Τετάρτη, Ιουλίου 03, 2013

Είμαστε όλοι στόχοι, αλλά γιατί;

Σκοπός του μεγάλου αδελφού (όπως το πρόγραμμα PRISM) δεν είναι η προστασία των πολιτών. Ο πραγματικός σκοπός του είναι η διατήρηση της εξουσίας από το υπάρχον σύστημα, υπέρ αυτών που έχουν την εξουσία και όχι υπέρ του καλού των πολιτών ή της κοινωνίας. Η δική μας προστασία είναι απλά μία δικαιολογία για να δεχόμαστε να είμαστε κάτω από συνεχή παρακολούθηση. Η όποια προστασία μας προσφέρει κάτι τέτοιο είναι συγκυριακή.

Η ηλεκτρονική επικοινωνία και η πρόοδος της τεχνολογίας σήμερα, επιτρέπουν την παρακολούθηση σε μεγάλη κλίμακα. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Το γνωρίζουν και όσοι θέλουν το κακό μας. Αυτοί λοιπόν δεν θα χρησιμοποιήσουν κάτι που ξέρουν ότι είναι τόσο ευάλωτο. Για αυτό το λόγο και δεν γίνεται να μας προστατεύσουν οι κυβερνήσεις από τρομοκράτες.

Είναι όμως εύκολο για αυτούς να βαπτίσουν τρομοκράτες όποιους απειλούν την εξουσία τους.

Οι ακτιβιστές στο διαδίκτυο, οι Anonymous, είναι "τρομοκράτες" γιατί αντιδρούν στην κατάχρηση εξουσίας σαμποτάροντας τα τεχνικά εργαλεία ή δίνοντας στην δημοσιότητα απόρρητα δεδομένα που αποδεικνύουν αυτή την κατάχρηση.

Οι ακτιβιστές του περιβάλλοντος είναι "τρομοκράτες" γιατί σαμποτάρουν έργα που καταστρέφοντας το περιβάλλον αποφέρουν κέρδος στο σύστημα εξουσίας μέσω χορηγιών από τα λόμπι των βιομηχάνων.

Οι διαδηλωτές είναι "μπαχαλάκηδες" που οργανώνονται μέσω του facebook ή twitter, οπότε πρέπει να γνωρίζουν όλα τα twit μας και να μας απαγορεύουν την είσοδο σε μια χώρα γιατί είπαμε κάτι που το σύστημα ερμήνευσε ως... "υποκίνηση τρομοκρατών" ή "αντίστασης στην εξουσία" ή "πρόθεση για εγκληματικές ενέργειες"!!!

Η πιο συχνή μάλιστα δικαιολογία που ακούγεται από στόματα πολιτών για την παρακολούθηση όλων μας είναι: "δεν έχω τίποτα να κρύψω για να φοβάμαι". ΜΠΑ; Έτσι σου είπαν; Και ποιος ορίζει τι έχεις να κρύψεις; Μπορεί να θεωρείς ότι δεν έχεις κάτι να κρύψεις. Αλλά αυτό που εσύ θεωρείς ότι δεν έχεις να κρύψεις για την εξουσία να είναι στοιχείο εναντίων σου. 

Οι νόμοι δίνουν την δυνατότητα να υπάρχει παρακολούθηση όταν υπάρχει λόγος με συγκεκριμένες νομικές διαδικασίες. Αυτό είναι και το συνταγματικό. Οτιδήποτε άλλο είναι ανήθικο και στυγνή παραβίαση της ελευθερίας μας.

Η τεχνολογική πρόοδος δεν σταματάει. Αλλά πρέπει να ωριμάσει και η κοινωνία μαζί της. Αλλιώς θα φτάσουμε σε μια φασιστική, απολυταρχική κοινωνία με πρόφαση δημοκρατίας, όπου αυτή υπάρχει έστω και έτσι και δεν καταλυθεί για να... μας προστατέψουν.

Μην δέχεστε να σας παρακολουθούν. Μάθετε πως να αποφεύγετε την στενή παρακολούθηση έστω και σε κάποια πράγματα που θεωρείτε σημαντικά.

Βασίλης Περαντζάκης
Μέλος του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: