Κυριακή, Δεκεμβρίου 16, 2012

Η βιομηχανία των μέσων χτυπάει πρόσωπα...

Πρόσφατα, Βρετανικές δισκογραφικές εταιρίες έστειλαν ένα γράμμα στο Βρετανικό Κόμμα Πειρατών, ζητώντας να απενεργοποιήσουν τον proxy που είχαν δημιουργήσει ώστε οι Βρετανοί να έχουν πρόσβαση στο Pirate Bay. Η πρόσβαση αυτή είχε κοπεί με εντολή δικαστηρίου από τους Βρετανικούς παρόχους.

Το Κόμμα Πειρατών απάντησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει τον proxy καθώς θεωρεί ότι οι απαιτήσεις της βιομηχανίας μέσων είναι υπερβολικές, όπως και η απόφαση των δικαστηρίων και αποτελούν προσπάθεια λογοκρισίας και φυσικά δεν είναι αποτελεσματικές.

Η βιομηχανία λοιπόν αποφάσισε να χτυπήσει άτομα και όχι το ίδιο το Βρετανικό Πειρατικό Κόμμα. Η νομική επίθεση επικεντρώθηκε σε 6 συγκεκριμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου των Βρετανών Πειρατών. Η δικαιολογία της BPI, ότι δεν υπάρχει νομικό πρόσωπο για να μηνύσουν.

Η δική μου άποψη;

Δεν ξέρω αν θυμάστε την καμπάνια της δεκαετίας του 80, ότι η Πειρατεία σκοτώνει την μουσική; Τελικά αποδείχτηκε ότι όχι μόνο δεν την σκότωσε, αλλά η αξία της βιομηχανίας αυτής έχει πολλαπλασιαστεί, καθώς και τα κέρδη των δημιουργών. Μαζί βέβαια έχουν πολλαπλασιαστεί και τα κέρδη των επιχειρηματιών, και μάλιστα κατά πολύ περισσότερο από ότι των δημιουργών.

Όμως, ο κόσμος αλλάζει και πλέον η τεχνολογική πρόοδος επιτρέπει νέες μεθόδους διάδοσης της κουλτούρας. Κάποιοι έχουν προσαρμοστεί. Πολλοί όμως επιμένουν να χρησιμοποιούν μεθόδους 30ετίας. Ειδικά για την μουσική, όλοι γνωρίζουμε ότι πληρώνουμε για 1 ή δύο καλά τραγούδια ανά CD, και 10 πρόχειρα ή κακοφτιαγμένα, που δεν θα ακούσουμε ποτέ. Αυτή η πρακτική αποδίδει στις εταιρίες παραγωγής ολόκληρες περιουσίες.

Η βιομηχανία λέει ότι χάνει έσοδα για κάθε κομμάτι που αντιγράφεται παράνομα. Δεν είναι όμως έτσι. Έχει μεγάλη διαφορά η αντιγραφή για κερδοσκοπία (όπως αυτά τα CD που αγοράζουμε από τον δρόμο) με την αντιγραφή για προσωπική χρήση. Στην αντιγραφή για προσωπική χρήση είναι πιθανό ότι δεν θα υπήρχε αγορά προϊόντος. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα χρήματα απλά πάνε σε άλλα αντίστοιχα προϊόντα και υπηρεσίες, ή μόνο σε προϊόντα που πραγματικά αρέσουν σε αυτούς που τα κατεβάζουν.

Μάλιστα έρευνα που έχει γίνει σε Αμερική και Γερμανία, έχει δείξει ότι αυτοί που κατεβάζουν συστηματικά, ξοδεύουν σχεδόν 30% περισσότερα χρήματα σε αγορά αντίστοιχων προϊόντων από ότι αυτοί που δεν κατεβάζουν. Και φυσικά μιλάμε για άτομα με ίδιες προσβάσεις στην τεχνολογία και ίδιου επιπέδου γνώσεις και αντίστοιχης ηλικίας.

Οπότε τι είναι αυτό που ενοχλεί την βιομηχανία; Η ανικανότητά της να προσαρμοστεί δεν είναι λόγος να πράττει σαν μαφιόζος απειλώντας (όχι φανερά φυσικά) οικογένειες ακόμα και με κατασχέσεις, λόγω του μεγάλου κόστους μιας τέτοιας δίκης.

Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να νικήσουν σε αγώνα κατά του διαδικτύου, παρά μόνο αν γίνουν δικτάτορες και το ελέγξουν. Οπότε θα πρέπει να προσαρμοστούν και να βασιστούν στην ποιότητα για το κέρδος τους. Όχι στον όγκο με σκουπίδια.

Μάλιστα τα νούμερα λένε ότι όσο πέφτει η αγορά CD, ανεβαίνει η αγορά online μουσικής. Και αυτό παρά τους απαράδεκτους περιορισμούς με τα DRM.

Τέλος, να απαντήσω σε εκείνο το τρομερό video clip που λέει "Δεν θα κλέβατε ένα αυτοκίνητο"... Πράγματι δεν θα έκλεβα ένα αυτοκίνητο. Αν μπορούσα όμως να "κατεβάσω" ένα αντίγραφο αυτοκινήτου... σίγουρα θα το έκανα!!!

Σε αυτή τη σελίδα έχει ξεκινήσει εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης των Πειρατών της Βρετανίας για να αντιμετωπίσουν την επίθεση της BPI.

Θα μου πείτε τώρα, τι σχέση έχουν όλα αυτά με την πραγματικότητα της Ελλάδας; Πράγματι μέσα στην κρίση έχουμε λίγο χρόνο για μουσική, κουλτούρα, βιβλία... Και λιγότερο χρήμα για αυτά. Οπότε πλέον δεν μπορούμε να ανεχτούμε τα σκουπίδια. Μήπως λοιπόν, επειδή δεν είμαστε μόνο επιβίωση, αλλά και πνεύμα, αυτή την εποχή είναι καλύτερα να υιοθετήσουμε φτηνότερες μεθόδους, αλλά ποιοτικότερες για την πνευματική και οικονομική μας ισορροπία;   

Βασίλης Περαντζάκης
Μέλος του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αφού λοιπόν χάνουν τόσο υπέρογκα ποσά λόγω της πειρατείας, μια απορία έχω. Και αναρωτιέμαι γιατί δεν το σκέφτεται ο καθένας. Γιατί βγάζουν cd αφού είναι σκέτη φύρα; Αφου μπαίνουν μέσα, ας μην παράγουν. Κι άντε με τη μουσική το καταλαβαίνω, με τις ταινίες; Αφου λοιπόν κυνηγάνε τόσο το κατέβασμα ταινιών, γιατί βγάζουν τα dvd; Χωρίς dvdrip, να δούμε ποιος θα κατεβάζει cam. Κανένας. Άρα τα dvd (ακόμα και με τη πειρατεία) τους επιφέρουν κέρδη και όχι ζημιά. Άρα δε γαμιούνται λεω γω.