Δευτέρα, Μαΐου 20, 2013

Γιατί στηρίζω την πρωτοβουλία για το Βασικό εισόδημα;

Τι ακριβώς είναι η πρωτοβουλία για το Βασικό Εισόδημα;

Πολλοί θεωρούν ότι ζητάμε την άμεση εφαρμογή ενός συστήματος που θα δίνει ένα εγγυημένο και άνευ όρων βασικό εισόδημα στους πολίτες όλων των Ευρωπαϊκών χωρών. Μακάρι να ήταν τόσο απλό. Δεν είναι...

Αυτό που ζητάμε με την πρωτοβουλία και την υπογραφή σας είναι να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πιθανότητα εφαρμογής ενός Βασικού Εισοδήματος που πιστεύουμε ότι έχει την δυνατότητα να εξαφανίσει την φτώχεια. Δηλαδή ζητάμε την σοβαρή μελέτη σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο για να δούμε αν και πως είναι εφικτό.

Η εφαρμογή ενός Βασικού Εισοδήματος απαιτεί πολύ μεγάλες αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης και παροχών. Αυτό το γνωρίζουμε. Επίσης γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες στις οικονομίες των χωρών της Ευρώπης και φυσικά διαφορετικά επίπεδα διαβίωσης. Αλλά αυτά ακριβώς είναι που πρέπει να μελετηθούν. Και η συζήτηση και η μελέτη θα πρέπει να ξεκινήσουν αν θέλουμε να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα, θετικό ή αρνητικό.

Οπότε, δεν είναι ανάγκη να συμφωνείτε καν με την ιδέα αυτή. Αρκεί να θεωρείτε ότι αξίζει να μελετηθεί για να έχουμε όλα τα δεδομένα και μετά να αποφασίσουμε.

Ο βασικός στόχος είναι η εξάλειψη της φτώχειας και αν και ακούγεται μεγαλόπνοος, πιστέψτε με, όταν διαβάσετε τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν από την δεκαετία του 70 θα δείτε ότι είναι εφικτός.

Επίσης η συγκεκριμένη ιδέα έχει στήριξη από φιλελεύθερους οικονομολόγους για όσους νομίζουν ότι είναι "αριστερή" ή "ουτοπική". Είναι απλά ανθρώπινη.

Θα ήθελα να μάθω τις σκέψεις σας πάνω σε αυτό και να το συζητήσουμε.

Μπορείτε να υπογράψετε την πρωτοβουλία εδώ: www.basicincome2013.eu


Για περισσότερες πληροφορίες στις διευθύνσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια: