Παρασκευή, Ιουνίου 22, 2007

ΠΑΣΟΚ, μέρος I

Με αφορμή σχόλιο φίλου ότι χλευάζω και δεν προσφέρω σε διάλογο (δεν είναι η πρόθεσή μου βέβαια):

Κατ' αρχήν ποτέ δεν έχω κρύψει το γεγονός ότι είμαι δεξιός. Έχω αυτό το κουσούρι βρε αδερφέ. Πως να κάνουμε. Θεωρώ ότι η δεξιά πολιτική φιλοσοφία είναι αποδοτικότερη των άλλων. Δεν είναι το καλύτερο, αλλά το καλύτερο είναι ουτοπικό και δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τον Homo Sapience.

Τώρα λοιπόν που κολλάει εδώ το ΠΑΣΟΚ; θα σας πω. Αρχικά το ΠΑΣΟΚ ήρθε υποσχόμενο ένα Σοσιαλιστικό μέλλον με λύσεις των 100 ημερών στο τσεπάκι του. Μέλος του από την αρχή και ο σημερινός αρχηγός του, που μιλάει για κουρασμένα παλικάρια μέσα στο κόμμα του. Ο ιδρυτής λοιπόν του ΠΑΣΟΚ, ο μακαρίτης Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο μεγαλύτερος λαοπλάνος που πέρασε ποτέ από την Ελληνική πολιτική σκηνή. Είχε λόγο που έπειθε, αλλά από ότι φάνηκε, δεν είχε κανένα σχέδιο. Θυμάμαι, αν και ήμουν μικρός τότε, τα συνθήματα "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" και το "έξω από την ΕΟΚ εδώ και τώρα". Πρωτεργάτης μάλιστα των συνθημάτων αυτών και ο πρωθυπουργός την ΟΝΕ κ.Σημίτης.

Και έχουμε και λέμε. Με το που εκλέχθηκε στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, ξέχασε ότι είχε υποσχεθεί. Όχι μόνο δεν βγήκαμε από την ΕΟΚ (όπως και δεν έπρεπε δηλαδή) αλλά μόλις είδε τον πακτωλό χρημάτων το ΠΑΣΟΚ είπε "όπα... εδώ είμαστε". Και άρχισαν το φαγοπότι. Έγιναν δηλαδή πραγματικοί σύντροφοι (έτρωγαν δηλαδή όλοι μαζί). Σε λίγα χρόνια σχεδόν κατέστρεψαν το εμπορικό μας ναυτικό. Γέμισαν το ταμείο του ΝΑΤ με συνταξιούχους μαϊμούδες που δεν είχαν δει ποτέ θάλασσα και πήραν όλα τα λεφτά του ΝΑΤ για να πληρώσουν για συντάξεις και προσλήψεις στο δημόσιο.

Και εδώ έχουμε το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών. Το ΠΑΣΟΚ είχε γίνει καθαρά πελατειακό κόμμα. Αυτή του την πελατεία την έχει ακόμα δέσμια και του το εξαργυρώνουν με ψήφους στις εκλογές. Διόρισε τους πάντες με χαρτάκι από την πράσινη κλαδική και χωρίς κανένα ίχνος αξιοκρατίας. Και φυσικά δεν υπάρχει τρόπος να το αρνηθούν. Μόνο τα ποσοστά των εκλογών να δείτε στα διάφορα σωματεία που παίρνει το ΠΑΣΟΚ θα καταλάβετε τι γίνεται.

Γέμισαν λοιπόν τον κρατικό μηχανισμό με υπεράριθμους υπαλλήλους οι οποίοι ελάχιστα εργάζονται και φυσικά δεν παράγουν τίποτα. Αποτέλεσμα; Η οικονομική κατάσταση της χώρας να γίνεται ολοένα και χειρότερη. Ο Ανδρέας σύναψε ένα σωρό δάνεια ανεβάζοντας το εξωτερικό χρέος της χώρας σε δυσθεώρητα ύψη.

Έκανε όμως και άλλο ένα κακό. Θεσμοθέτησε την διαφθορά. Πριν από λίγες μέρες είχα βάλει ένα σχόλιο στο blog του κυρίου Ανδρουλάκη σχετικά με την φράση του Ανδρέα "Να κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του, αλλά όχι και 500 εκατομμύρια". Ο κ.Ανδρουλάκης μου απάντησε ότι ήταν off the record και πιθανόν να μη λέχθηκε ποτέ. Του απάντησα λοιπόν ότι από την στιγμή που δεν το διέψευσαν κατηγορηματικά ή έστω και ξεψυχισμένα είναι υπεύθυνοι, το είπε δεν το είπε.

Και ας έρθουμε στα νεώτερα χρόνια. Ο κ. Σημίτης ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την πρωθυπουργία και οδήγησε την χώρα στην ΟΝΕ. Αυτό έχουν να το λένε στο ΠΑΣΟΚ. Όμως η χώρα μπήκε προτελευταία και καταϊδρωμένη. Χώρες που ήταν πίσω από εμάς 15 χρόνια νωρίτερα, όπως η Ιρλανδία, τώρα ήταν από τις πρώτες. Και φυσικά ούτε μία αναφορά στο όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του ανθρώπου που μας έβαλε στην ΕΟΚ. Αχαριστία και από πάνω δηλαδή. Αλλά ας το φάμε και ας πάμε παρακάτω.

Έτος 1999. Το χρηματιστήριο μετά από συνεχή άνοδο και προτροπές ακόμα και από τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη να επενδύσουν όλοι (αφού εκτιμήσουν την κατάσταση!!!) καταρρέει και παίρνει μαζί του όσους "δεν πρόσεχαν" κατά τα λόγια του ίδιου πρωθυπουργού. Δισεκατομμύρια ευρώ χάνονται από τα ταμεία. Πολλά εκατομμύρια ευρώ από ιδιώτες. Εταιρίες φαντάσματα καρπώνονται τα χρήματα και την κάνουν. Απολογισμός; 30 Τρισεκατομμύρια δραχμές. Δύο φορές όσα πήραμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα 3 τελευταία πακέτα Ντελόρ!!! Όχι παίζουμε.

Μπήκε λοιπόν και το Ευρώ. Κακός σχεδιασμός να το πω; Αισχροκέρδεια να το πω; Πάντως η ακρίβεια έκανε την εμφάνισή της χειρότερη από ποτέ καθ' όλη την διάρκεια της ΠΑΣΟΚοκρατίας. Αλλά ο Σημίτης και ο Κουλούρης (η ψυχή του ΠΑΣΟΚ) δεν την είδαν. Μα που να την δουν; Βγήκαν καθόλου έξω να αγοράσουν καμιά τυρόπιτα;

Έργα έκαναν. Φυσικά και έκαναν. Τα απολύτως αναγκαία. Αν δεν ήταν μάλιστα και οι Ολυμπιακοί αμφιβάλω αν θα είχαμε δρόμους, Μετρό και αεροδρόμιο στην Αθήνα.

(συνεχίζεται... "επεισόδιο 2: ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση")

Δεν υπάρχουν σχόλια: