Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 30, 2013

Η κοροϊδία με τα οικονομικά των μεγάλων κομμάτων...

Όταν ακούτε τους πολιτικούς να μας λένε "να ελέγξουμε τα οικονομικά των κομμάτων" να ξέρετε ότι μας κοροϊδεύουν ψηλό γαζί...

Γιατί; Μα γιατί όσο υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται ανώνυμες δωρεές σε κόμματα ΔΕΝ μπορεί να γίνει έλεγχος των οικονομικών τους. Και πως γίνονται οι ανώνυμες δωρεές θα μου πείτε; Το κόλπο είναι ΠΟΛΥ απλό...

ΚΟΥΠΟΝΙΑ. Έτσι λέγεται το κόλπο. Τυπώνονται επίσημα από το κράτος κουπόνια για τα κόμματα τα οποία είναι για ποσά από 10 έως 100 ευρώ το καθένα. Αυτά τα κουπόνια είναι ανώνυμα και ανταλλάσσονται με μετρητά. Έτσι κάποιος που θέλει να κάνει μία δωρεά 1 εκατομμύριο ευρώ σε ένα κόμμα απλά θα αγοράσει 10000 κουπόνια των 100 ευρώ!

Θα μου πείτε "μα έτσι όλα τα κόμματα επωφελούνται". ΌΧΙ. Γιατί για να πάρει κάποιος κουπόνια έχει την υποχρέωση να πουλήσει τουλάχιστον τα μισά αλλιώς θεωρείται ότι έχει εισπράξει τα μισά και πρέπει να τα εμφανίσει στο ταμείο του. Και επειδή υπάρχει πλαφόν στο μικρότερο ποσό που μπορεί κάποιο κόμμα να κόψει σε κουπόνια είναι αδύνατον για πολλά μικρά κόμματα να επωφεληθούν. Μόνο όσα έχουν χρηματοδότες μπορούν.

Έτσι λοιπόν, όποιος σας λέει ότι "θα τα ελέγξουν" να ξέρετε ότι λέει μπαρούφες. Τα μεγαλύτερα ποσά που μπαίνουν στα μεγάλα κόμματα είναι μαύρα ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ και δεν ελέγχεται η πηγή τους.

Τι πρέπει να γίνει; Κατάργηση αυτών των τρόπων χρηματοδότησης και χρηματοδότηση μόνο ανάλογα με τις ψήφους στο 0,5 ευρώ ανά ψήφο, από την πρώτη ψήφο. Συνολικό κόστος το χρόνο θα είναι γύρω στα 5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και όχι εκατοντάδες που είναι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: