Τετάρτη, Ιανουαρίου 02, 2013

Κάρτες. Χρησιμότητα και φόβοι.

Θέλω να πω κάτι περιληπτικά για την "Κάρτα του πολίτη" κυρίως για τους φόβους και την χρησιμότητά της, καθώς και για τις χρεωστικές κάρτες.

Πολλά έχουν ακουστεί για αυτή την νέα ηλεκτρονική κάρτα που ετοιμάζεται με σκοπό να αντικαταστήσει την ταυτότητα και το διαβατήριο. Από τις κλασικές θεωρίες συνωμοσίας για την συλλογή προσωπικών σας δεδομένων μέχρι και θρησκευτικές ανησυχίες. Η αλήθεια είναι όμως ότι το κράτος δεν χρειάζεται να έχετε εσείς μία ηλεκτρονική κάρτα για να ξέρει τα πάντα για εσάς. Δεν θα είχε κανέναν νόημα η αποθήκευση προσωπικών δεδομένων στην ίδια την κάρτα καθώς όλα υπάρχουν κεντρικά. Και φυσικά δεν υπάρχει λόγος να σας δώσει μία κάρτα για να σας χαράξει δήθεν ο αντίχριστος. Μπορεί να το έχει ήδη κάνει με το κινητό... (αν κάποιος έχει πάρει μαύρο Galaxy S3 και θέλει να το ξεφορτωθεί λόγο χαράγματος ας με πάρει τηλέφωνο)!!!

Πάμε να δούμε τώρα κάποιες πιθανές χρήσεις...

Αν πάτε σε ένα νοσοκομείο και δώσετε την κάρτα σας, το ΑΜΚΑ θα χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει ο φάκελός σας στο ίδιο το σύστημα του Νοσοκομείου και να περαστούν οι συνταγές ή οι εξετάσεις σας και τα αποτελέσματά τους. Μηδέν λάθη και καθυστερήσεις. Πάνω στην κάρτα γιατί να γραφτεί κάτι; Αφού υπάρχουν ήδη στο σύστημα και με όλα τα στοιχεία!

Φανταστείτε τώρα, ότι με αυτή την κάρτα πηγαίνετε στο φαρμακείο και την περνάνε στο δικό τους σύστημα. Τι κάνουν; Απλά διαβάζουν το AMKA και το περνάνε αυτόματα στον υπολογιστή αντί να το πληκτρολογήσουν. Μηδέν λάθη και καθυστερήσεις. Έτσι ανοίγουν την καρτέλα του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και διαβάζουν την συνταγή (το ίδιο θα έκαναν και αν την είχατε στο χαρτί) από το online σύστημα και όχι από την κάρτα. Σε κάποιες χώρες της Ευρώπης μάλιστα, όπως η Γερμανία, η συνταγή αντί να τυπώνετε, μπαίνει στο τσιπάκι της αντίστοιχης κάρτας και την διαβάζει από εκεί ο υπολογιστής του φαρμακείου. Μόλις εκτελεστεί, την σβήνει απλά, καθώς ο χώρος που έχουν τέτοιες κάρτες είναι ιδιαίτερα περιορισμένος.

Αν πάτε στην εφορία σας ή στην τράπεζα για κάποια υπόθεσή σας, αντί να πείτε το ΑΦΜ σας στον υπάλληλο, απλά περνάτε την κάρτα από τον αναγνώστη και αυτομάτως ανοίγει η καρτέλα σας σαν να το είχε πληκτρολογήσει. Ούτε λάθη, ούτε καθυστερήσεις.

Θέλετε να στείλετε ένα έγγραφο με ψηφιακή υπογραφή, όπως κάποια εξουσιοδότηση στο άλλο άκρο της χώρας; Κανένα πρόβλημα. Πάτε στο ΚΕΠ και περνάτε την κάρτα στον αναγνώστη, υπογράφετε το έγγραφο σαν να το είχατε πιστοποιήσει με 2 βούλες και 2 τζίφρες και φεύγει για τον προορισμό του ηλεκτρονικά. Στην άλλη άκρη πιστοποιείται η υπογραφή σας και το έγγραφο είναι έγκυρο. Μηδέν χρόνος χαμένος, μηδέν έξοδα αποστολής, μηδέν λάθη.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι το θεσμικό πλαίσιο που προστατεύει τα δεδομένα μας μετά την αρχική τους χρήση και όχι η ίδια η Κάρτα του πολίτη. Και εξηγώ. Αν π.χ. την χρησιμοποιήσετε για να περάσετε αποδείξεις αγορών ώστε αυτές αργότερα να περαστούν αυτόματα στην δήλωσή σας ως έξοδα, ποιος εγγυάται και με ποια μέτρα ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες για στοχευμένη διαφήμιση ή ακόμα χειρότερα να σας αρνηθούν κάποια κρίσιμη υπηρεσία λόγω του ότι αγοράσατε πολλά... φάρμακα;

Τεχνικές λύσεις για όλα τα θέματα ασφαλείας και προσωπικών δεδομένων σίγουρα υπάρχουν. Το θέμα είναι να γίνει σοβαρή δουλειά και όχι πρόχειρη στην ετοιμασία τους καθώς και του θεσμικού πλαισίου.

Σχετικά με την χρήση τώρα αυτής της κάρτα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν πιστεύω ότι έχει κάποιο νόημα, καθώς αν οι πληρωμές γίνονται με μία απλή χρεωστική κάρτα όπως αυτές που έχουμε για να βγάζουμε από τα ATM χρήματα, τελείωσε η υπόθεση. Μάλιστα οι χρεωστικές κάρτες μπορεί να είναι και τελείως ανώνυμες ώστε να αποσυνδέονται οι αγορές μας από το πρόσωπό μας. Είναι θέμα συνήθειας και κουλτούρας.

Προσωπικά, τον τελευταίο μήνα, έκανα συναλλαγές πάνω από 1000 ευρώ με χρεωστική κάρτα. Τα χρήματα που αναλογούσαν στον ΦΠΑ μπήκαν απευθείας στο λογαριασμό του ΥΠΟΙΚ, ενώ καταγράφηκε το αναλογούν εισόδημα στον παραλήπτη του ποσού και έτσι αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής και μη απόδοσης ΦΠΑ.

Τι θα πρότεινα εγώ; Αυστηρό θεσμικό και τεχνικό πλαίσιο για την Κάρτα του πολίτη σχετικά με την χρήση προσωπικών δεδομένων και για την πάταξη της φοροδιαφυγής οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε ένα ποσό της τάξεως του 10% έως 12% και να γίνουν οι χρεωστικές κάρτες (ανώνυμες και μη) υποχρεωτικές για όλες τις συναλλαγές πάνω από ένα όριο π.χ. των 100 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: