Τρίτη, Οκτωβρίου 02, 2012

Οργάνωση του κράτους... Αυτές οι άγνωστες λέξεις!

Σήμερα το πρωί διάβασα για την αποστολή από το ΠΑΣΟΚ, μέσω ΣΔΟΕ ενός φακέλου που περιέχει σε USB, αντίγραφο του CD με την λίστα που πήραμε από την Λανγκάρντ!!!

Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να βάλω τα γέλια, τόσο δυνατά που με κοίταξαν παράξενα οι άνθρωποι στο τρένο. Είναι δυνατόν εν έτη 2012 να χρειάζεται διαδικασία ταχυδρομείου για να φτάσουν ψηφιακά έγγραφα από το ένα γραφείο στο άλλο;

Το απόγευμα, γυρίζοντας σπίτι άκουγα στο ραδιόφωνο έναν Εισαγγελέα που έλεγε ότι αυτές οι καθυστερήσεις οφείλονται στο ότι δεν πάνε απευθείας τα έγγραφα με... αυτοκίνητο από την μία υπηρεσία στην άλλη, ακόμα και όταν είναι κοντά, αλλά με ταχυδρομείο!

Αυτά τα γελοία πράγματα είναι μπορούμε να αλλάξουμε άμεσα λέμε οι Πειρατές. Οι γνώσεις υπάρχουν. Η τεχνολογία υπάρχει. Το μόνο που δεν υπάρχει είναι πολιτική βούληση και φυσικά όρεξη από τους δημοσίους λειτουργούς.

Και εξηγώ:

Για να μεταφερθούν σήμερα από την μία υπηρεσία στην άλλη έγγραφα χρησιμοποιούμε το ταχυδρομείο. Τα έγγραφα δηλαδή τυπώνονται, υπογράφονται, παίρνουν αριθμό πρωτοκόλλου, ξανά υπογράφονται, μπαίνουν σε φάκελο, σφραγίζεται ο φάκελος και στέλνονται σε μια άλλη υπηρεσία. Εκεί ανοίγονται, παίρνουν ξανά αριθμό πρωτοκόλλου, σφραγίζονται, υπογράφονται και προωθούνται στο κατάλληλο τμήμα. Αυτή η διαδικασία για επείγοντα παίρνει από μία έως 3 μέρες. Για τα υπόλοιπα... ξεχάστε το. Βδομάδα ΚΑΙ. Κόστος; Από 10 ευρώ έως... χιλιάδες. 

Τι πρέπει να αλλάξει; Κατ' αρχήν η φυσική αποστολή εγγράφων δεν χρειάζεται πλέον. Δεν χρειάζεται η εκτύπωσή τους και δεν χρειάζεται η υπογραφή τους με μελάνι. Υπάρχει ήδη σύστημα με ψηφιακές υπογραφές για την γνησιότητα και συστήματα κρυπτογράφησης για την ασφάλεια. Σε μόλις 5 λεπτά μπορεί ένα έγγραφο να πρωτοκολληθεί, να πάρει ψηφιακή υπογραφή, να κρυπτογραφηθεί, να αποσταλεί στον παραλήπτη, να αποκρυπτογραφηθεί και να πρωτοκολληθεί ξανά, ενώ η προώθηση μέσα στην υπηρεσία να είναι ακαριαία. Κόστος; Σχεδόν μηδενικό.

Γιατί δεν γίνονται αυτά; Γιατί κάποιοι κερδίζουν και γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν πιάσει καρέκλες για να κάνουν δουλειές που πλέον δεν θα χρειάζονται. Επίσης άλλοι αρνούνται να προσαρμοστούν και αντί να διωχθούν... κάνουν κουμάντο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: