Κυριακή, Φεβρουαρίου 25, 2007

Τεχνοφοβία και μισές αλήθειες.

Πριν από λίγες μέρες παρακολούθησα τμήμα των εκπομπών του Ευαγγελάτου σχετικά με τις κάμερες ασφαλείας και τα κινητά τηλέφωνα. Λέγοντας μισές αλήθειες και αποκρύπτοντας την άλλη μισή αλήθεια κατάφερε να εντυπωσιάσει. Και αυτό ήταν το μόνο ζητούμενό του.

Τι είπε λοιπόν ο Ευαγγελάτος;

1)

Σχετικά με τα κινητά, είπε ότι είναι πολύ εύκολο σε οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο να σταλεί ένα μήνυμα που θα κάνει το κινητό να βγάλει μια φωτογραφία και να την στείλει όπου θέλει ο αποστολέας του αρχικού μηνύματος. Είπε επίσης ότι είναι πολύ εύκολο να κάνει το κινητό να καλέσει αθόρυβα οποιοδήποτε αριθμό και να ακούσει ο άλλος ήχο, ή να τον ηχογραφήσει...

Αυτή είναι βέβαια η μισή αλήθεια. Ολόκληρη είναι η εξής: Θα πρέπει το κινητό στόχος να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον "εισβολέα" να έχει ενεργοποιημένο το Bluetooth (ασύρματο δίκτυο μικρής εμβέλειας ~10μέτρα) να έχει το ίδιο λειτουργικό σύστημα (συνήθως Symbian) για το οποίο είναι γραμμένο το πρόγραμμα/ιός που θα σταλεί και να δέχεται bluetooth κλήσεις από οποιαδήποτε συσκευή χωρίς ορισμένη ασφάλεια.

Οπότε σε αυτή την περίπτωση έχουμε καθαρή απάτη του Ευαγγελάτου. Ήταν αδύνατο να κάνει αυτά που λέει χωρίς να ισχύουν τα παραπάνω. Και φυσικά ούτε λόγος να τα πει...

2)

Σχετικά με τις κάμερες ασφαλείας είπε ότι μπορεί με μια απλή συσκευή να υποκλέψει το σήμα και να παρακολουθεί τι γίνεται.

Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Ολόκληρη είναι η εξής: Φυσικά και μπορεί κάποιος να δει την εικόνα, αρκεί να βρει την συχνότητα, το σήμα να μην είναι κωδικοποιημένο (φτηνές κάμερες) και να είναι απλό τηλεοπτικό σήμα. Δεν μπορεί να γίνει σε όλες τις κάμερες, παρά μόνο στις ασύρματες γιατί για τις ενσύρματες θα πρέπει να παρέμβουν στο καλώδιο και πάλι το σήμα να μην είναι κωδικοποιημένο.

Το μόνο θέμα που αποκάλυψε εδώ είναι ότι δεν υπήρχαν ταμπέλες που ειδοποιούσαν το κοινό για τις κάμερες.

Συμπέρασμα:
Στον βωμό της θεαματικότητας και της κάλυψης χρόνου οι κύριοι της τηλεόρασης φοβίζουν τον κόσμο χωρίς λόγο και εν γνώση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: