Τετάρτη, Απριλίου 10, 2013

Ναι, η παιδεία είναι προνόμιο. Ποιανού όμως;

Συζητώ με έναν φίλο στο twitter για θέματα που ξεκίνησαν από τους... Νεοναζί, επεκτάθηκαν στον Σοσιαλισμό, τον Καπιταλισμό και κατέληξαν στην παιδεία. Και αν και σε πολλά συμφωνούμε, σε ένα σημείο διαφωνώ κάθετα μαζί του. Στο ποιανού προνόμιο είναι η παιδεία.

Σημείωση: Δεν μιλάμε για την εκπαίδευση. Μιλάμε για την ακαδημαϊκή παιδεία η οποία παράγει γνώση.

Θεωρεί ότι η παιδεία πρέπει να είναι προνόμιο αυτού που έχει να πληρώσει! Πριν όμως έλεγε ότι κάποιος μπορεί να ξεφύγει από την "κάστα" του μέσω της παιδείας. Μα αν δεν έχει τα χρήματα σύμφωνα με αυτά που λέει πως θα το κάνει;

Για αυτόν τον λόγο η πρόσβαση στην παιδεία δεν μπορεί να έχει μόνο χρηματικό κριτήριο. Μάλιστα το σύγχρονο σύστημα του καπιταλισμού βασίζεται στο ότι δεν υπάρχει πρόσβαση μόνο στους πλούσιους  Αλλιώς θα είχε καταρρεύσει ήδη, καθώς ο πλούτος του γονέα δεν εγγυάται ούτε στο ελάχιστο την παιδεία και την ευφυΐα του παιδιού.

Επίσης το εύρος των επιστημονικών πεδίων κάνει απαγορευτικό το να βρεθούν οι μελλοντικοί επιστήμονες από τους... τυχερούς απογόνους.

Η παιδεία επίσης δεν μπορεί να βασίζεται στην φιλανθρωπία. Αν και δεν είμαι υπέρμαχος ενός καθαρά κρατικού πανεπιστημίου, θεωρώ ότι το κρατικό πανεπιστήμιο πρέπει να υπάρχει για να παρέχει την δυνατότητα σε ευφυής αλλά "άτυχους" νέους να σπουδάσουν και να προχωρήσουν την επιστήμη και την κοινωνία μας. Είναι καθαρά προς όφελός μας.

Είναι λάθος να μετατρέπουμε το χρήμα από εργαλείο σε αυτοσκοπό. Αυτό θα μας βάλει στο κοινωνικό τέλμα που ήμασταν και τον μεσαίωνα. Και με τις τεχνολογικές δυνατότητες που έχει η ανθρωπότητα σήμερα δεν νομίζω ότι θα επιβιώσουμε...


Δεν υπάρχουν σχόλια: