Κυριακή, Σεπτεμβρίου 23, 2012

Πολιτικό ήθος ή ήθος πολιτικών;Το πολιτικό ήθος δεν ορίζεται από τις πράξεις των πολιτικών. Το ανάποδο πρέπει να συμβαίνει. Οι πράξεις των πολιτικών να ορίζονται από το πολιτικό ήθος.

Όταν ένας πολιτικός διορίζει την κόρη του στο κοινοβούλιο και χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για την πράξη του το γεγονός ότι άλλοι διόρισαν περισσότερους δεν δημιουργεί ήθος. Η πράξη του δεν γίνεται ξαφνικά σωστή γιατί την έκαναν και άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό.

Η λογική αυτή που προσπαθεί να περάσει ο Πολύδωρας είναι η ίδια λογική που χρησιμοποιούν όλοι οι κλέφτες και οι απατεώνες. "Για μένα λέτε; Υπάρχει μεγαλύτερος κλέφτης!". Πάντα υπάρχει μεγαλύτερος κλέφτης. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλέβουμε και εμείς.

Το πολιτικό ήθος αυτό που διδάσκει ο Πολύδωρας με ύφος χιλίων καρδιναλίων είναι επικίνδυνο. Θα έπρεπε κανονικά να  ζητήσει συγνώμη και να ανακαλέσει τον διορισμό της κόρης του, πληρώνοντας από την τσέπη του ότι ζημίωσε το δημόσιο με αυτό το ρουσφέτι. Όχι να ζητήσει και τα ρέστα.

Αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας είναι εξοργιστικό και προσβλητικό για όλους τους σκεπτόμενους Έλληνες. Οι ίδιοι πολιτικοί που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση επιχειρούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Πείτε μου εσείς αν μπορείτε να εμπιστευθείτε ανθρώπους που σας λένε τι πρέπει να κάνετε και έχετε δικαίωμα να τους κρίνετε μόνο μία φορά κάθε 4 χρόνια (ή όποτε γίνονται εκλογές). Εγώ πάντως δεν μπορώ.

Εδώ μάλιστα τίθεται και ένα σοβαρό ζήτημα. Πως θα προστατευθούμε από ένα τέτοιο σοβαρό ηθικό παράπτωμα; Πως στο μέλλον δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό; Μα υπάρχει ήδη ένα παράδειγμα. Στην Γερμανία δεν μπορεί πολιτικός να διορίσει συγγενή του. Αν το κάνει θα πρέπει να έξοδα του μισθού του και της ασφαλιστικής κάλυψης να βγαίνουν από το μισθό του ίδιου. Έτσι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο Πολύδωρας θα ήταν αναγκασμένος να πληρώνει τον μισθό της κόρης του ο ίδιος. Αφού θέλει να μετατρέψει το δημόσιο σε οικογενειακή επιχείρηση, ας έχει και το οικονομικό βάρος!

Στο Κόμμα Πειρατών θεωρούμε ότι το πολιτικό ήθος, με την διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι η βάση για να χτίσουμε μια κοινωνία όπου μπορούμε να εμπιστευθούμε τον αντιπρόσωπό μας να δράσει για το συμφέρον όλων μας και όχι για το προσωπικό του. Αυτό που χρειάζεται είναι συμμετοχή και προσπάθεια. Διαφορετικά θα έχουμε άτομα αμφιβόλου πολιτικής ηθικής να ορίζουν το μέλλον μας και το κυριότερο... το μέλλον των παιδιών μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: