Δευτέρα, Οκτωβρίου 14, 2013

Μπαρούτι όλα...

Χτες είχαμε μία παρουσίαση για το Βασικό Εισόδημα στα πλαίσια ενός φεστιβάλ...  Παρουσιάσαμε την πρωτοβουλία, είπαμε γιατί την θεωρούμε σημαντική, είπαμε γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να υπογράψει όποιος συμφωνεί ή ακόμα και διαφωνεί με την ιδέα του Βασικού Εισοδήματος. Μέχρι εκεί όλα καλά. Και μετά ξεκινήσαμε την συζήτηση...

Μπορώ να καταλάβω όλου του είδους τις απορίες. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι απορίες που ξεκινάνε από παραδοχές που δεν έγιναν ποτέ. Μία κυρία, φανερά εκνευρισμένη, όχι με εμάς, αλλά με το σύστημα, ρώτησε γιατί μιλάμε για Βασικό Εισόδημα και ζητάμε κατάργηση του Βασικού Μισθού!!! Τώρα πως τα συνέδεσε αυτά τα δύο... μόνο με την λέξη Βασικό υποθέτω. Προσπάθησα να της εξηγήσω ότι δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Δεν ζητάμε να καταργηθεί κάτι ούτε να αντικατασταθεί ο βασικός μισθός! Δεν ξέρω αν κατάλαβε την διαφορά... Έφυγε εκνευρισμένη γιατί θεωρούσε ότι το μόνο που έπρεπε να γίνει είναι να βρούμε δουλειά σε όλους... Μακάρι να γινόταν. Όμως δεν γίνεται. Και όσο πάμε θα χειροτερεύει η κατάσταση.

Αμέσως μετά ένας άλλος κύριος είπε σε στυλ κατηγορίας ότι είναι ανήθικο να ζητάμε να μας δώσουν πίσω από τα λεφτά που έχουν κλέψει. Αυτό και αν ήταν παραδοχή. Δεν ζητάμε τίποτα τέτοιο. Ζητάμε όλοι να μοιραστούν ένα κομμάτι του πλούτου που τους ανήκει, καθώς όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι. Δεν μπορούσε να καταλάβει ούτε αυτός ότι το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο. Επέμενε ότι εμείς δεν καταλαβαίναμε... Μπορεί... Αλλά και η εξήγησή του δεν ήταν αντιληπτή. Έστω κάτι μας ανήκει και μας το έκλεψαν, δεν πρέπει να το ζητάμε πίσω;

Όπως απάντησε και το "πάνελ", το Βασικό Εισόδημα δεν είναι απαίτηση. Δεν είναι επίδομα. Δεν είναι μισθός. Είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ. Έτσι καταγράφεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και έτσι πρέπει να διεκδικηθεί. Από όλους.

Πρέπει όμως πρώτα από όλα να σταματήσουμε να κάνουμε παραδοχές και μετά πάνω σε αυτές να βασίζουμε επιθέσεις. Ειδικά στο τέλος, κάποιος μίλησε μέχρι και για Εβραίους! Ευτυχώς που δεν είχαμε άλλο χρόνο αλλιώς θα φτάναμε σε Reductio Ad Hilterum!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: