Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2007

Κάπνισμα. Η μάστιγα της Ελληνικής κοινωνίας.

Τι είναι κάπνισμα; Ουσιαστικά είναι η εισπνοή και εκπνοή καπνού που προέρχεται από την καύση αποξηραμένου και τυλιγμένου σε χαρτί φυτικού προϊόντος το οποίο έχει περάσει ειδική χημική επεξεργασία.

Έχει λόγο ύπαρξης; Όχι φυσικά. Είναι απλά μια χαζή και ανθυγιεινή συνήθεια που όμως φέρνει τεράστια έσοδα στις εταιρίες παραγωγής τσιγάρων/καπνού.

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες που συνδέονται άμεσα με το κάπνισμα. Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από παθητικό κάπνισμα.

Και όμως εδώ στην Ελλάδα συνεχίζουμε ακάθεκτοι να καπνίζουμε παντού χωρίς να μας ενδιαφέρει ποιον ενοχλούμε έστω και αν δεν ενδιαφερόμαστε για την υγεία μας. Γιατί το κάνουμε αυτό; Οι καπνιστές θα σας πουν χίλιους λόγους. Η απλή αλήθεια όμως είναι ότι είναι εθισμένοι. Δεν είναι τίποτα άλλο από εξάρτηση και οι υπόλοιπες δικαιολογίες είναι μόνο αυτό. Δικαιολογίες για να καλύψουν τον εθισμό τους. Θα πήγαινα τόσο μακρυά όσο να πω ότι οι καπνιστές είναι στην ουσία ναρκομανείς. Απλά η νικοτίνη δεν σκοτώνει τόσο γρήγορα όσο η ηρωίνη και κοστίζει πολύ φθηνότερα..

Εκεί όμως που νευριάζω περισσότερο είναι με τις διαφημίσεις του τσιγάρου. Αν και έχουν απαγορευτεί από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, υπάρχουν ακόμα σε τεράστιες αφίσες και στα έντυπα μέσα. Ακόμα παίζονται και στον κινηματογράφο. Σε ταινία που είδα πρόσφατα, είχε 3 διαφορετικές διαφημίσεις τσιγάρων πριν αρχίσει. Η ποιο εντυπωσιακή ήταν βέβαια αυτή του Malboro με τα άγρια άλογα και τους καουμπόηδες κάπου στις αχανής εκτάσεις της Αμερικής. Έδειξε και τον γνωστό σε όλους Malboro Man. Δεν έδειξε όμως τον τάφο του. Ο Malboro Man πέθανε από καρκίνο των πνευμόνων...

Οι καλύτεροι πελάτες των εταιριών που πωλούν θάνατο είναι τα νέα παιδιά στην Ελλάδα. Δεκατετράχρονα που αγοράζουν από περίπτερα πακέτα τσιγάρων και τα καπνίζουν για να δείξουν ότι μεγάλωσαν.

Το κάπνισμα θα έπρεπε να απαγορευθεί παντού. Είναι ναρκωτικό που προκαλεί εξάρτηση και σκοτώνει. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: