Τετάρτη, Ιανουαρίου 02, 2013

"Βγάζοντας έξω λεφτά" και οι λίστες.

Η λίστα Λαγκάρντ και όλες αυτές οι σχετικές λίστες που μας έρχονται από έξω δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ευκαιρία για λίγη ακόμα  στάχτη στα μάτια.

Και εξηγώ: 

Οι νόμοι της χώρας μας ορίζουν πως γίνονται τραπεζικές συναλλαγές. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η μεταφορά ποσών σε τράπεζες του εξωτερικού. Φυσικά αυτές οι μεταφορές δεν γίνονται με μετρητά, αλλά με απλές χρεώσεις και πιστώσεις λογαριασμών με ηλεκτρονικό τρόπο.

Όταν λοιπόν γίνεται μια μεταφορά ποσού, ανάλογα με το ύψος και την συχνότητα, υπάρχει η δυνατότητα να ειδοποιηθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της χώρας για πιθανό έλεγχο στους υπόχρεους των λογαριασμών.

Η απλή εφαρμογή λοιπόν αυτού του νόμου φτάνει για να ελεγχθούν όλες οι σχετικές υποθέσεις. Δεν χρειάζεται καμία λίστα και δεν υπάρχει κανένα νομικό κόλλημα. Αυτά είναι μόνο για να έχουμε να λέμε. 

Γιατί λοιπόν δεν γίνονταν και πιθανόν δεν γίνονται ακόμα σωστά αυτοί οι έλεγχοι; Πως βρίσκονται ξαφνικά άτομα που δηλώνουν λίγες χιλιάδες ευρώ εισόδημα αλλά έχουν καταθέσεις εκατομμυρίων στο εξωτερικό; Πως τις μετέφεραν εκεί και ποιοι επέλεξαν να μην εφαρμόσουν τους σχετικούς νόμους ώστε να εντοπιστούν από την πρώτη στιγμή; 

Τώρα που στριμώχτηκε λίγο το σύστημα, άρχισε να δίνει κάποιους διεφθαρμένους ώστε να εξευμενίσει λίγο τον δίκαιο θυμό των πολιτών. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί καθόλου το τεράστιο πρόβλημα της διαφθοράς. Και δεν θέλουν να το αντιμετωπίσουν. Βολεύονται όλοι με αυτό.

1 σχόλιο:

Ελευθερόφρων είπε...

Για το περιοδικό»Ξαθέρι»(τεύχος 4 σελ.9)η Μαρία Μεσσαριτάκη.
Λαλιά’ χει η Κρήτη και μιλεί
μεσ’ από το «Ξαθέρι»
κι άνοιξη τση παράδοσης
το λόγο έχει φέρει.

Καινούργε χρόνε ανέ μπορείς,
τη μοίρα μη λογιάσεις
και μόνο υγεία και χαρά
στον κόσμο να μοιράσεις…

Εμένα δε με νοιάξανε,
ποτέ οι γιορτές κερά μου.
Εσύ ‘σαι τα Χριστούγεννα
και η Πρωτοχρονιά μου…

Καινούργε χρόνε μη σταθείς,
στση μοίρας τα γραμμένα ,
25-1-2013