anast

Η ενημέρωση ελέγχεται από τους ίδιους που σήμερα σκίζουν τα ιμάτιά τους για το βιβλίο... δυστυχώς.

@jim.hellas

Αν έχεις διαβάσει ιστορία θα ξέρεις. Αλλά δεν είναι διαγωνισμός χειρότερου και καλύτερου η Ιστορία. Δεν μπορεί κανείς να μου πει ότι πρέπει να μετριάσουμε τις αναφορές στους Τούρκους, γιατί δεν έχουμε αντίστοιχες αναφορές για εμάς...!!! Δες εδώ: http://www.adslgr.com/forum/showpost.php?p=1451960&postcount=133