Κυριακή, Σεπτεμβρίου 09, 2012

Επιλογή από φόβο ή πολιτική λύσεων;

Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για την αποτυχία του πολιτικού συστήματος από την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Και δυστυχώς ο άνθρωπος όταν φοβάται παραδίδει εύκολα τις εξουσίες και την ελευθερία του σε κάποιον που θα του πει τι θα κάνει. Αυτό εκμεταλλεύονται αυτοί που βρίσκονται πίσω από τον Μιχαλολιάκο και τα φουσκωμένα καθάρματα που τον περιτριγυρίζουν.

Είναι επίσης πολύ εύκολο να πας από την αντίθετη πλευρά και να θεωρήσεις ότι δεν υπάρχει σήμερα πρόβλημα με την λαθρομετανάστευση και ότι είναι μόνο θέμα ρατσισμού. Το να είσαι όμως ανθρωπιστής δεν σημαίνει να παρατάς στην τύχη τους εκατομμύρια ανθρώπους και να λες θεωρίες για το πως θα κάνουμε καλύτερο τον κόσμο. Και αυτή η επιλογή γίνεται από φόβο.

Υπάρχει τρόπος να λύσουμε αυτό το σημαντικό πράγματι πρόβλημα; Υπάρχει αρκεί να γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους τους προβλήματος. Είναι οι παράμετροι αυτοί που δεν συμφέρει το σημερινό πολιτικό σύστημα να γνωρίζουν οι πολίτες. Δεν συμφέρει ούτε τους ακροαριστερούς αντιρατσιστές, ούτε τους ακροδεξιούς φασίστες. Ο φόβος και η άγνοια είναι αυτά που τραβάνε κόσμο στα άκρα.

Η Ελλάδα, θέλουμε δεν θέλουμε, βρίσκεται σε μία γεωγραφική θέση που την καθιστά είσοδο μεταναστών στην Ευρώπη. Είναι λογικό οι οικονομικοί και πολιτικοί μετανάστες να προσπαθούν να φτάσουν σε χώρες όπου η δημοκρατία και η ελευθερία, φαινομενικά τουλάχιστον, έχουν υπερισχύσει.

Δυστυχώς όμως η Ευρώπη έχει τρομάξει από αυτό το κύμα μετανάστευσης και μην ξέροντας πως να το αντιμετωπίσει αποφάσισε να κάνει το εύκολο. Να φορτώσει το βάρος στις χώρες εισόδου με την συμφωνία του Δουβλίνου ΙΙ. Και εδώ το κίνητρο είναι ο φόβος. Απόδειξη ότι κανείς λαός δεν έχει ανοσία.

Δεν υπάρχει όμως λόγος να είμαστε εμείς αυτοί που θα φορτωθούμε όλο το βάρος. Μπορούμε να πιέσουμε για αλλαγή του Δουβλίνο ΙΙ και για συνεργασία των χωρών του ΝΑΤΟ ώστε κάποιο μέρος των μεταναστών να προωθείται σε χώρες της Ευρώπης και όσοι μπορούν να γυρίζουν πίσω στις χώρες προέλευσης.

Για πόσο καιρό νομίζουν οι χώρες της Ευρώπης ότι θα κρύβουν αυτό το πρόβλημα κάτω από το χαλί; Ήδη ο κοινωνικός ιστός στην Ελλάδα καταρρέει και τα άκρα αποκτούν δύναμη.

Οι πολιτικές δυνάμεις σήμερα στην Ελλάδα είτε αρνούνται να δεχτούν το πρόβλημα είτε το έχουν παρατήσει το θέμα στην τύχη του αφήνοντας τους ακροδεξιούς να κάνουν κουμάντο και να εκμεταλλεύονται τον φόβο μας.

Μόνο μία πολιτική πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Μία πολιτική που δίνει μεγαλύτερη δύναμη στην όποια κυβέρνηση να κάνει αλλαγές. Αυτή η πολιτική απαιτεί την ενημέρωση και την συμμετοχή των πολιτών. Μία πολιτική λύσεων και όχι ιδεολογιών είναι αυτό που πρέπει να έρθει στην Ελλάδα.

Διαλέξτε λοιπόν τι θέλετε. Τον φόβο, τον ρατσισμό και την αποξένωση, ή την πρόοδο  και την πραγματική δημοκρατία με ίσες ευκαιρίες για όλους; Σε τι Ευρώπη θέλουμε να ζούμε; Στην Ευρώπη των εθνικών κρατών που κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, ή στην Ευρώπη της προόδου και της δημοκρατίας;

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΑΙΤΩ μία δημόσια απάντηση από το Κόμμα Πειρατών για την άποψη ότι ο πρώην επικεφαλής του πιστέυει ότι το να έχεις στον υπολογιστή σου παιδική πορνογραφία πρέπει να μην διώκεται.

Διάβασε την προτελευταία παράγραφο:

http://www.theregister.co.uk/2012/09/10/pirate_germans_yarrwohl/

Αυτό το κόμμα προωθείς Βασίλη. Περαστικά σου...

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

1) Δεν υπάρχει τέτοια άποψη και το άρθρο βασίζεται σε λανθασμένη μετάφραση. Η άποψη του Falkvinge έχει να κάνει με την κατάχρηση του νόμου και όχι με την χρήση του. Δηλαδή για αδικήματα που δεν έχουν να κάνουν με παιδική πορνογραφία, αλλά χρησιμοποιείται αυτός ο νόμος για να αρθεί η ανωνυμία.

2) Το Κόμμα Πειρατών δεν είναι οι προσωπικές απόψεις κάποιων και μάλιστα σε άλλη χώρα! Επίσης δεν υπάρχει επικεφαλής όπως υπονοείς.

Το πραγματικό άρθρο βρίσκεται εδώ: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3899644

και εκτός από τον τίτλο που είναι δουλειά του δημοσιογράφου, πουθενά δεν λέει αυτό που λες εσύ.

Η άγνοια είναι χειρότερη από την απόπειρα για συκοφαντία.

Περαστικά σου...

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Σχετικά με την "απαίτηση", προς το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας. Μπορείς να πας στην ιστοσελίδα του, να διαβάσεις τις αρχές του και να συμμετέχεις στις συζητήσεις. Ρώτα ότι θες.

Για το άρθρο έχει να πεις κάτι;

Ανώνυμος είπε...

Βασίλη, μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι έχεις γίνει κομματόσκυλο των Πειρατών. Αυτό είναι κατάντια...

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Ότι πεις. Εγώ θα σου αλλάξω γνώμη; Εδώ νομίζεις ότι τα πνευματικά δικαιώματα έχουν σχέση με το έγκλημα της παιδεραστίας!!!

Ανώνυμος είπε...

Βασίλη ξερείς ΠΟΛΥ καλά τι θέλω να πω, αλλά ποιείς την νήσσαν επιμελώς. Αυτή η στάση πάντως δεν είναι στάση μέλους ενός κόμματος που και καλά δεν έχει σχέση με τα άλλα. Εθελοτυφλείς ηθελημένα στο ότι το κόμμα σου δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ σχέση με την Ελληνική πραγματικότητα και κουλτούρα, αλλά είναι απλά μία θυγατρική ενός ξένου (μη Ελληνικού) κόμματος (και φυσικά εννοώ το μητρικό Κόμμα Πειρατών της Σουηδίας). Ξεκόλλα από τον ραγιαδιασμό (γιατί περί ραγιαδισμού πρόκειται) στο να υιοθετείς άκριτα τις απόψεις και τις ιδεοληψίες κάποιων που ζούν σε άλλη χώρα, με άλλα ήθη, άλλη κουλτούρα, άλλο morality. Δυστυχώς τα προηγούμενα δείχνουν παντελή έλλειψη κρίσης και αμοραλισμό.

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Δηλαδή θες να πεις ότι το Ελληνικό Πειρατικό κόμμα ανήκει στα Πειρατικά κινήματα όπως το ΚΚΕ στα Κομμουνιστικά, η Ν.Δ στα Δεξιά, το ΣΥΡΙΖΑ στα Σοσιαλιστικά και η Χ.Α. στα Φασιστικά.

Η κατηγορία σε ενοχλεί;

Επίσης η Ελληνική πραγματικότητα είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτή που περιγράφω. Μάλιστα ο μόνος τρόπος να λυθούν τα προβλήματα είναι να βρούμε πρακτικές λύσεις για αυτά. Αν αυτό σε ενοχλεί τότε εσύ βρίσκεσαι εκτός πραγματικότητας. Ελληνικής και... συμπαντικής!

Τα Ελληνικά προβλήματα θα λυθούν με τρόπο που είτε εφαρμόζεται μόνο στην Ελλάδα (λόγο ιδιαιτερότητας της θέσης και των καταστάσεων) είτε με τρόπους που εφαρμόζονται σε άλλα πολιτισμένα κράτη.

Όσο για το αν είναι το Πειρατικό κόμμα "θυγατρικό" μάλλον δεν έχεις καταλάβει και δεν έχει διαβάσει τι λέμε και τι προτείνουμε και για αυτό πετάς αυτό το άσχετο!!!

Άσε λοιπόν τις γελοίες κατηγορίες και πες που διαφωνείς...