Δευτέρα, Απριλίου 22, 2013

Η λήθη είναι ευτυχία...

Υπάρχει ένα λογικό σφάλμα που κάνουν πολλοί πολίτες για την πολιτική και το πολίτευμα. Νομίζουν ότι αν κάτι δεν το βλέπουν, δεν υπάρχει... Οι πολιτικοί μάλιστα βασίζονται σε αυτό. Το ίδιο και οι δικτάτορες.

Πόσοι χθες, 21η Απριλίου, δεν είπαν "στην Χούντα ήμασταν καλά" γιατί "δεν έκλεβαν" και "έφτιαχναν δρόμους" ή "είχαμε δουλειές"; Πράγματι... στον μικρόκοσμο που ζούσαν όλοι αυτοί που το είπαν, έτσι ήταν. Όχι ότι δεν υπήρχαν σκάνδαλα. Απλά κανείς δεν τολμούσε να τα δημοσιοποιήσει. Όχι ότι δεν υπήρχαν κομπίνες. Απλά κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει. Όχι ότι υπήρχαν δουλειές. Όταν φυλακίζεις ή στέλνεις εξορία μέρος του πληθυσμού και κλείνεις τα σύνορα, ενώ κανείς δεν τολμά να διαμαρτυρηθεί ότι δεν έχει δουλειά... φυσικά και υπάρχουν δουλειές...

Και δυστυχώς αυτή τη λογική δεν την έχουν μόνο οι δικτάτορες. Την έχουν και οι πολιτικοί που θέλουν να μας σώσουν. Εκπρόσωπος μεγάλου κόμματος, σε συζήτηση προχθές, μας είπε ότι "και τι καταλαβαίνετε από τα ανοιχτά δεδομένα για τις δαπάνες;" εννοώντας φυσικά ότι δεν χρειάζεται να είναι ανοιχτά τα δεδομένα, αλλά μόνο να έχεις κυβέρνηση που σε κυβερνά σωστά και... ηθικά. Δηλαδή να βασίζεσαι στην προπαγάνδα της!!!

Αυτός μάλλον πίστευε ότι το κόμμα του μπορεί να σώσει την Ελλάδα με την ιδεολογία και μόνο. Μα η ιδεολογία δεν εμποδίζει τους τυχοδιώκτες να εισχωρήσουν και να εκμεταλλευτούν τις περιστάσεις. Αντιθέτως, τους διευκολύνει. Αυτό που τους σταματάει είναι ο συνεχής έλεγχος και η εφαρμογή των θεσμών.

Ακριβώς αυτή η λογική μας έφερε εδώ σήμερα. Όλα γίνονταν πίσω από κλειστές πόρτες και εμείς απλά αποφασίζαμε ποιος πιστεύουμε ότι θα μας... σώσει. Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν σωζόμαστε όμως.

Η  λήθη λοιπόν μπορεί να είναι ευτυχία, αλλά το αποτέλεσμα αυτής της ευτυχίας το ζούμε σήμερα. Δεν ξέραμε, δεν μας ένοιαζε. Ορίστε τώρα... Και ποια η αντίδραση του κόσμου; Να γυρίσουμε πίσω αντί να πάμε μπροστά. Να μην ξέρουμε αντί να γνωρίζουμε. Σαν φοβισμένα παιδάκια να κρυβόμαστε πίσω από τον μπαμπά σωτήρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: