Σάββατο, Οκτωβρίου 06, 2012

Ελάχιστη ή μηδενική πρόοδος σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις

Το έτος είναι 2012. Η Ελλάδα είναι στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης. Τα μέτρα λιτότητας απλά φουντώνουν την ύφεση. Βρισκόμαστε σε φαύλο κύκλο.

Μα, θα πείτε, οι 3 κυβερνήσεις που πέρασαν δεν έκαναν τίποτα για το πρόβλημα που έγινε ορατό από όλους το 2010; Δεν προώθησαν μεταρρυθμίσεις για να το λύσουν; Σίγουρα η αιτία δεν ήταν απλά οι "υψηλοί" μισθοί ή οι "υψηλές" συντάξεις. Το μεγαλύτερο μέρος του εργαζόμενου κόσμου δεν είχε υψηλούς μισθούς ούτε πριν.

Οπότε ποιο είναι το πρόβλημα της Ελλάδας; Κυρίως η διαφθορά και η γραφειοκρατία.

Και εξηγώ:

Όταν στα μέσα του 1980 είχε αρχίσει να ανθίζει η τουριστική βιομηχανία, υπήρχαν πολλοί που ενδιαφέρονταν να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα. Να φτιάξουν τουριστικές εγκαταστάσεις σε νησιά ή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τοποθεσίες υπήρχαν και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και κτήρια που μπορούσαν να ανακαινιστούν και να επεκταθούν. Προσωπικά γνωρίζω για μία τέτοια ομάδα με Έλληνες, Ομογενείς και ξένους επενδυτές.

Μάζεψαν λοιπόν ένα κεφάλαιο αξίας μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών και ήρθαν για να πάρουν άδειες από το κράτος και να επενδύσουν. Εκείνο μόνο το επιχειρηματικό πλάνο που είχαν θα έδινε τουλάχιστον 5000 θέσεις εργασίας στην αρχή.

Άρχισαν λοιπόν να πηγαίνουν από υπηρεσία σε υπηρεσία μέσα από έναν λαβύρινθο γραφειοκρατίας και κάποια στιγμή άκουσε για αυτούς ο υπουργός Οικονομικών. Συναντήθηκαν και του είπαν για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και για τα χρήματα που τους ζητούσαν οι δημόσιοι λειτουργοί για να προωθήσουν την υπόθεσή τους...

Ο υπουργός φάνηκε να ήταν ειλικρινής και τους είπε να περιμένουν λίγες μέρες και θα τους έλυνε το πρόβλημα. Υποσχέθηκε μάλιστα να τους συναντήσει ξανά πολύ σύντομα. Έτσι αυτοί περίμεναν... και περίμεναν.

Μερικές βδομάδες αργότερα, ο υπουργός ήταν ακόμα άφαντος. Προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί του αρκετές φορές αλλά πάντα ήταν απασχολημένος. Ζήτησαν ραντεβού μαζί του αλλά το πρόγραμμά του ήταν πάντα γεμάτο. Στο μεταξύ οι δημόσιοι λειτουργοί συνέχιζαν να ζητάνε όλο και περισσότερα χρήματα και να τους βάζουν γραφειοκρατικά εμπόδια...

Μετά από 2 μήνες ο υπουργός ήταν ακόμα άφαντος και έτσι η ομάδα αποφάσισε να ακυρώσει τα σχέδιά της στην Ελλάδα και κάποιοι από αυτούς πήγαν στην Ισπανία για να επενδύσουν εκεί... Τέλος της ιστορίας. 5000 θέσεις εργασία και ένας θεός ξέρει πόσα έσοδα για το κράτος πήγαν χαμένα!

Οπότε θα ρωτήσετε, πως αναπτύχθηκε η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα;

Απλά. Σχεδόν όλοι όσοι τελικά επένδυσαν, πλήρωσαν πολλά χρήματα σε διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς και αυτό φτάνει μέχρι και κάποιους υπουργούς και πρωθυπουργούς. Μάλιστα οι περισσότεροι συνέχισαν να πληρώνουν. Οι υπόλοιποι είτε χρωστάνε είτε έχουν κλείσει. Μόνο οι διεφθαρμένοι και λίγοι τυχεροί που έπεσαν σε καθαρούς δημοσίους λειτουργούς (υπάρχουν και αυτοί) κατάφεραν να επιβιώσουν.

Υπάρχει επίσης και ένα άλλο θέμα με όσους έκαναν τέτοιες δουλειές με το κράτος. Συνήθως έπρεπε να προσλάβουν στις επιχειρήσεις τους και ανθρώπους του κόμματος που όμως ποτέ δεν εμφανιζόντουσαν να δουλέψουν, αλλά πληρωνόντουσαν κανονικά. Αυτή η τακτική διέλυσε έναν μεγάλο αριθμό βιομηχανιών στην Ελλάδα, όπως η υφαντουργία της Πάτρας και η Μακαρονοποιία στην Κέρκυρα.

Το τελευταίο θύμα είναι τα ναυπηγία του Σκαραμανγκά. 1300 εργαζόμενοι, οι περισσότεροι με οικογένειες, πληρώνουν για τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκαν τα ναυπηγία Σκαραμανγκά για κομματικές προσλήψεις. Μάλιστα ντρέπομαι που έχω και συγγενή ο οποίος διορίστηκε από τον πατέρα του που ήταν Συνδικαλιστής εκεί. Και που διορίστηκε; Στο γραφείο επικοινωνιών και η δουλειά του ήταν να πηγαίνει τα φαξ στους παραλήπτες τους. Πληρωνόταν μάλιστα περισσότερο από τους εργάτες που έκαναν την βαριά κατασκευαστική δουλειά!

Αυτή η πρακτική συνεχίζεται και σήμερα. Η διαφθορά είναι στο ζενίθ της παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έχουμε. Μόλις μερικές μέρες πριν, ένα ιδιωτικό ΙΕΚ, το ΞΥΝΗ, πέτυχε διακανονισμό για χρέη 300.000 ερυώ στο ΙΚΑ, σε 4700 μηνιαίες δόσεις!!! Ναι, καλά το διαβάσατε. Η  συμφωνία τελειώνει το έτος 2404. Και αυτό γράφτηκε σε επίσημο έγγραφο! Ήρθε στην βουλή αυτή την εβδομάδα, μετά την δημοσίευση στο δημοσιογραφικό περιοδικό Hot Doc. Είναι προφανές ότι κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί πήραν χιλιάδες ευρώ ως πληρωμή για να κάνουν αυτή τη σκανδαλώδη συμφωνία. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι απλά ήταν ΤΟΣΟ χαζοί!

Ως μέλος του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας, πιστεύω ότι μόνο εάν σταματήσουμε αυτή την διαφθορά και βάλουμε τέλος στην γραφειοκρατία με πραγματικές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα πάει μπροστά, θα βγούμε από την ύφεση και θα αποπληρώσουμε το χρέος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: