Τρίτη, Μαΐου 06, 2014

Πατέντες; Πνευματικά δικαιώματα; Ψηφιακά δικαιώματα; Τι μας νοιάζουν αυτά;


Γιατί Πειρατές;
"Τι είναι αυτές οι Πατέντες τα πνευματικά δικαιώματα και ψηφιακά δικαιώματα;"
"Τι με νοιάζουν εμένα αυτά;"
"Εγώ δεν αντιγράφω..."

Έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε με αυτά που μας ταΐζουν μόνο. Όχι ένα βήμα παραπέρα. Και τώρα μας ταΐζουν μνημόνιο και αντιμνημόνιο. Μιλάνε για επενδύσεις, για ανάπτυξη, για θέσεις εργασίας και για κόστος διαβίωσης, αλλά δεν πάνε στην ρίζα των προβλημάτων.

Τι μας νοιάζουν οι πατέντες; Μα όταν αγοράζετε ένα φάρμακο 80 ευρώ και πληρώνετε 20 εσείς και 60 το ταμείο σας, τι νομίζετε ότι πληρώνετε; Το κόστος παραγωγής; Όχι φυσικά. Πληρώνετε πατέντες.

Τι μας νοιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα; Μα όταν αγοράζετε ένα βιβλίο 30 ετών, μια ταινία 10ετίας, ένα κινητό τηλέφωνο με τεχνολογίες που υπάρχουν εδώ και 5 χρόνια, τι νομίζετε ότι πληρώνετε; Πνευματικά δικαιώματα και πατέντες.

Τι μας νοιάζουν τα ψηφιακά δικαιώματα; Ναι, έναν 80άχρονο δεν τον νοιάζουν. Οι νέοι όμως θα έπρεπε να βλέπουν τα δικαιώματά τους να χάνονται και να γίνονται θηρία. Κανείς δεν παρακολουθούσε τα γράμματα που έστελναν οι γονείς τους όταν ήταν ερωτευμένα παιδιά. Σήμερα όμως το κάθε τους μήνυμα, το κάθε "post", το κάθε "tweet" καταγράφεται και αποθηκεύεται για χρόνια, μήπως και χρειαστεί στον... πόλεμο κατά της "τρομοκρατίας". Ακόμα και να τα σβήσετε, αυτά παραμένουν για χρήση από κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες. Φακέλωμα δηλαδή!

Στην ουσία όλα αυτά υπάρχουν για έναν και μόνο λόγο. Παράγουν εμπορική αξία που όμως συσσωρεύεται σε λογαριασμούς λίγων. Χρήμα που δεν φτάνει ποτέ στο υποκείμενο του συστήματος αυτού. Είναι το απόγειο ενός αρρωστημένου παιχνιδιού.

Κάποτε, ο πλουσιότερος άνθρωπος ήταν 1000 φορές πλουσιότερος από τον φτωχότερο εργάτη του. Σήμερα; Σήμερα οι 100 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο είναι πιο πλούσιοι από τα 4 δισεκατομμύρια φτωχότερων ανθρώπων! Μιλάμε για αστρονομική διαφορά. Και γιατί; Για να πεθάνουν με μεγαλύτερο "σκορ";

Κάποιοι θα το δικαιολογήσουν λέγοντας ότι αυτοί οι "πλούσιοι" δημιουργούν θέσεις εργασίας. Ίσως κάποιοι το κάνουν. Αλλά δικαιολογείται να είναι κανείς 1000 φορές πλουσιότερος για κάθε θέση εργασίας που δημιούργησε; Τι σημαίνει αυτό για ένα από τα βασικά νούμερα του συστήματος που είναι η υπεραξία της εργασίας;

Ω ναι. Έχουμε σκοπό να τα αλλάξουμε αυτά. Σεβόμαστε τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά όχι και 70 χρόνια μετά το θάνατο του δημιουργού για βιβλία!!! Κάποιες πατέντες έχουν νόημα αλλά όχι 20 χρόνια για προϊόντα τεχνολογίας που ξεπερνιούνται σε 2! Όχι 7 χρόνια για φάρμακα και με τα λεφτά των πανεπιστημίων που εκπαιδεύουν τους ερευνητές και στο τέλος δεν παίρνουν μία!

Οπότε, αν νομίζετε ότι αυτά δεν έχουν να κάνουν με την ζωή μας, μην μας ψηφίσετε. Αν όμως τα θεωρείτε τον ακρογωνιαίο λίθο για ένα καλύτερο μέλλον, όπως εμείς, θα μας βρείτε στο κοινό ψηφοδέλτιο με τους Οικολόγους-Πράσινους.


Βασίλης Περαντζάκης

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε είδα να διαμαρτύρεσαι στο φόρουμ των πειρατών για την διαγραφή μηνυμάτων για το ποτάμι!!!!

http://www.pirateparty.gr/forum/viewtopic.php?f=163&t=6118

Για την διαγραφή μηνυμάτων διαμαρτύρεσαι!!!
Για την διαγραφή 191 ανθρώπων από το κόμμα των οικολόγων, έχεις να μας πει κάτι;

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=429188


Πόσο μάλλον που ο αρχηγός σας δήλωσε:

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=421143

«Οι διαγραφές δεν λύνουν τα προβλήματα σε ένα κόμμα που θέλει να είναι αμεσοδημοκρατικό, άλλωστε υπήρξε ανάκληση της διαγραφής αυτής στο πρόσφατο Πανελλαδικό Συμβούλιο».

αλλά ξέχασα, τώρα που πλακώσατε εσύ και ο μπασκινάκος, μάλλον θα τους αλλάξετε και τους "ψεκασμένους αμεσοδημοκρατες" τους οικολόγους, και θα τους φέρετε στα νερά σας έτσι;
Εξού και ξεκίνησαν οι 191 διαγραφές από την καλαμάτα!

Άραγε τις γνωρίζουν οι οικολόγοι τις θέσεις ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΑΣ (μανκασπ, εκφραση κλπ) για την άμεση δημοκρατία;;;Θα μου πεις γιατί στα λεω εσένα;
απλούστατα γιατί στο κόμμα σου που τα λεω, ΤΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ (και εδώ πάλι δεν σε βλέπω να διαμαρτύρεσαι!)


Οὐαὶ δὲ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, .....ὁδηγοὶ τυφλοί, οἱ διυλίζοντες τὸν κώνωπα, τὴν δὲ κάμηλον καταπίνοντες!

Vassilis Perantzakis είπε...

Ανοησίες λες. Δεν διαγράφεται τίποτα. Μεταφέρεται σε readonly.

Ανώνυμος είπε...

ανοησίες λες εσύ!!
Διαγράφετε μηνύματα!

Απόδειξη?
Για γράψε μου εδώ μέσα το τελευταίο μήνυμα που βάλατε σε read only!!!

Σε πληροφορώ ότι δεν θα το βρεις, ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΜΑΤΙΑ (και μονο ο μπασκίνας τα βλέπει)

Αλλά αλήθεια, από όλα αυτά που σε ρώτησα στο προηγούμενο μήνυμα, μόνο αυτό έχεις να σχολιάσεις;;;

Ανώνυμος είπε...

Και σου έχω και άλλες ερωτήσεις, που ο μπασκίνας διαγράφει από το σαιτ των πειρατών.

Πως πάει η περίφημη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στα οικονομικά που υποστηρίζουν οι πειρατές;

Συνεργάζεστε με τους οικολόγους, ε;

Το ξέρετε ότι είναι ένα κόμμα που είχε MONO το 2012 ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ 1.340.905,87 ευρώ ;;;;;;

Ως πειρατές, θα κοιτάξετε ΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ πως ακριβώς χρησιμοποιήθηκαν από το κόμμα τα χρήματα αυτά (εν μέσω μνημονίου και αυτοκτονιών για τους Έλληνες) ;;;;

Ή είσαστε ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι υπάρχουν τιμολόγια, ότι ο ορκωτός λογιστής είπε το οκ ότι όλα είναι νομότυπα, και άρα δεν το ψάχνετε παραπάνω;

Τελικά ότι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό;

Τελικά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;

Ανώνυμος είπε...

