Κυριακή, Ιανουαρίου 14, 2007

Στρατός και φυγόστρατοι...

Αυτό το θέμα ήρθε στο προσκήνιο ξανά, μετά από έρευνες στην στρατολογία που αποκάλυψαν έναν ποντικό (όπως φαίνεται) που έπαιρνε έγγραφα στρατολογίας. Εικάζεται ότι αυτά τα έγγραφα χρησίμευαν για την απαλλαγή επωνύμων ή ανωνύμων, με το αζημίωτο φυσικά.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Είναι απλό. Η στράτευση όπως όλοι ξέρουμε είναι υποχρεωτική για όλους τους άρρενες άνω των 18 ετών που έχουν Ελληνική υπηκοότητα. Εξαιρέσεις υπάρχουν, και είναι για άτομα με ειδικές ανάγκες ή με ψυχολογικές διαταραχές. Εκεί λοιπόν ποντάρουν οι φυγόστρατοι. Βρίσκουν γιατρούς που τους βοηθάνε να πάρουν την απαλλαγή χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα στην ουσία. Γιατί; Γιατί απλά θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουν στρατό και ότι η θητεία είναι άχρηστη και τιμωρία... και ταυτόχρονα, μπορούν να την αποφύγουν.

Κατ' αρχήν η στράτευση σήμερα είναι απαραίτητη; Δυστυχώς είναι. Γιατί δυστυχώς; Γιατί θεωρώ τον εαυτό μου φιλειρηνιστή. Ταυτόχρονα όμως δεν είμαστε ένα κράτος χωρίς εχθρούς και ο πληθυσμός μας δεν επιτρέπει την ύπαρξη μεγάλου επαγγελματικού στρατού.

Από κει και πέρα, ο νόμος είναι νόμος.

Τώρα για τις πολιτικές συνέπειες του θέματος. Όπως όλοι είδαμε, η αντιπολίτευση, και συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο εμφανίζεται να ανακάλυψε τώρα το θέμα... δηλαδή μια υπόθεση που ανδρώθηκε κατά την 20ετή σχεδόν διακυβέρνηση της Ελλάδος από τους σοσιαλ(ή)σταρχους, αλλά κατηγορεί κιόλας την κυβέρνηση για αυτή την σήψη.

Και εδώ ερχόμαστε στις νομοθετικές προσπάθειες ρύθμισης του θέματος. Ήδη από το 2005 έχει περάσει νόμος ο οποίος κατάργησε τις αναβολές για δόκιμους μοναχούς (ένας κοινός τρόπος αναβολής που αργότερα γινόταν απαλλαγή) και οι απαλλαγές επανεξετάζονται κάθε 5 χρόνια, ή και σε τακτικότερα διαστήματα αν θελήσει ο εκάστοτε υπουργός. Αυτό που προβλέπει λοιπόν ο νόμος μπήκε σε εφαρμογή αμέσως.

Για όσους τώρα δεν θέλουν να κάνουν στρατό λόγο ιδεολογίας υπάρχει και η εναλλακτική θητεία.

Η επανεξέταση περίπου 5000 υποθέσεων έφερε στο φως περιπτώσεις επωνύμων και μη που καλέστηκαν ξανά στο στρατό και πολλοί υπηρετούν ήδη.

Ο χρόνος της θητείας, πράγματι μπορεί να φαίνεται χαμένος σε κάποιους, αλλά δεν είναι. Μόνο το γεγονός ότι μαθαίνεις να εργάζεσαι ομαδικά, μαθαίνεις πειθαρχεία και γνωρίζεις διαφορετικούς ανθρώπους και κάνεις φιλίες που κρατάνε ίσως και μια ζωή, κάνει αυτό το χρόνο να αξίζει. Προσωπικά δεν θα άλλαζα την θητεία μου με τίποτα.

5 σχόλια:

zanat0s είπε...

hey this is zanat0s.

i have a blog and i was wondering whether u want to link?
http://zanat0s.typepad.com

Χρήστος Αγγέλης είπε...

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Ειναι δικαιωμά σου να μην τον θεωρείς χαμένο χρόνο. Εμένα δεν έχει κανεις δικαίωμα να με βάλει για 12 μήνες φυλακή και φωτιά στο κράτος που θα το επιχειρήσει!

Μάθε επίσης ότι σύμφωνα με το ΝΕΟ σύνταγμα έχεις την ίδια υποχρέωση να πας στο στρατό με μια γυναίκα, άλλο που αυτο δεν εφαρμόζεται για λόγους πολιτικού κόστους!

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ.

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Φίλε chris, για πες μου μία υποχρέωση του Έλληνα.... Γιατί δεν υπάρχουν μόνο δικαιώματα. Υποχρέωση είναι και ο Στρατός.

Όσο για τις γυναίκες στο στρατό, απλά θα πω αυτό. Αν το Σύνταγμα μπορεί να νομοθετήσει το να γενάνε οι άντρες, ας νομοθετήσει και την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών.

Kim είπε...

Φίλε Βασίλη,
δεν ξέρω καμία γυναίκα που να είναι υποχρεωμένη να γεννήσει.

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

kim, δεν εννοούσα αυτό. Αλλά για διαιωνιστεί το είδος μας... μάλλον είναι υποχρεωμένες να γεννάνε. ίσως όχι όλες, αλλά οι περισσότερες. Και αυτό υποχρέωση είναι...