Παρασκευή, Δεκεμβρίου 28, 2012

Ανάποδη κυβέρνηση. Ξέρουν να μας παίζουν όμως!

Παρά την προχειρότητα των κυβερνήσεων των τελευταίων τριών ετών, υπάρχει μία σταθερή κυβερνητική πρακτική. Όταν αποτυγχάνει η υπερφορολόγηση σε έναν τομέα και τον καταστρέφει, μεταφέρουν τον στόχο τους υπερφορολογόντας άλλο τομέα! Το ένα πρόβλημα φέρνει το άλλο και το κόστος της κρίσης ανεβαίνει. Και όλα αυτά γιατί δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν την ρίζα του προβλήματος που είναι η διαφθορά.

Ας ξεκινήσουμε με ένα απλό θέμα. Λαθρεμπόριο καυσίμων. Η αξία του είναι γύρω στα 3 δισεκατομμύρια Ευρώ (εκτιμήσεις 2008). Αν φορολογούνταν κατά την πώλησή του στην αγορά, το κράτος θα είχε άλλα τόσα έσοδα. Γιατί δεν το πατάσσουν λοιπόν;

Θα σας πουν ότι είναι δύσκολο να τους βρουν. Ψέμα, καθώς απαιτούνται τεράστιες εγκαταστάσεις για την φύλαξή του. Θα σας πουν ότι δεν έχουν μηχανισμούς ελέγχου. Ψέμα, καθώς μπορούν την επόμενη μέρα να περάσουν ότι νομοσχέδιο χρειάζεται ώστε να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί. Θα σας πουν ότι δεν έχουν την τεχνογνωσία. Ψέμα καθώς η τεχνογνωσία προσφέρεται δωρεάν από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Οπότε γιατί δεν το πατάσσουν; Γιατί τρώνε από αυτό. Το πολιτικό σύστημα ταΐζεται μέσα από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που με την σειρά τους χρησιμοποιούν το μαύρο αυτό χρήμα στις δουλειές τους. Εταιρίες πετρελαϊκές που έχουν σχέσεις με εταιρίες κατασκευής δημοσίων έργων που με την σειρά τους έχουν σχέσεις με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που στηρίζουν και προβάλουν τους πολιτικούς που κάθονται στα αυγά τους και προβάλουν αστείες δικαιολογίες για την απραξία τους.

Όσο για τον κρατικό μηχανισμό; Απολαμβάνει μικροποσά (φακελάκια δεκάδων χιλιάδων ευρώ) που επιτρέπουν στους δημοσίους υπαλλήλους να διατηρούν βίλες στα περίχωρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κότερα και αμάξια πολυτελείας, ώστε να κρατάνε τις γυναίκες τους ευχαριστημένες και οι ίδιοι να πηδάνε νεαρές γκόμενες πολυτελείας!

Αποτέλεσμα; Τα λεφτά που λείπουν πρέπει να τα πάρουν από εμάς, που δεν έχουμε τα δόντια μας στο ψητό τους. Οπότε μας φορολογούν παραπάνω.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Εμείς σταματάμε να καταναλώνουμε το πετρέλαιο. Αρχίζουμε να καίμε ξύλα στα παλιού τύπου διακοσμητικά τζάκια μας, καθώς τα ενεργειακά κοστίζουν και οι επιδοτήσεις ενεργειακής αναβάθμισης είναι αστεία υπόθεση, ζεσταίνοντας έναν χώρο 15 τετραγωνικών, ενώ κυκλοφορούμε στο υπόλοιπο σπίτι με μπουφάν! Άκαυστο ξύλο βγαίνει στην ατμόσφαιρα της πόλης και προκαλεί προβλήματα υγείας - ναι έτσι είναι και δεν είναι υπερβολή - από άσθμα μέχρι ίσως και καρκίνο στους πνεύμονες. Αυξάνεται μακροπρόθεσμα και το κόστος της υγείας μερικά εκατομμύρια ευρώ!

Μείωση εσόδων από τον φόρο πετρελαίου παρά τον διπλασιασμό του γύρω στο 20% λένε αυτοί. 50% και σας λέω εγώ, καθώς τα πραγματικά νούμερα τα κρύβουν από τον φόβο ενεργοποίησης και άλλων αυτόματων μέτρων που θα ξεσηκώσουν τον κόσμο, πριν προλάβει να χωνέψει τα προηγούμενα.

Έχουν βρει όμως τον τρόπο. Φαντάζεστε αν πριν τρία χρόνια είχαν κόψει τα δώρα και μειώσει τους μισθούς και συντάξεις κατά 40%; Θα είχε γίνει επανάσταση. Όμως, σιγά - σιγά, τα δεχτήκαμε όλα, και θα δεχτούμε και άλλα που θα μας φέρουν.

Εν τω μεταξύ για να υπάρχει και λίγο θέαμα αφήνουν και την λαθρομετανάστευση ανεξέλεγκτη ώστε να έχουμε έναν εχθρό να ασχολούμαστε, να έχουμε και τα άκρα να μας προσφέρουν ένα "ξέσπασμα" για τα νεύρα μας. Διαλέξτε απλά αν είστε με τους φασίστες ακροδεξιούς που θεωρούν ότι όλοι οι μη Έλληνες είναι εχθροί και εγκληματίες ή με τους φασίστες ακροαριστερούς που θεωρούν ότι όποιος θέλει μπορεί να κάνει ότι θέλει χωρίς να σέβεται την ελευθερία του άλλου.

Για όσους δεν φτάνουν αυτοί οι εχθροί, υπάρχει το μνημόνιο. Οι κακοί Τροϊκανοί, που στην ουσία δεν γνωρίζουν τα χρόνια προβλήματα της χώρας μας και νομίζουν ότι έχουν να κάνουν μόνο με κακοδιαχείριση. Που να ξέρουν ότι η διαφθορά είναι τόσο βαθιά που δεν υπάρχει τρόπος να διορθωθούν τα κακώς κείμενα με τους ίδιους που τα συντηρούσαν τόσα χρόνια;

Μην ακούτε αυτούς που σας λένε ότι έχουν τις λύσεις, όταν δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν το βασικότερο πρόβλημα, αυτό της διαφθοράς. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά λαϊκισμός και παραπλάνηση.

Σε οποιαδήποτε πολιτική παράταξη και να δίνετε την εμπιστοσύνη σας, απαιτήστε να συμπεριλάβει ως βασικό στοιχείο στο πρόγραμμά της την πάταξη της διαφθοράς με συγκεκριμένα μέτρα: Ανεξάρτητη και γρήγορη δικαιοσύνη, πάταξη γραφειοκρατίας με μηχανογράφηση και αυτόματη διασταύρωση στοιχείων, ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών για τα πάντα, συστήματα ελέγχου εισροών εκροών κλπ. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η ατιμωρησία. Δεν μιλάμε για εκδίκηση. Μόνο για δικαιοσύνη. Κάτι που δεν φαίνεται να ενδιαφέρει καθόλου τους πολιτικούς μας.

Δεν χρειάζεται καν να εφεύρουμε τον τροχό. Μόνο να αποφασίσουμε να τον χρησιμοποιήσουμε. Από τις πρώτες 10 χώρες στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, οι 6 είναι στην Ευρώπη. Γιατί να μην αντιγράψουμε την τεχνογνωσία τους;

Βασίλης Περαντζάκης
Μέλος του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: