Πέμπτη, Δεκεμβρίου 13, 2012

Νέο σύστημα πατεντών στην Ευρώπη. Δίκοπο μαχαίρι...

Πριν λίγες μέρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε ένα ενιαίο σύστημα πατεντών με 484 ψήφους υπέρ και 164 κατά.

Το νέο αυτό σύστημα περιορίζει σημαντικά το κόστος καταχώρησης μίας πατέντας (κατά 80%), καθώς περιορίζει τις γλώσσες στις οποίες πρέπει να ελεγχθεί και να κατατεθεί το κείμενο ώστε να ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία από τρεις (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά). Πριν, χρειαζόταν να κατατεθεί σε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποτέλεσμα το κόστος να ανεβαίνει κατακόρυφα.

Εδώ όμως ξεκινάνε τα προβλήματα. Καθώς αυτό το σύστημα, ναι μεν επιτρέπει σε νέους επιχειρηματίες και εταιρίες να καταχωρήσουν πατέντες χωρίς να χρειαστούν υπέρογκα ποσά, όμως το κακό είναι πως δεν προστατεύει από την ασυδοσία στην υποβολή πατεντών των ισχυρών του χώρου ή από τις προβληματικές πατέντες που καλύπτουν γενικές ή μη καινοτόμες εφευρέσεις. Έτσι μπορεί κάλλιστα το νέο σύστημα, αντί να προωθήσει την καινοτομία, να την σταματήσει τελείως.

Εκτός του ότι προσωπικά συμφωνώ με τις απόψεις του Κόμματος Πειρατών για το θέμα των πατεντών, θεωρώ ότι θα χρειαστούν να γίνουν αρκετές αλλαγές σε αυτό το σύστημα ώστε να γίνει βιώσιμο ακόμα και με τις περιορισμένες προοπτικές που έχει.

Βασίλης Περαντζάκης,
Μέλος του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: