Δευτέρα, Οκτωβρίου 29, 2012

Η υποκρισία με την Λίστα Λαγκάρντ.

Τι είναι η λίστα Λαγκάρντ; Αν ρωτήσετε 10 διαφορετικούς ανθρώπους, είναι πιθανόν να πάρετε και 10 διαφορετικές απαντήσεις, ενώ το θέμα είναι πολύ απλό.

Η λίστα Λαγκάρντ είναι μία λίστα με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετική τράπεζα HSBC. Δεν είναι ούτε παράνομο ούτε ανήθικο. Δεν είναι αναγκαστικά φοροφυγάδες ή πλούσιοι οι καταθέτες. Τα ονόματα αυτά μπορεί να έχουν ποσά εκατομμυρίων ευρώ ή μερικών εκατοντάδων ευρώ!!! Ναι και όμως... Κάποιοι χρησιμοποιούν τράπεζες για να στέλνουν χρήματα στα παιδιά τους που σπουδάζουν στο εξωτερικό!!! Κάποιοι καταθέτουν χρήματα με τους καλύτερους όρους για τοκισμό ή για επένδυση. Είναι δικαίωμά τους από την στιγμή που τα έχουν δηλώσει και έχουν φορολογηθεί για αυτά.

Τι συμβαίνει λοιπόν με την λίστα; Γιατί αυτός ο χαμός; Γιατί αν το ΣΔΟΕ διασταυρώσει τα ποσά των καταθέσεων με τις δηλώσεις των καταθετών είναι πιθανό να βρει πολλούς που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν αυτά τα ποσά. Και τότε θα πρέπει να τα φορολογήσουν. Πάνε έτσι οι σχέσεις των πολιτικών με τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους μεγαλοδημοσιογράφους και τους μεγαλο...οτιδήποτε.

Οπότε πιστεύω ότι η εντολή είναι μία: "Προστατέψτε την λίστα Λαγκάρντ". Η στάση του Παπακωσταντίνου, του Βενιζέλου και όλων των υπουργών και πρωθυπουργών από τον Παπανδρέου μέχρι τώρα το ίδιο λέει. Προστατέψτε τους φίλους μας που είναι μέσα...

Δεν έχει σημασία αν από τα 2059 ονόματα, τα 1959 είναι αθώοι και οι 100 είναι διεφθαρμένοι και φοροφυγάδες... Πρέπει όλοι να λασπωθούν για να την γλυτώσουν αυτοί οι 100 (που μπορεί να είναι και 10 ή μόνο 1 ή και το ανάποδο... να είναι 2000).

Πριν από λίγες μέρες έγινε χαμός με μία λίστα από χρήματα που έχουν Βουλευτές στην τράπεζα. Κανένας δεν έλεγε ότι είναι η λίστα Λαγκάρντ, ούτε ότι ήταν λίστα με καταθέσεις σε ξένες τράπεζες. Αλλά στα blogs και στα ειδησιογραφικά site έγινε χαμός. Το πήραν τα έγκυρα κανάλια μας και άρχισαν να πετάνε λάσπη δεξιά και αριστερά για συκοφάντες κλπ. ενώ η λίστα ήταν δημοσιευμένη εδώ και μήνες από την ίδια την Βουλή!!! Ήταν απλά το πόθεν έσχες των πολιτικών!

Προχθές το HotDoc του δημοσιογράφου κ.Βαξεβάνη έβγαλε μια λίστα όπου σαφώς όριζε ως την χαμένη λίστα Λαγκάρντ. Μάλιστα και η ανακοίνωση της αστυνομίας για την εντολή σύλληψης του κ.Βαξεβάνη  αναγνώριζε ότι επρόκειτο για την ίδια λίστα!

Ήταν προσωπικά τώρα τα δεδομένα που έβγαλε στην δημοσιότητα ο δημοσιογράφος; Ονοματεπώνυμα με κάποια να έχουν δίπλα επαγγελματική ιδιότητα; Μπορεί. Αλλά είναι αυτό το μόνο πρόβλημα;

Η ταχύτητα της δικαιοσύνης στην περίπτωση της προστασία προσωπικών δεδομένων ήταν η μεγαλύτερη δυνατή. Στην περίπτωση του εγκλήματος της φοροδιαφυγής όμως η ταχύτητα των οικονομικών αρχών (εισαγγελέων, υπουργών, ΣΔΟΕ) ήταν η μικρότερη δυνατή. Σε 2 μέρες κατάφεραν να συλλάβουν τον δημοσιογράφο, αλλά σε 2 χρόνια δεν έχουν ελέγξει ούτε ένα όνομα στην λίστα Λαγκάρντ η οποία περιέχει πολύ περισσότερα στοιχεία από ότι ονοματεπώνυμα.

Τι θα έπρεπε να είχε γίνει; Να είχαν ελεγχθεί ήδη όλα τα ονόματα και να υπήρχαν έσοδα από πιθανή φοροδιαφυγή καθώς και κυρώσεις στους φοροφυγάδες. Είναι πολύ απλό να γίνουν αυτοί οι έλεγχοι καθώς όλα τα στοιχεία υπάρχουν ηλεκτρονικά. Ένας και μόνο υπάλληλος θα μπορούσε να ελέγχει δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες ονόματα την ημέρα!!! Σε μία εβδομάδα αν ήθελαν οι υπεύθυνοι θα ξέραμε ακριβώς τι συμβαίνει. Αλλά προφανώς δεν θέλουν.

Η υποκρισία των κυβερνώντων είναι απίστευτη. Αλλά και η υποκρισία της ανεξάρτητης υποτίθεται δικαιοσύνης ακόμα μεγαλύτερη. Αντί να είναι φυλακή όλοι οι υπεύθυνοι της συγκάλυψης κυνηγάμε έναν δημοσιογράφο!!!  Η διαφθορά κερδίζει κάθε μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: