Παρασκευή, Ιουνίου 07, 2013

Ιστορία, Ιστορική αλήθεια και "Εθνικοί" μύθοι...

Τι είναι Ιστορία; Είναι αυτό που νομίζουμε; Μάθαμε στο δημοτικό την πραγματική ιστορία μας ή μία εκδοχή διανθισμένη από φιλολογικά στοιχεία;

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Άλλη η ιστορία που μαθαίνουμε στο σχολείο για να έχουμε μία γενική άποψη του παρελθόντος και άλλο η ωμή ιστορική αλήθεια που μελετούν οι Ιστορικοί. Δεν είναι ανάγκη τα παιδιά να γνωρίζουν φρικιαστικές λεπτομέρειες ούτε καν να γνωρίζουν τα πάντα.

Εδώ όμως είναι που μπλέκεται και το θέμα. Τι τελικά είναι η ιστορία μας; Γιατί η κυρία Ρεπούση ξαφνικά μιλάει για τον μύθο του χορού του Ζαλόγγου; Δεν συνέβη ποτέ;

Κατ' αρχήν αυτό που δεν αφήνουν οι "δημοσιογράφοι" και οι "εθνικιστές" με τις αντιδράσεις τους να ακουστεί, είναι ότι όλοι οι "εθνικοί" μύθοι βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Φυσικά και υπήρξε ένα γεγονός στο Ζάλογγο που μεταφέρθηκε από τις ιστορικές πηγές και καταγράφηκε στα σχολικά μας βιβλία. Αυτό το γεγονός όμως δεν ήταν η ρομαντική ιδέα του "χορού του Ζαλόγγου". Δεν αποφάσισαν ξαφνικά κάποιες γυναίκες να ανέβουν στο βουνό και να πέσουν χορεύοντας από έναν γκρεμό όλες μαζί. Δεν συνέβη τόσο "απλά" ή τόσο ρομαντικά . Η ιστορική αλήθεια είναι πολύ σκληρότερη και σίγουρα δεν είναι ανάγνωσμα για μικρά παιδιά.

Αυτό μάλιστα που με κάνει έξω φρενών είναι ότι και οι δύο "πλευρές" κάνουν τρομερά λάθη. Η μεν "εθνικιστική" πλευρά αρέσκεται σε "ρομαντικές" ιστορίες ανωτερότητας και θεωρεί ότι η πραγματικότητα πρέπει να υποκλίνεται στην θέλησή της και η επιστημονική πλευρά επηρεάζεται από τις πολιτικές ιδεολογίες και αποφεύγει να πει την ωμή αλήθεια. Έτσι για παράδειγμα η αριστερή ιστορικός Ρεπούση και οι ιδεολογικοί της σύντροφοι φοβούνται πως χάνουν έδαφος με "αριστερούς Ελληναράδες", ενώ ο φιλελεύθερος οικονομολόγος Βαρουφάκης και οι ιδεολογικοί του όμοιοι φοβούνται να χάσουν πάτημα με τους "δεξιούς Ελληναράδες"!!!

Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Και στην γείτονα Τουρκία το ίδιο συμβαίνει. Το ίδιο και στα Σκόπια και στην Ιταλία και παντού όπου η ιστορία ξεπερνάει την μνήμη των ζωντανών ή την οπτική καταγραφή.

8 σχόλια:

sapphire είπε...

Κάνεις το πολύ μεγάλο λάθος να γράφεις ότι η επιστημονική πλευρά είναι ενάντια στην εθνικιστική και στον ρομαντισμό κτλ,σαν να λες ότι η Ρεπούση είναι επιστήμων ιστορικός ή ότι οι επιστήμονες συμφωνούν μαζί της.Αυτό δεν ισχύει.Η Ρεπούση και δεν είναι ιστορικός και οι επιστήμονες δεν συμφωνούν με τις φαντασιακές της γελοιότητες,ακόμα δε πρέπει αναρωτηθούμε τα κίνητρα της κυρίας,και είναι γεγονός ότι το χρηματικό είναι το βασικό κίνητρο που κάνει πολλούς "επιστήμονες ιστορικούς" να μην λένε την αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

'Δεν αποφάσισαν ξαφνικά κάποιες γυναίκες να ανέβουν στο βουνό και να πέσουν χορεύοντας από έναν γκρεμό όλες μαζί. Δεν συνέβη τόσο "απλά" ή τόσο ρομαντικά'

Ακριβώς επειδή δε σηνέβη τόσο απλά και η Ρεπούση αρνείται το τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε γίνεται όλη αυτή η φασαρία.

Τώρα αυτό που πας να βγεις κέντρο από τις εκλογές και μετά είναι άλλο θέμα.

Vassilis Perantzakis είπε...