Εν κατακλείδι.

Θεωρώ πολιτικό λάθος την σύμπραξη των πειρατών με κόμματα που έχουν πάρει μεγάλες κρατικές επιχορηγήσεις, εν μέσω μνημονίου.

Ειδικά για τα κόμματα που αυτές τις επιχορηγήσεις δεν τις έδωσαν με κάποιο τρόπο πίσω στον λαό που υποφέρει, αλλά τις ξόδεψαν σε ψηφοδέλτια, τυπογράφους, διαφημίσεις και επικοινωνιολόγους.

Το κόστος για να κατέβει ένα κόμμα στις εκλογές είναι 30000 ευρώ, ακριβώς όσο και τα ψηφοδέλτια.

Κόμματα που ξοδεύουν παραπάνω από αυτό το ποσό, είναι για μένα πειρατικά ελέγξιμα, και δεν θα έπρεπε οι πειρατές να συμφωνήσουν να συνεργαστούν με τέτοια κόμματα.

Vassilis Perantzakis είπε...

Δεν κουράστηκες να λες τις ίδιες ανοησίες; Η πλατφόρμα συζήτησης έχει κανόνες. Αλλιώς δεν βγαίνει άκρη. Δέξου το και συμπεριφέρσου ως πολίτης, όχι ως τραμπούκος.

Από κει και πέρα, δικαίωμά σου να θεωρείς ότι οι Πράσινοι που βοήθησαν να καταργήσουμε την ACTA, κάνουν lobbying κατά της TTIP, λειτουργούν αμεσοδημοκρατικά και μας στηρίζουν παντού είναι... κακή επιλογή. Θα ήθελα να ήξερα τι θα ήταν η καλή για σένα!!!

Ανώνυμος είπε...

Πάλι άσχετα λες και κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις.

Είναι προφανές από τα λεγόμενά μου ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στα ευρωπαϊκά κόμματα των πρασίνων ή των πειρατών, αλλά ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΣΤΕΛΕΧΩΝΟΥΝ τα συγκεκριμένα κόμματα στην ΕΛΛΑΔΑ.

Πρόσωπα τα οποία έχουν κατά την άποψή μου σπαταλήσει (με νόμιμο-νομότυπο τρόπο) μεγάλες κρατικές επιχορηγήσεις (οικολόγοι)

Ή πρόσωπα που έχουν πλήρη ασυνέπεια λόγου και εμφανίζουν τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στην δηλωμένη ιδεολογία τους, και σε αυτό που κάνουν στην πράξη (πειρατές)

Το πρόβλημα δεν είναι στην ιδεολογία των πειρατών ή των πρασίνων, αλλά στα κόμματα που τις εφαρμόζουν και ακόμα περισσότερο σε συγκεκριμένα πρόσωπα που στελεχώνουν αυτά τα κόμματα.

Vassilis Perantzakis είπε...

E, έλα και μπες και εσύ και κάνε τα σωστά... Τι να σου πω τώρα...

Ανώνυμος είπε...

Κοίτα για να έρθει κάποιος και να συμμετέχει πρέπει να δεσμευτήτε ότι δεν θα έχετε επιτροπές διατησίας ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, που διαγράφουν τους διαφωνούντες

http://www.pirateparty.gr/forum/viewtopic.php?f=68&t=3787

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=429188


ΑΛλιώς το "έλα να συμμετέχεις" έχει υποσημείωση "αρκεί να λες ότι θέλουμε εμείς και να είσαι πιόνι μας", πράγμα που όπως καταλαβαίνεις οποιοσδήποτε δημοκρατικός πολίτης με αξιοπρέπεια δεν μπορεί να το δεχτεί.

Ανώνυμος είπε...

Παραθέτω και ΤΑ ΛΟΓΑΚΙΑ ΣΟΥ παρακάτω, όπου υπερασπίζεσαι το ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ άρθρο 3.14 και το θεωρείς μάλιστα λόγο διαγραφής ενός μέλους.

"Η δε τελευταία του πράξη να δυσφημίσει το κόμμα με τα γραφόμενά του, θεωρώ ότι είναι άμεση παραβίαση του άρθρου 3.14 του καταστατικού και συγκεκριμένα του “η συμπεριφορά του μέλους δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στο εσωτερικό του κόμματος ή σε μέλη ή βλάπτει την εικόνα του κόμματος”.

Για αυτούς τους λόγους προτείνω στην επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 8.3.3 και το άρθρο 3.14 του καταστατικού την διαγραφή του από το κόμμα και εφ' όσων υπάρξει σχετική απόφαση, την ενεργοποίηση του άρθρου 6.2. ώστε η απόφαση αυτή να επικυρωθεί από το Σώμα των Μελών."

Σου υπενθυμίζω λοιπόν ότι μέλος των ΣΤΑΛΙΝΙΚΩΝ αυτών τακτικών ήσουν και εσύ. Ελπίζω ότι θα μετανοήσεις κάποια στιγμή.

Δήλωση συγνώμης για το παραπάνω αίσχος όπου ήσουν πρωταγωνιστής δεν έχουμε ακόμα δει.

Vassilis Perantzakis είπε...

Ή δεν διαβάζεις Ελληνικά ή είσαι ο Μαριότι... ή και τα δύο!!!

Η διαγραφή έγινε γιατί ο τύπος αυτός έλαβε απόφαση πολιτική ενώ δεν είχε την εξουσία (την έχει μόνο το "σταλινικό" κατά εσένα σώμα των μελών) και μετά αρνούνταν να δεχτεί την απόφαση του ΣΤΜ για ακύρωσή της. Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι δυνατόν να γίνονται δεκτές ούτε καταστατικά ούτε φιλικά (γιατί τον αποκαλούσα φίλο τον κύριο αυτό).

Από κει και πέρα, αν θέλεις να διαστρεβλώνεις τα πάντα be my guest. Εσύ εμφανίζεσαι ηλίθιος και γελοιοποιείσαι...

Ανώνυμος είπε...

μα τι λες τώρα!
ευτυχώς scripta manent!

Οι διαγραφή έγινε γιατί έκανε το λάθος (ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ ακολουθούν) "...να δυσφημίσει το κόμμα με τα γραφόμενά του"

Ο σταλινισμός σε απόλυτη εφαρμογή.


Vassilis Perantzakis είπε...

Φυσικά . Προσπαθούσε να κάνει ότι εσύ. Να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα για να αποφύγει τις ευθύνες του. Τα γραπτά μένουν πράγματι. Ευχαριστώ που το αποδεικνύεις.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς καμία μετάνοια δεν βλέπω για τις σταλινικές μεθοδεύσεις. Τόσο για την μια δικιά σου στο πειρατικό κόμμα, όσο και για τις 191 διαγραφές μελών που πρόσφατα έλαβαν χώρα στους οικολόγους.

Χαμένος χρόνος δυστυχώς η συζήτηση με σένα, δεν υπάρχει ελπίδα.

Φυσικά από την άλλη, όσο η συζήτηση παραμένει ορατή και μπορούν όλοι να την διαβάσουν και να κρίνουν ποιός έχει το δίκιο, η συζήτηση αυτή δεν είναι άσκοπη.

Ελπίζω μόνο να μην φτάσεις και εσύ στο έσχατη υποστάθμη που έχει φτάσει ο λογοκριτής μπασκίνας στο πειρατικό. Να αρχίσεις δηλαδή την λογοκρισία όσων μηνυμάτων αποκαλύπτουν στα μάτια των αναγνωστών, τι πραγματικά κάνουν και τι πιστεύουν όσοι κατέχουν τον ιστοτόπο στον οποίο τα σχόλια γίνονται.

Vassilis Perantzakis είπε...

Μόνο για σταλινιστές είναι χαμένος χρόνος η συζήτηση.

Καλά κρασά...