@saphire, η επιστήμη είναι επιστήμη. Δεν έχει ιδεοληψίες. Οι άνθρωποι τις έχουν που τυγχάνει να είναι και επιστήμονες. Το να μας αρέσει να φανταζόμαστε τον χορό του Ζαλόγγου με τον τρόπο που τον διαβάσαμε στο δημοτικό δεν αλλάζει την πραγματικότητα.

@ανώνυμε, Η Ρεπούση δεν ακούστηκε καν να εξηγεί τι εννοεί με την λέξη "μύθος" και ούτε την ενδιέφερε να το κάνει. Ο δημοσιογράφος έκανε μια ερώτηση και κράτησε την ατάκα που τον βόλευε.

Επίσης η Ιστορία δεν έχει δεξιά κέντρο και αριστερά. Έχει μόνο ΓΕΓΟΝΟΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Κέντρο με την έννοια της ουδετερότητας, ας πούμε εδώ είναι σα να λες ναι μεν αλλα δε ξέρω δηλαδη να το δουμε

Vassilis Perantzakis είπε...

Η Ιστορία είναι ουδέτερη. Αν αυτό με κάνει κέντρο... τι να σου πω. Εγώ πάντως ήμουν πάντα δεξιός στην οικονομία και "κομμουνιστής" στα κοινωνικά. Και σε όποιον αρέσει..!!!

sapphire είπε...

Η επιστήμη είναι επιστήμη αλλά η Ρεπούση δεν είναι επιστήμων όπως επίσης και πολλοί άλλοι που δηλώνουν επιστήμονες ιστορικοί δεν είναι επιστήμονες αλλά ή ιδεοληπτικοί ή τα παίρνουν,τόσο απλά,εσύ τάσσεσαι αναφανδόν υπέρ όποιου δηλώσει ιστορικός κι ας μην είναι!

Vassilis Perantzakis είπε...

Εγώ τάσσομαι υπέρ όποιου δηλώνει επιστήμονας;

Εγώ θεωρώ ότι το πτυχίο δηλώνει ιδιότητα.

Το αν την ιδιότητα αυτήν την σέβεται το άτομο είναι δικό του θέμα. Η Ρεπούση έχει επιλέξει να είναι πολιτικός πριν από ιστορικός.

Εμένα με ενδιαφέρει να φιλτράρω ιδεοληψίες. Και μία ιδεοληψία είναι να απορρίπτουμε ιδιότητες με συνοπτικές διαδικασίες.

Sotiris Karoutsos είπε...

Συμφωνώ μαζί σου Βασίλη ότι κάποιοι κρύβουν τήν πραγματική ιστορία καί τά πραγματικά γεγονότα, όχι μόνο από τούς μαθητές τού Δημοτικού ή τού Γυμνασίου, αλλά από όλους μας.
Μάς εξήγησε ποτέ κανένας ιστορικός τί ακριβώς ήταν η γιγαντομαχία καί η τιτανομαχία καί μεταξύ ποιών έγινε; Μάς εξήγησε ποτέ κανείς από τούς μεγαλοεπιστήμονες αρχαιολόγους τί ακριβώς ήταν οι γιγάντιοι σκελετοί πού βρέθηκαν στήν Αργολίδα καί στήν Αρκαδία εκεί ακριβώς πού η ΔΕΗ βγάζει λιγνίτη, καί πού η μυθολογία λέει ότι ο Δίας μέ τούς κεραυνούς του έκαψε τούς Τιτάνες καί τούς Γίγαντες;
Μάς εξήγησε ποτέ κανείς από τούς χοντροιστορικούς τί ακριβώς είναι η μυθολογία καί ποιά γεγονότα έγιναν πρίν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια;
Μάς εξήγησε ποτέ κανένας Θεολόγος καθηγητής τί ακριβώς ήταν αυτά τά πλάσματα τά οποία η παλαιά Διαθήκη καί η Γένεση τά περιγράφει ως τά τέκνα τού Θεού, πού ήρθαν στήν Γή καί ζευγάρωσαν μέ τίς θυγατέρες τών ανθρώποων, γεννώντας τούς γαλάζιους γίγαντες, καί γιατί τούς Βασιλιάδες καί τούς Αυτοκράτορες οι οποίοι κρατάνε από εκείνο τό γένος τούς αποκαλούμε ακόμη καί σήμερα...γαλαζοαίματους;....όχι βέβαια. Κανείς δέν μάς τά εξήγησε όλα αυτά καί άλλα πολλά όπως καί φυσικά δέν πρόκειται νά μάς τά εξηγηήσει κανένας, όπως κανένας Θεολόγος δέν μάς έχει εξηγήσει τί εννοούσε ο Ιησούς μέ τήν φράση ''Ελλάς γάρ μόνη Ανθρωπογονεί''.
Άρα είναι γεγονός Βασίλη ότι μάς κρύβουν πολλά.Έχεις δίκιο....